דוד שמש – מדריך מקיף וטיפים מקצועיים
היי בונים יקרים ,
היום נדבר על דוד שמש …..
כן , דוד שמש….
גם אני מזמן כשהתקנתי את הדוד שמש הראשון שלי אמרתי לעצמי ״ יאללה , כולה דוד שמש , נבקש מהאינסטלטור שלי דוד שמש , לא משנה מאיזו חברה , הכי זול ויאללה נתקין……״ … טעות!!!!
חברים , דוד שמש זה המוצר שתשתמשו בו הכי הרבה בבית וכולם חושבים שזה ״רק״ דוד שמש אבל לא מבינים את ההשפעה של איכות החומר ואיכות הדוד והקולטים על השימוש השוטף בבית שלכם , האמינות ובטח ובטח הבריאות שלכם….
אז בואו נדבר קצת על שוק הדוודים…..
שוק הדוודים מורכב מחברות גדולות כמו כרומגן , נמרוד , אמישרגז ויש עוד יצרנים קטנים כמו ירדן , טל סחר , אור הטבע ועוד…
כיום ובעבר כפי שסיפרתי אף על עצמי לא מעט בונים פשוט לוקחים את מה שהאינסטלךטור שלהם ממליץ להם ( גם אני חטאתי בכך בעבר אני חייב לציין אך כיום אני מבין את העולם מצוין ומעביר אליכם את הידע ) , האינסטלטור של הבית לא בהכרח יודע להתקין את המערכות והוא מתקין את מה שהכי נוח לו ולא בהכרח מה שטוב לכם והאינסטלטורים לא ממש ״חזקים״ בחברות הגדולות, בחברות הגדולות יש אסטרטגיה שבה הם מעוניינים בהתקנות איכותיות כדי שהמוצר שלהם יחזיק מעמד לאורך זמן . האינסטלטורים בשונה למורשי החברות האלו לא מתקינים המון מערכות בשנה , אולי 10 מערכות , בשונה מחברות התקנה מוסמכות שמתקינות אפילו 10-15 מערכות ביום .
ונגיד שעשיתם אצל האינסטלטור ויש לכם פיצוף בדוד שמש עכשיו לכו תחפשו את האינסטלטור למתן שירות …. מה שנקרא ״שיהיה בהצלחה …״ , הם פשוט לא ערוכים לשירות….. אין להם אביזרים מתאימים עם צינורות נחושת ועוד….
טיפים
- שירות חברים , שירות , מי שבונה פעם שניה מאוד חושב על הנושא הזה , בפעם הראשונה כשבונים חושבים על לחסוך עוד 200-500 שקל ….. אני כאן כדי לומר לכם שאת החוויה שלכם והאיכות מחיסכון כי כל חיסכון מביא איתו איכות נמוכה יותר ותיכף אסביר גם מה לבקש מהמתקינים שלכם ולכן חשוב לקחת חברה שמתקינה וגם עומדת עם אחריות מאחורי ההתקנה שלה והשירות שלה הוא מיידי…… אתם לא יכולים להישאר בלי מים חמים שבוע שלם, זה כלכך חשוב…..
- גם אם עשיתם תמחור מול האינסטלטור שלכם שווה לקחת זיכוי מול האינסטלטור ותזמינו חברה שיהיה לכם אבא ואמא.
- חשוב לקחת דוד מהיצרנים הגדולים וממש לא מהקטנים ….. מניסיון. אל תיכנסו לשם למרות הפיתוי של החיסכון , החברות האלו לא יחזיקו מעמד לאורך זמן ובסוף רק הגדולים הם הטובים היותר ויחזיקו מעמד .
- איכות – לחברות הגדולות יש בקרת איכות מאוד איכותית על כל דוד שיוצא מהם , היצרנים הגדולים מזמינה מתכות מאוד איכותיות ויש להם את הכוח להחזיר משאיות אם המתכת שהתקבלה אצלם לא איכותית ולא מה שהם ביקשו .
- גופי חימום של היצרנים הגדולים מאוד איכותיים , יש חברות שמזמינות גופי חימום מתוצרת ואיכות מאוד נמוכה או שהציפוי של הדוד לא איכותי והחום לא מחזיק כמו שצריך בתוך הדוד.
- הציפוי אמיאייל זה אחד הדברים החשובים בדוד שמשוהיצרנים האיכותיים מייצרים את הציפוי אצלם ויש להם תנורים מיוחדים שמייצרים את הציםוי אמייל בואקום מה שמייצר ציפוי אמייאל אחיד ללא חורים אפילו לא חורים מקרוסקופיים מה שגורם למים להיות הרבה יותר איכותיים והדוד מחזיק הרבה יותר זמן כי הדוד תמיד מתכווץ ומתרחב מהחום של המים ולכן זה כלכך חשוב , היצרנים הקטנים עושים אמאייל אצל יצרן חיצוני ולא אצלם בבית .
- מערבל המים ,יש כאלו שטוענים שלא חשוב. אני טוען שכן . תפקיד המערבל הוא לערבל את המים החמים והקרים , זה התקן מחוץ לדוד , גורם לכך שטמפרטורת המים לא תעלה מעל 52 מעלות ולא לדרגת רתיחה גבוהה יותר מה שיכול לגרום לכיוויות . זה מאוד בטיחותי לילדים , בנוסף זה גם מגן על הצנרת מפיצוצים כי הצנרת בחום מאוד גבוה יכולה להתפוצץ וגם כל הברזים , האטמים נשמרים והצנרת נשמרת לאורך זמן . כיום יש ברז של קלפי , ברז ערבול גרמני שמניסיון לאורך זמן הוא הכי אמין שיש , נמכר סביב בין 150 ל-250 שקלים תלוי בחוזק של החברה שקונה (תלוי כמויות).
- לאינסטלטורים יש הרבה פחות רווח במידה והם עובדים עם היצרנים הגדולים , הפער אמור להיות בערך 20% בין יצרן גדול ליצרן קטן . זניח מאוד ביחס של עלות תועלת.
- כיום המון בונים קונים ראשי ״גשם״ למקלחת שהם מאוד גדולים כך שמקלחת אחת יכולה ״לבזבז״ כ-70 50-60 ליטר מים מה שפעם היה מבזבז 25-30 ליטר מים למקלחת ולכן 150 ליטר כבר לא מספיק למשפחה ממוצעת ועדיף לקחת 200 ליטר , ניתן גם לפצל 2 דוודים של 150 ליטר והיום זה יותר נפוץ אז תשימו על זה דגש .
- חשוב להתקין את הדוד בהתקנה מיטבית ולכן יש להחליט על המיקום מראש כדי שלא תצטרכו משאבות או כל דבר אחר , בשלב השלד יש לתכנן את מיקום הדוד , חשוב בנוסף שהדוד פיזית לא יהיה רחוק מהמקלחות , אם יש צנרת ארוכה אתם ״מבזבזים״ הרבה מים עד שמגיעים המים החמים . האינסטלטורים הולכים איך שנוח להם ולכן יש חשיבות לתיכנון מראש .
- יש פתרון גם של התקנת דוד חשמלי קטן של 60 ליטר שמחובר בטור לדוד שמש במידה וצריך ואז תמיד יש מים חמים.
- יש קולטים שעשויים מנחושת ויש קולטים שעשויים מברזל ויש קולטי אלומיניום , עדיפות היא לקולט נחושת (רוב הארץ) , נחושת לא מחלידה ומעבר החום יותר טוב , קולט ברזל מתקינים בדרך כלל במקומות שבם יש קפיאה , מקומות קרים כמו ירושלים והגליל שהטמפרטורה מגיעה לאפס מעלות, המגמה היא שבשנים הקרובות שהקולטים של הברזל יצאו לגמרי מהתקן כי אין אפשרות לצפות את הריתוכים של הקולט ולכן יש מעבר לקולטי אלומיניום .
- מחירים ממוצעים לדוד + קולט הוא בין 3500- ל4200 שקלים להתקנה לפי תקן . דוד של 200 ליטר עולה יותר , מערכת הסופר עולה בערך 4800 . התקנה על גג שטוח היא התקנה פשוטה יחסית ועולה יקר יותר כשיש גג רעפים , קחו זאת בחשבון .
- יש לוודא התקנה של הדוד והקולט והאביזרים מאותו יצרן !
ממה יש להיזהר
מאביזרים לא תקניים , מביאים דודים שעברו שיפוץ , לא מתקינים את כל האביזרים . מתקינים דוד שמש של חברה מסויימת ומביאים קולט מסוג אחר .
לדוגמא התכתבות עם בונה מהשבוע שמדגישה את הצורך במפרט ובמתקין איכותי :
בונה פרטי : דיברתי עם שמעון,היועץ ששלחת לי. ממש מבאס. עוד כמה שנים אצטרך להתחיל עם ההחלפות רכיבים….
בונה פרטי: גם כשמבאס לפחות אני יודע למה להיות ערני. לפחות תפקודית זה בסדר
בונה פרטי: הקולטים שהתקינו לי לצערי לא אחלה בכלל מסתבר ☹
אני: למה ?
בונה פרטי: רק הדוד כרומגן הקולטים של אור הטבע שהם הרבה פחות טובים מברזל (מפריש למים ☹)
בונה פרטי: התקינו לי מתקן צבוע ולא מגולוון
בונה פרטי: בנוסף כיסוי צינור מחומר בידוד שחור ועם השמש כאן תוך שנה שנתיים יתחיל להתפורר.לפחות היועץ אמר שאין התנגשות תפקודית.
בונה פרטי: וזה רק מה שרואים מהתמונה מהצד. לא ראו את כל שאר הרכיבים בתמונה
אני: מעצבן…בגלל זה עשיתי את הוידאו….
אני: וכמה עלה לך ?
בונה פרטי: כמו שעכשיו עולה המבצע שלך. משמע מחיר לא משהו לעסקה עם קולטים של אור הטבע.
נראה לי 4500. לדוד 200 של כרומגן
אני: מבאס
לסיכום לחברים : מפרט , מה לבקש שלא יעבדו עליכם + צפייה בוידאו המצורף למטה
- דוד 150/200 ליטר כרומגן ציפוי אמייל.
- קולט cr11 נחושת תואם ל150 ליטר או cr12 extra עבור 200 ליטר.
- מעמד מגולוון צללית נמוכה 75 ס”מ מולחם לנראות מינמלית ולמניעת חלודה.
- שסתום ואל חוזר של איקון.
- ברז מי שתייה תקני לכל דוד.
- ברז מערבל קלפי מקורי כרומגן.
- שסתום צללית נמוכה.
- מקשרים ואביזרים תקניים.
- צנרת מהדוד לקולט עליון+תחתון נחושת עם בידוד ענביד 19 מ”מ מצופה לבן.
- בידוד ענביד 19 מ”מ שחור לצנרת חם לבית.
- קשירות הצלבה באמצעות חוט מגולוון עם צנרת שקופה ע”ג חיבור לקולטים למניעת חלודה וקשירת דוד למתקן.
- מתקן וקולט עומדים על פלסטיק דחוס עם יריעות ביטומניות.
- התקנה לפי דרישות התקן.
- חשמל כמובן יחובר ע”י חשמלאי כמובן
התקנת דוד שמש
אז הצטרפתי עבורכם לבית באזור השרון להתקנה של דוד שמש כדי להסביר לכם איך נכון להתקין ועל מה חשוב שתקפידו לבקש
יש לא מעט חאפרים בתחום (ראיתי לא מעט ) שעל הנחה של 300-500 שקל קיבלו את העבודה מהבונים אבל קיבלו בסוף התקנה לא איכותית עם
אביזרים זולים ולא תקניים . מי שמשלם את המחיר זה אתם חברים .
אז צפו ותהנו !
למעבר לערוץ היוטיוב שלי ליחצו כאן
תירשמו לערוץ (ליחצו על הפעמון) וקבלו עוד סרטונים חשובים מאוד שייצאו השבוע ובשבועות הקרובים כולל סרטון חשוב מאוד על עלויות בניה .
שבוע נפלא ובהצלחה !
תומר חן ריחאנה