מה לבדוק לפני ריצוף – סיור תשתיות בשטח | תומר חן ריחאנה
יום חמישי אחד נסעתי לפתח תקווה לסיור בשטח – דו משפחתי שבנה אייל אברמוב, קבלן מפתח ותיק, שהיה ממש לפני שלב הריצוף. ובאותו ביקור הבנתי שוב מה שאני אומר לכל מי שמגיע אלי: השלב שלפני הריצוף הוא הקריטי ביותר בכל הבנייה. לא שלב השלד, לא שלב הגמר – הרגע שבין תום הטיח לבין הריצוף הראשון הוא הרגע שבו טעויות לא מתוקנות הופכות לבעיות יקרות שמחכות לכם מתחת לרצפה.
בסרטון הזה אני לוקח אתכם אל תוך האתר – ממש הולך בין החדרים, מוסבר על ידי אייל שעובד על הדו, ומציג בפניכם את כל מה שחייב לקרות לפני שהרצף אפילו מכניס אריח אחד. אם אתם בשלב הזה, עצרו הכל וצפו.
המשקוף העיוור – הדבר הראשון שבודקים
כשנכנסתי לאתר עם אייל, הדבר הראשון שהוא הסב את תשומת לבי אליו היה המשקוף העיוור. זה נשמע פרט טכני קטן, אבל ההשלכות שלו על הריצוף הן גדולות מאוד. קבלן השלד מתקין את המשקופים כבר בשלב השלד, ולמשקוף יש שני גבהים: גובה פנימי וגובה חיצוני. הגובה הפנימי תמיד גבוה יותר – ובמקרה שלנו היתה פה מדרגה של בדיוק סנטימטר אחד.
למה זה חשוב? כשהדלת תגיע להרכבה, אם הריצוף לא מתחשב בגובה הפנימי של המשקוף – הדלת עלולה להיות עקרה. אייל הציג לי מקרה ממש שם: 3.4–3.5 מילימטר של הפרש שהפך לבעיה בהתקנת הדלת. זה לא הרבה – אבל מספיק כדי שדלת לא תיסגר כמו שצריך. הפתרון הוא לוודא מראש שגובה הריצוף מדויק למשקוף. ותמיד לבקש מהטייח, בחוזה, שיסגור גם את ביתן ההסלה – כי אם לא סגרתם עם הטייח, הרצף יעשה את זה, אבל הוא ייקח על זה כסף נפרד.
חימום תת-רצפתי – מינוס 8 עד 9 סנטימטר שאנשים שוכחים לתכנן
כשנכנסנו פנימה, אייל הסביר שהם מכינים את הרצפה מינוס 8 עד 9 סנטימטר מהגובה הסופי. זה בגלל שבבית הזה יש חימום תת-רצפתי – מערכת סינורות מים חמים מתחת לריצוף. ואת הגובה הזה צריך לתכנן הרבה לפני הסומסום.
הטיפ הכי חשוב שאייל נתן: לתכנן את המדרגות לפני שמגיעים לשלב הסומסום. למה? כי גובה הריצוף הסופי נקבע לפי המדרגות. ואם לא תכננתם את המדרגות בשלב מוקדם מספיק – אתם עלולים לגלות בשלב הריצוף שיש לכם קונפליקט בין גובה הסומסום לגובה המדרגה הראשונה. ואז – עצירה.
לחימום חשמלי תת-רצפתי אפשר להסתפק בפחות עומק: 4, 5, 7 סנטימטר – תלוי בסוג המערכת. לחימום מים (סינורות) צריך 8–9 סנטימטר לפחות. את ההחלטה הזאת לא עושים ביום שבו מגיע הרצף – עושים אותה בשלב תכנון ובניית המדרגות. אם אתם שוקלים חימום תת-רצפתי, קראו גם על עלויות הבנייה השונות כדי להבין את המשמעויות התקציביות.
נקודת שטיכמוס – קובעים גובה פעם אחת ועוזבים אותה
בחדר אחד הראה לנו אייל נקודת שטיכמוס – סימון גובה הריצוף הסופי על הקיר. היום עושים את זה עם לייזר אלקטרוני, ומסמנים בגובה פלוס מטר מהריצוף העתידי. מה שנשאר מתחת לסימן הזה – זה המילוי שצריך להגיע עד לריצוף.
בנקודת השטיכמוס ראינו גם ניאגרות (גרביטות) שכבר הותקנו. ואייל ציין טיפ ספציפי מאוד לגרביטות: מרכז הבורג חייב להיות בין 31 ל-33 סנטימטר מהריצוף הסופי. לא פחות, לא יותר. אם גובה זה לא מדויק, כשיבוא מרכיב הגרביטה הוא ישב גבוה מדי או נמוך מדי – ואז הגרביטה עצמה לא תיראה נכון. זה אחד הפרטים שנופלים בין הכסאות כשאין תיאום בין הרצף לאינסטלטור.
מה חייב להיות מוכן לפני שהרצף מגיע – הרשימה המלאה
אייל אמר את זה בצורה הכי ישירה שאפשר: “אם לא תכינו את הדברים האלה לפני, אתם תיתקעו”. הרצף יגיע, יתחיל לעבוד, ואז יעצור כי חסר לו משהו – ויחזור אליכם רק אחרי שתסיימו את כל ההכנות, תוך 3–4 שבועות עיכוב. הנה מה שחייב להיות גמור:
- שיפועי המקלחות – כל מקלחת צריכה שיפוע לניקוז. זה לא דבר שהרצף עושה – זה דבר שמכינים לפניו.
- רולקות מוכנות – הסוגרים לצנרת צריכים להיות מוכנים ונגישים.
- ניאגרות (גרביטות) – חייבות להיות מותקנות ובגובה הנכון לפני הריצוף.
- מדרגות מתוכננות – גובה מדרגה ראשונה מוגדר.
- כל הצנרת מוסתרת – נסביר עוד רגע על הפטנט של אייל לכיסוי הצנרת.
- אגן כביסה, כיורים, צנרת ביוב – כל הפתחים מוכנים ובגובה הנכון.
ריצוף בית בגודל של 100 מטר לקומה, ושתי קומות ומרתף (סך הכל כ-300 מטר), אורך בסביבות שבועיים עד שלושה שבועות. כלומר – אם אתם מפספסים את ההכנות ועוצרים את הרצף, אתם מאחרים חודש שלם. הכל מחובר. על עיכובים בבנייה ומה לעשות בהם כתבתי בנפרד – וריצוף הוא אחד הצווארי בקבוק הנפוצים.
הפטנט של אייל: לכסות צנרת עם בטון לפני הריצוף
זה אחד הדברים הכי מעשיים שראיתי בכל הסיור הזה. אייל הראה לנו את הרצפה – ולא ראינו שום צנרת בולטת. הכל היה חלק. למה? כי הוא עשה את הדבר הבא:
- פיזר סומסום (חול) מתחת לצנרת
- קבע גובה שלא יעלה על גובה הריצוף הסופי
- יצק בטון על הכל
- החליק עם לג’ (קרש השטחה)
- אחרי הטיח – רצפה חלקה ונקייה, מוכנה לריצוף
התוצאה? אפס בעיות של צנורות בולטים. הרצף יכול להגיע ולהתחיל מיד. לא צריך תוספת ניקוי, לא צריך עבודת הכנה. ועלות הפטנט הזה? אייל אמר: עלות פסיכית לקבלן. זה לא יקר – זה קצת זמן ועבודה, ומחיר כמה שקים של בטון – אבל זה מקדם את הפרויקט בצורה משמעותית.
צינור ה”ביטוח” מתחת למקלחת – פטנט שאף אחד לא מכיר
כאן אייל חשף טיפ שהוא מגדיר כ“פטנט בלעדי” שלו – ואני חייב לומר שמאז שראיתי אותו, אני מדבר עליו בכל הזדמנות. הבעיה שהוא פותר: נזילה מתחת לריצוף האמבטיה.
מה קורה בדרך כלל? נניח שיש נזילה קטנה מהדוש, מהשרוול, מהחיבור – מים עוברים מתחת לריצוף, ולא ניקוזים לשום מקום. הם מצטברים שם. אחרי שנה, שנתיים, שלוש – אתם גולשים בבית ורואים רטיבות, עובש, בעיות שמחייבות שבירת ריצוף לאיתור הנזילה. זה עולה עשרות אלפי שקלים.
הפתרון של אייל: כבר ביציקת השלד, הוא שם בכל מקלחת צינור לבן בקוטר 40 מ”מ (מספיק גם 32), שיורד אל מחוץ לבניין. בתחתית הצינור – בד גיאוטכני. בתוך המקלחת – חול או סנסור. אם יהיה נזילה, המים יעברו דרך הבד הגיאוטכני, ירדו בצינור, וישקו את הגינה. הצינור חתוך ב-0 – בגובה הריצוף של המקלחת. זה כמעט בלתי נראה.
מה יקרה בלי הצינור הזה? המים יצטברו מתחת לריצוף עד שתקבלו “בריכת זכייה” מתחת לרצפה. זה לא מאיים בטווח הקצר, אבל לטווח ארוך – זה נזק מבני. הצינור הזה הוא השקעה של כמה עשרות שקלים ועשר דקות עבודה בשלב השלד, שיכולה לחסוך לכם שבירת ריצוף בעתיד. על איטום מקלחות ומניעת נזילות כתבתי גם ב-מדריך האיטום למקלחות ו-מניעת נזילות כבר בשלב התכנון.
חשמל לפני ריצוף – שיטת הצנרת ואחר כך החוטים
כשדיברנו עם החשמלאי באתר, הוא הסביר את השיטה שאייל עובד בה: הצנרת (הנדן) נכנסת לפני הטיח, והחוטים עצמם מושחלים אחרי שהטיח גמור. בשלב זה החשמלאי פותח את כל הקופסאות, בודק שאין מעצור בצנרות, ומושחל את החוטים בצורה נקייה ומסודרת.
למה זו שיטה טובה? כי אם מחר יש בעיה – אפשר להחליף חוטים. הצנרת פנויה, החוטים ניתנים לשחלול מחדש. זה לא אפשרי כשחוטים נלטשים ישירות בבטון בלי נדן.
הטיפ החשוב: בשלב הטיח – לכסות את כל פתחי החשמל. אייל ואייל הראו לי שכל הפתחים היו מכוסים בקרטון. למה? כדי שהטיח לא ייכנס לתוך הקופסאות ויסתום אותן. זה נשמע טריוויאלי – אבל זה אחד הדברים שנשכחים הכי הרבה, ואז הרצף או החשמלאי צריכים לחטט בטיח כדי לפנות את הקופסאות. שעה של עבודה מיותרת שנמנעת בדקה של מחשבה.
צלמו הכל – עכשיו, לפני שמגיע הרצף
אייל אמר את זה בצורה הכי חזקה שאני שמעתי אותו מדבר: “תיקו צילומים – תקרות, קירות, הכל, הכל, הכל”. בשלב שיש טיח, אתם לא רואים את החציבות. לא ניתן לדעת מאיפה עוברת הצנרת, איפה יש חציבה לחשמל, מאיפה בא הביוב.
לאחר הריצוף? אתם עוד פחות רואים. ואז מגיע קבלן שרוצה לקבוע תמונה, מקדח, ופוגע בצינור חם. או שמגיעים לשפץ עוד 10 שנים ולא יודעים איפה לא לנגוע. התיק הזה חוסך כסף. תשמרו אותו בענן, מותפס, מסודר לפי חדרים.
בפרט בשלב שלפני ריצוף – צלמו את הרצפה (צנרת גלויה), את הקירות (מיקום החציבות), ואת הנקודות הקריטיות: גרביטות, שטיכמוסים, פתחי ביוב. זה לא לוקח יותר מחצי שעה – ויכול לחסוך לכם ימים של בלבול בעתיד.
ממ”ד – דור חדש מול דור ישן, ומה ההבדל בעלות
ירדנו למרתף ואייל הראה לי ממ”ד דור חדש. ההבדל בין דור ישן לדור חדש הוא הגומיות: ממ”ד דור חדש מגיע עם גומיות שיוצרות ואקום כשסוגרים – אטימות לגז. כשסוגרים, הגומיות נלחצות ויוצרות אטימות מלאה.
העלות של ממ”ד דור חדש כולל חלון אלומיניום: כ-6,000 שקל. ממ”ד דור ישן – פחות. ההבדל לא גדול, אבל יש שיקול חשוב: ממ”ד דור חדש לא ניתן לפירוק. להרכבה צריך מנוף – עלות של כ-1,400 שקל להורדה מהמשאית והבאה לאתר. זה עלות שצריך לחשב מראש. אם מחר תרצו להחליף – אי אפשר לפרק ולהוריד ידנית.
חצר אנגלית ובור חלחול – גם זה חלק מהתשתיות
בחוץ הראה לנו אייל את החצר האנגלית – פתח לאור ואוויר בקומת המרתף. כאן תוכנן פתח עם מדרגות ברזל שירדו לפנים. יש שם גם בור חלחול לניקוז מי גשמים. המחיר של בור חלחול לקבלן: 1,200–1,500 שקל, תלוי בסוג הקרקע. המטרה שלו – להוריד את מי הקשמים ולמנוע הצפה ממרתף.
בצמוד לחצר האנגלית – ממד חדש, עם חלון אלומיניום שהורכב עם מנוף, ומגיע עם גומיות האטימה. כשנכנסים למרתף מהחצר האנגלית, הדלת יוצרת ואקום כשנסגרת – ממש כמו שצריך להיות בממ”ד תקני.
פרגולת פלדה – מתי לנקות אותה
נקודה אחת שרוב האנשים לא חושבים עליה: פרגולת הפלדה מתלכלכת בתהליך הבנייה – טיח, שלד, כל מיני חומרים. ואייל נתן טיפ ספציפי: לא להשאיר את ניקוי הפרגולה לסוף, אחרי הצביעה.
מתי לנקות? ממש כמה ימים לפני השליח צבעוני. עוברים על הפרגולה עם רשת פלדה ודיסק, מנקים הכל – ואז הצביעה נאחזת. אם תנקו אחרי הצביעה – תלחכו שרידי טיח שדבקו לצבע, ותשרטו את הצביעה. אם לא תנקו בכלל – הפרגולה תיראה מלוכלכת תחת השכבה.
ריצוף מתחיל – מה לבדוק כשהרצף עובד
ראינו ב-live את הרצף עובד. הוא רצף ריצוף 30×30, ואייל ציין שתי נקודות חשובות:
1. מריחת דבק על גב האריח: הרצף מרח דבק על גב כל אריח לפני הנחתו. זה מה שקובע את הדבקות לטווח ארוך. התקן מדבר על מריחת דבק – 30 מ”מ. בסוג ב’ זה פחות מושקע, אבל אייל עמד על כך שגם בסוג ב’ עושים את זה כמו שצריך. אם אתם רואים רצף שמניח אריחים בלי מריחה על הגב – תבקשו ממנו להפסיק ולתקן.
2. דבק אפילו על החיתוכים: הרצף שם דבק גם על אריחים חתוכים. זה מעיד על עבודה ברמה גבוהה. חיתוך אריח מקטין את שטח המגע עם הדבק הרצפתי – אז מריחה על הגב מפצה על זה. רצף שעושה את זה – בוא נגיד שיש לו מקצועיות של קבלן גמר אמיתי.
הגבהת מכונת הכביסה – טיפ שכל גברת תאהב
בין כל הטיפים הטכניים, אייל הראה לנו פינה אחת שהרגישה מאוד מעשית: פלטפורמה מורמת למכונת כביסה. הרחיב עליה מכונת כביסה בגובה 50–60 סנטימטר מהרצפה. מה זה נותן? לא צריך להתכופף כדי להכניס ולהוציא כביסה.
מה נשאר מתחת? מקום לאחסון. קופסאות פלסטיק, עוד דברים. הפקק כביסה שמכונת הכביסה שופכת? ישר פנימה לקופסה, לא על הרצפה. זה פרט קטן שעולה כמה מאות שקלים בשלב הבנייה – ומשנה את הנוחות היומיומית לשנים. אם אתם בשלב תכנון, שקלו את זה ברצינות.
עבודה מקבילית – היתרון האמיתי של קבלן מפתח
אחד הדברים שהכי בלטו בסיור הזה: כמה פועלים עבדו בו זמנית. הרצפים עבדו במקביל לטייחים. הצבעים עשו שכבה ראשונה במקביל לריצוף. הניקיון נעשה כל יומיים על ידי פועל ייעודי.
זה היתרון הכי גדול של קבלן מפתח. הוא יודע מתי להכניס כל בעל מקצוע, כי הוא מנהל את כולם. שלושה חודשים עבודת טייח בדו – אבל זה לא שלושה חודשים עצירה. הכל רץ במקביל. לצבעי אין שום בעיה שהרצף עובד בחדר אחר – הוא מוסיף שכבה ראשונה בחדרים שהטייח כבר גמר, ולא מפריע לאחד מהשני.
אם אתם בוחרים לעבוד עם כל בעל מקצוע בנפרד – גיטו. אבל דעו שהתיאום הזה הוא עבודת מנהל שמחייבת זמן, אנרגיה, וידע. בלי זה – אחד מחכה לשני, ומתעכבים. קראו על השירותים שלנו כדי להבין איך ניהול נכון נראה.
הוויטרינה ורופי הרפפה – אל תחכו לאלומינאי בסוף
דבר אחד שרוב אנשים לא מבינים: קבלן האלומינאי צריך להיות בתמונה כבר משלב תחילת השלד. למה? כי הכיס של הרפפה (היקום של הרולו) מוכן בשלב השלד – משקוף עיוור עם כיס פנימי. אם לא תיאמתם מראש את הגדלים עם האלומינאי, אתם עלולים לגלות שהכיס שיצקתם קטן מדי, או שאין מקום לרפפה שהוא מתכנן.
אייל הראה לנו ביטרינה עם רוחב של 21–22 סנטימטר. לאחר שיישב האלומינאי, הוא ישתמש ב-15–18 סנטימטר. המרווח הנותר – זה המרווח שמאפשר לרפפה לרוץ חלק. ככל שמפתח הפתח יותר רחב – ככה יותר מסילות, ויותר מסילות נותנות רוחב קיר. הדבר הזה חייב להיות מתואם.
טיפים לניהול זמן ושלבים – סדר הפעולות הנכון
אייל שיתף אותנו בסדר הפעולות שהוא עובד לפיו לקראת שלב הגמר:
- הוצאת מידות לשיש – מוזמן מוקדם כי שיש לוקח זמן ייצור
- גמר הטיח – רץ במקביל
- ריצוף – מתחיל כשהשיש בייצור
- הרכבת השיש לחלונות – כשהוא מגיע
- תיקוני שיש – טיח קטן מסביב לשיש
- שליח צבעוני – צביעה סופית
- פירוק פיגום + ריצוף חוץ
- גמר: מדרגות, גריפות, חלונות אלומיניום
הסדר הזה מאפשר לעבוד בלי עצירות. כל שלב מוזמן ומתוכנן מראש. אם אתם בונים בניהול עצמאי – שימו את הסדר הזה מול העיניים. אם אתם עובדים עם יועצי בנייה – זה אחד הדברים הראשונים שכדאי לסכם איתם.
הגנה מפני חורף בזמן עבודה – לסגור חלונות בחכמה
נקודה פרקטית שאייל הראה: כיצד הוא סוגר חלונות פתוחים בחורף. הוא לא השאיר את הפתחים פתוחים לרוח וגשם – הוא השתמש ב-לוחות OSB (לוחות עץ מדורג) לסגירה. לא ניילון, לא קרטון – OSB שמהדק מסביב למשקוף.
הצד המזרחי – שמקבל גשם ישיר – נסגר בנוסף עם ניילון. השיפועים כבר הוכנו. התוצאה: אפס חדירת מים במהלך גשמי החורף. כשעובדים בחורף ויש לכם פתחים שעוד לא הותקנו בהם חלונות – זה הפתרון. לוחות OSB הם זולים, קלים לחיתוך, ואפשר להסירם בדקה.
הפרשי גבהים ברצפה – בעיה שצריך לזהות לפני
אחת הבעיות הנפוצות שאני רואה בשטח היא הפרשי גבהים בין חדרים – כשמעברים בין חדר לחדר יש מדרגה לא רצויה. זה קורה כשלא מתאמים את גבהי הריצוף בין החדרים מראש, או כשיש מעבר בין ריצוף מחדר עם חימום תת-רצפתי לחדר בלי.
הפתרון: לסמן את גבהי הריצוף בכל חדר לפני שהרצף מגיע. שטיכמוס אחד שקובע את הכל. בדיקה שהמעברים בין חדרים יהיו חלקים, או עם פרופיל מעבר מתוכנן. קראו עוד על הפרשי גבהים ברצפה ואיך למנוע אותם.
מה שנשאר לגמר – ניהול נכון מונע עיכובים
בסוף הסיור, אייל סיכם: הם עמדו בשלב שבו כל הדברים הכי קריטיים כבר נגמרו. הריצוף של שתי הקומות אמור לארוך כ-4 ימים לכל קומה, ועוד 3 ימים למרתף. עוד שבוע-שבועיים – ומסיימים ריצוף מלא לכל הבית.
מה שנשאר: שיש לחלונות (כבר בייצור), תיקוני טיח, שליח צבעוני, ריצוף חוץ, מדרגות, אלומינאי. כולם במקביל. ניהול כזה – של עבודה מקבילית מתואמת – הוא ההבדל בין בית שנגמר בזמן לבית שנגמר חצי שנה מאוחר. על ניהול בנייה ומה שיכול ללגרום לחריגות בתקציב כתבתי בנפרד – ממליץ לכם לקרוא.
טיפ הסיום של אייל – תנו לבעלי המקצוע לעשות את העבודה
לפני שעזבנו, שאלתי את אייל: מה הטיפ הכי חשוב שלך למי שמתחיל לבנות? הוא ענה בלי להסס: “לקחת אוויר וסבלנות”.
ואני מוסיף: זה נכון – אבל יש שלב לפניו. לבחור בעלי מקצוע טובים. ואז לתת להם לעבוד. לא ללחוץ, לא לדרוש שיעשו פינות, לא להלחיץ בכל ביקור. בעל מקצוע טוב שמרגיש שבעל הבית בוטח בו – עובד טוב יותר. בעל מקצוע שמרגיש שצועקים עליו בכל פעם שיש עיכוב – עוזב.
ואם אתם מרגישים שאתם לא יודעים מה לבדוק ואיך לנהל – תביאו מפקח. מפקח טוב יוסיף לכם עוד חודש-חודשיים לתהליך? לא בהכרח. אבל הוא ידאג שהדברים ייעשו נכון, ויחסוך לכם בעיות יקרות בעתיד. ב-בונים בית אנחנו עוזרים לאנשים לבנות חכם – בדקו את המסלולים שלנו וראו מה מתאים לכם.
סיכום – רשימת הבדיקות לפני הריצוף
לפני שהרצף מגיע – עברו על הרשימה הזאת:
- ☑ גבהי ריצוף – שטיכמוס קבוע בכל חדר
- ☑ מדרגות – גובה מדרגה ראשונה מוגדר
- ☑ שיפועי מקלחות – מוכנים לניקוז
- ☑ ניאגרות (גרביטות) – מותקנות בגובה נכון (31–33 סמ מרכז בורג)
- ☑ צנרת מכוסה – בבטון או בסומסום, רצפה חלקה
- ☑ פתחי חשמל מכוסים – ללא טיח בתוך הקופסאות
- ☑ משקוף עיוור – גובה פנימי מוגדר לריצוף מדויק
- ☑ איטום מקלחות – לפני ריצוף
- ☑ צינור ניקוז מתחת למקלחות – אם רצוי
- ☑ תיק צילומים – קירות, תקרות, רצפות – לפני הכיסוי
- ☑ מיקום גרביטות מואם – עם ההסלה
- ☑ חלונות סגורים – OSB בחורף
שלב הריצוף הוא גם שלב שמסגיר את כל ההכנות שנעשו (או לא נעשו) לפניו. אל תמהרו. תכינו. ואם אתם רוצים להבין את כל עלויות שלב הגמר – כתב כמויות הוא הכלי שיעזור לכם לתכנן את התקציב בצורה נכונה. ותמיד – בעלי מקצוע מומלצים הם ההבדל בין עבודה טובה לבעיות.
שהבנייה תלך על קל ☑
שאלות נפוצות
מאמר מצוין, אייל אברמוב מקצוען וגם אתה תומר…
תודה רבה🙏❤️