שואב אבק מרכזי
שלום אנשים יקרים!!!
מה שלומכם ?
חלק מהבונים שואלים אותי לגבי שואב אבק מרכזי , מה חשוב לבדוק ? איך בוחרים שואב אבק מרכזי ? איזה נתוני מנוע הם טובים ? איך מתקינים ?
אז אני מעלה מאמר זה כדי שתדעו לעשות את הבחירה הנכונה ותדעו על אופן הפעולה של השואב המרכזי .
את האמת אני בזמנו לא ביצעתי שואב מרכזי , אישתי מאוד רצתה אבל הצד התמני שלי היה חזק יותר אז אמרתי לה “מאמי , נקנה רובוט , חיסכוני יותר 🙂 ” , אז רובוט זה אחלה אבל לא נותן מענה מושלם כיוון שזה טוב אמנם לרצפה אבל מה עם השאר ? יש המון מקומות שמצריכים שואב. השילוב המושלם ביותר האמת היה רובוט + שואב מרכזי .
אבל לאחר שראיתי בעוד כמה בתים שואב כזה תכלס אני קצת מצטער… מאוחר מידי מבחינתי , בבית הבא 🙂
עבדכם הנאמן נכנס לעובי הקורה בשבילכם ….(בלי להגזים עשרות מאמרים שקראתי באנגלית ושלא מוטים לאף חברה ) מקווה שתשכילו !
בכל מקרה מה חשוב שתדעו לקראת קניית השואב שלכם ?
למה צריך שואב מרכזי ?
מהם הפרמטקים החשובים ביותר שאתם צריכים לדעת ?
באיזה שלב מתקינים ?
ועוד … הכל כאן…
אז נתחיל ? קדימה…
אז מה זה שואב אבק מרכזי בכלל?
זה בעצם שואב שהמנוע שלו מותקן באופן קבוע ו”מרוחק” בבית כגון בחניה או במזווה , מותקנת צנרת “נשלפת” מתחת לריצוף שלכם ברחבי הבית ועד לנקודות בקירות שלכם וההפעלה של השואב מתבצעת בנקודות עצמם כיוון שמושכים גם כבלי פיקוד ישירות לנקודות. דרך אגב ,מצריך גם נקודות חשמל 20A ליד המנוע .
ההתקנה מתבצעת לפני שלב הטיח.
אז כאן אתם רואים את מקום האחסון של המנוע בחוץ , עדיף ליד החניה במקום מקורה וסגור וכמובן הכנה של שקע חשמל. בדרך כלל תראו אותו רק פעם בשנה בדרך כלל לקראת פסח לריקון מיכל האיסוף וזהו…
על המנוע יש שקע שתוכלו לחבר לשאיבה של הרכב שלכם.
אני לא חושב שמראה מנוע צריך לעניין אתכם אלא רק בגלל הטיב שלו …
נירוסטה או לא , לא הולך לחוות דעה כאן , אני פשוט חושב שזה לא אקוטי לבחירה
אתם לא הולכים לשים אותו במטבח 🙂 היופי של היחידה הוא הפרט הכי הכי שולי כאן ובהמשך אסביר את כל מה שכן חשוב …
מה זו מערכת שאיבה מרכזית ומה היתרונות שלה?
מערכת שאיבה מרכזית היא בעצם מערכת שמורכבת מיחידת שאיבה המותקנת מחוץ לבית כפי שראיתם כאן או בחדר שירות ,מסתור כביסה, מרתף ואו חניה מקורה. יחידת השאיבה מחוברת לצנרת וואקום 2 צול ייעודית מתחת לרצפת הבית ובתוך הקירות שלכם .
בשונה משואב ביתי רגיל במערכת שאיבה מרכזית קודם כל עוצמת השאיבה היא גבוהה יותר ופליטת חלקיקי האבק נעשית בחוץ ולא בבית , כמובן שבריאותית היא מערכת חובה לכאלו שסובלים מאסתמה או אלרגים לאבק ,חשוב לגבי זה לציין ולהדגיש שמדובר על חלקיקים קטנים משני מיקרון המצויים באוויר. הם אינם נראים לעין בלתי מזוינת ובוודאי שאינם מזהמים , מערכת כזו מתאימה עוד לכאלו שמחפשים את הנוחות בשואב אחד מרכזי וטוב בכל מפלסי הבית .
יתרונות שואב אבק מרכזי
- איכות אויר טובה יותר בבית
- פחות רעש
- ניקוי טוב יותר
- אין צורך להסתובב עם השואב בין קומות ובין חדרים
- כל השיער, אבק, לכלוך, אבקה, קרדית לחיות מחמד בשואב האבק והחרקים נלקחים מחוץ לבית… (מעולה!)
- אין צורך לרוקן מיכל לאחר כל שימוש
- מגוון רחב יותר של אביזרים ואמצעי ניקוי
- אין צורך לחבר לשקע החשמל כל פעם שמתחילים לשאוב ( ההפעלה מהשקע…)
- מקטין את כמות המזהמים בבית ( מחקרים בעולם )
- מעלה את ערך הבית שלכםחסרונות:
- יקרה
- מצריכה הכנות מראש
- מצריכה מקום אחסון עבור מנוע או בחוץ או במזווה
בואו נתחיל עם בדיקת המנוע שזהו לב ליבו של המערכת:
את המנועים מתאימים לפי גודל הבית וכמות השקעים .
שתבינו שההבדל בין נקודה רגילה לנקודה נשלפת הוא עשרות מטרים של צנרת שעוברת מתחת לרצפה , בנקודה רגילה יש “משיכה” ישירה של צנרת מתחת לרצפה מהנקודה הרגילה אל המנוע וזה יכול גם להיות מרחק של מטר אחד בלבד לדוגמא .
שקע נשלף לעומת זאת מצריך 15 מטר לפחות של צנרת ש”נשלפת” ומותקנת מתחת לריצוף שלכם ולכן התאמת מנוע לבית עם 4 נקודות רגילות לבית עם 4 נקודות נשלפות הוא שונה לגמרי ….
ההבדל באורכי הצנרות הם מאוד גדולים ולכן התאמת המנוע צריכה להיות בהתאם! חשוב שתהיו מודעים לכך…!
רוב מחוללי הוואקום (מנועים) בעלי יכולת שאיבה במרחקים של 25 עד 120 מטרים. ברוב הבתים בישראל אורך הצנרת לא יעלה על 45 מטרים.עוד משהו חשוב מאוד …
מהם הפרטמרים להשוואה ( שנדבר עליהם גם בהמשך …) זה פשוט לבדיקה… אז לא לפחד מהפרטמרים הבאים… 🙂
בהמשך אשים לכם טבלה פשוטה להסבר… ובכלל אנסה להסביר בצורה הפשוטה ביותר
נתחיל ? יאללה , ריכוז 🙂
יש שלושה פרמטרים מרכזיים של פיהם חשוב לבדוק !
-
AIR FLOW – מודד את כמות זרימת אוויר. נתון מאוד חשוב אך אתם צריכים לדעת כמה כוח יניקת ואקום יש לשואב כדי שנתון זה יהיה רלוונטי. חשוב לציין שהמדד הוא בליטר לשניה כלומר L/S , יש כאלו חברות שרושמות על פי m3/h כדי שהמספר הזה יהיה גבוה אך לאחר המרה לליטר בשניה הוא מאוד נמוך … אסביר לכם בהמשך…בכל הספרות באנגלית כתוב Airflow is by far the most important specification in terms of determining the cleaning ability of a vacuum cleaner זה בעצם נתון שמודד את נפח האויר המטופל במערכת השואב המרכזי שלכם , ככל שמתרחקים מהשואב הפרטמטר הזה חשוב יותר . זוהי בעצם הספיקה.נמדד ברגל מעוקב לדקה (CFM) ,זה בעצם הכוח של זרימת אוויר על פני השטח שמרים את הלכלוך ומעביר אותו לשקית ליחידת השואב ולשקית האיסוף.
נהוג למדוד ב- Liters per Second: (L/S) או Cubic Feet per Minute (CFM) או Cubic Meters per Hour (M3/H)ככלל , ככל שנתון זה גבוה יותר כך היכולת השאיבה של השואב טובה יותר למה זה נתון כלכך חשוב ? כיוון שהוא לוקח בחשבון גם את כוחו של מנוע הוואקום אשר יוצר יניקה וגם את ההתנגדות של כלל המערכת כולל הפילטר שהוא חייב לעבור דרכו .זרימת אוויר גבוהה יוצרת תנועת אוויר חשובה המגדילה את היכולת לשאוב אבק ולכלוך וכפי שכתבתי ככל שמתרחקים מהשואב הפרטמטר הזה מקבל חשיבות גדולה יותר.שוב לשים לב ! מחושב עפ”י ליטר בשניה . יש כאלו שמסמנים עפ”י ליטר בשלישית ולכן יש לבצע המרה מתאימה (אלמד אתכם בהמשך איך)
-
מדד “הרמת מים” (Water Lift) – מדד שקובע בעצם כמה גבוה המים יכולים להיות מורמים על ידי השואב. זהו מדד שמבטא את יכולת היניקה של השואב , לא ממליץ לנסות את זה בבית 🙂
זה בעצם מה שנותן למנוע את הכוח להרים את האבק מהשטיח/רצפה שלכם. חשוב לציין שדירוג זה נלקח כאשר המנוע אטום לחלוטין ( וכך גם עושים טריקים של מכירות ) כי בעצם יניקה אינה שואבת וזאת הסיבה דרך אגב שניתן לבצע הרמת כדור באולינג אבל השואב לא מסוגל לשאוב פיסה קטנה של אבק . טריקים שיווקיים שתמיד עובדים עלינו הלקוחות :-)צריך להבין שבזמן שהמנוע עובד יש כניסה של אויר אזי עוצמת המנוע צונחת ולכן הנתון הזה חשוב אך לא אומר כלום , הנתון הבא הוא מה שקובע.
-
כוח שאיבה משוקלל (Airwatt) – זה המדד החשוב ביותר שמודד את הכוח האפקטיבי של השואב על הפרטמרים שהזכרתי למעלה …שעל פיו תחליטו איזה שואב חזק יותר
רוב החברות כן רושמות את החישוב כבר במפרט של השואב המרכזי . כאלו שלא כנראה שלא רוצות שתגלו שהשואב שלהם יחסית חלש. תפקידכם בכוח הוא לבדוק….
כדי לחשב את הairwatt אז יש נוסחה פשוטה יחסית
Air Watts = Vacuum suction (inches of water) x Air Flow (cubic feet per minute)/8.5
כדי שתבינו מה ההבדל בין airflow (זרימת האויר) ולבין הוואקום (water lift) כלומר מדד הרמת המים ממליץ שתקשיבו לסרטון הבא , 4 דקות שלאחרהם תבינו מהו ההבדל ומדוע מדד הairflow הוא מאוד חשוב.
ממליץ תמיד אבל תמיד ללכת לאתר של היצרן ולבדוק שם את הממדים של השואב !!!
ואל תאמינו לכל הדגמה שעושים לכם … תסתכלו על פרטמרים יבשים כמו שאני מלמד אתכם כאן.חשוב לציין שכל המדידות כולן של כל החברות של הairwatt נמדדות בתנאי מעבדה ולא עם צנרת 2 צול (אלה בפתח היניקה של המוטור בגוף השואב – פנימה).עכשיו בוא ניקח לדוגמא את ההשוואה הבאה בין 2 השואבים האלו .
יש עוד פרטמרים אך הם ממש לא חשובים ואני לא ממליץ יותר מידי להתעכב עליהם כיוון שהם לא משפיעים על רמתו של השואב כמו עוצמת רעש וכ”ו… ולכן אני לא אלאה אתכם איתם.
כפי שרשמתי לכם מדד הרמת המים אמנם נמוך יותר אך הוא ממש לא משפיע על עוצמתו של השואב . מה שקובע הוא מדד הair watt שמשקלל והוא מה שקובע. על פניו לפי נתון זה שואב א הוא טוב יותר אך אולי אתם לא בטוחים בכך כיוון שמדד הairflow שאתם רואים בשואב ב הוא גבוה יותר אך כפי שאתם רואים הוא מסומן ב (m3/h) ולכן יש צורך להמיר. איך ?
תיכנסו ללינק הבא https://www.brandtech.com/vac_unit.asp
תחת Flow Rate Calculator
תבחרו cubic meter per hour ותכניסו את הנתון , בדוגמא שלנו 180.
מה קיבלתם ?
כן , רק 50 ליטר לשניה…. עבדו עליכם ?
בוודאי שלא , אתם קראתם כאן ויצאתם לקוחות חכמים!!!תמיד להשוות תפוח לתפוח וכעת אתם יודעים כיצד להמיר
בחלק העליון של המחשבון אתם יכולים להמיר גם עוצמת ואקום במ”מ לmbar . יש שם בעצם הכל.
בקיצור אם אתם צריכים עזרה אני זמין ואם החכמתם והסתדרתם לבד אז אני יותר משמח . הצלחה שלכם זו בלי ספק הצלחה שלי!
כל הספקים מעדיפים אותנו “טיפשים” ולכן בחלק מהמקומות יסתירו את הנתון הזה או לפחות יראו רק את הנתון של air flow אך ללא יחידות המדידה ( מזכיר לכם שזה אמור להימדד בליטר בשניה .)
ולכן אני מציע שתמיד תלכו לאתר של היצרן ולהוציא משם את הspec של המוצר.
אפילו אם יקחו את המנוע הכי חזק שיש עם water lift שהוא גבוה מאוד אך ה air flow הוא 0 , אז לא משנה כמה הוא יהיה חזק הוא לא יצליח לשאוב כלום…
כדי להגיע לair flow שהוא אפס פשוט תחסמו את כניסת האויר למנוע ותראו שהמנוע לא שואב כלל… כי ברגע שאין זרימת אויר אין שאיבה…
ולכן אל תאמינו לכל מיני סיסמאות והדגמות של אנשי מכירות , air flow הכי גבוה וairwatt אלו שני הנתונים שאתם צריכים לחפש.
כמובן שצריך לקחת בחשבון כם את רמת השירות של החברה ואת הכל אך אני סומך עליכם שתעשו בחירות מעולות.נמשיך לאופן החיבור ? קדימה…
החיבור בבית יכולים לבוא ע”י שקעים רגילים בגובה של 30 ס”מ מהרצפה וזהו תקן שכך עובדים בכל העולם וגם כדי שלא יהיה בולט לעין . תראו תמונות של הכל בהמשך .
שקע רגיל זה שקע שאתם מחברים אליו את הצינור בצורה ידנית עם צנרת של 9 מטר.
צורה נוספת היא שקע נשלף שבעצם מהשקע אתם שולפים את הצנרת שנמצאת בעצם מתחת לריצוף שלכם ומושכים אותה בחלל שאתם שואבים ומתפעלים אותה דרך השקע עצמו .
השקע הזה יותקן בגובה של 60 ס”מ מהרצפה או 80 ס”מ עקב אורך הצנרת שמותקנת מתחת לרצפה ובקירות ( מינימום 15 מטר צנרת) וכך זה מאפשר את הנוחות של “החבאת” הצנרת מתחת לרצפה ושליפה בזמן עבודה בלבד.
שקע נוסף שקיים הוא בעצם נקרה שקע “יעה” שבדרך כלל מותקן ברצפת המטבח שלכם או בכל מקום אחר שתרצו ולשם אתם מכניסים את הליכלוך לאחר טיאטוא הבית. מאוד נוח ויעיל!!!
ממליץ לשלב שקעים ולא לשים הכל נשלף בבית , בחלל הציבורי נגיד נשלף או בחללים שיש בהם הרבה “פעילות” ובחגרים או בין חדרים שקעים רגילים שאליהם תחברו באופן ידני את הצנרת . צנרת אחת יכולה לשמש 2 חדרים סמוכים (9 מטר צנרת).חשבו שתדעו שכדי למנוע תקלות עתידיות יש לקרוא לחברה לבצע בדיקת וואקום בצנרת ולראות שאין בהם פגיעה כיוון שחשוב שיהיו מושלמים לקראת מילוי הסומסום לריצוף וזאת כדי למנוע תקלות עתידיות.
בנוסף הייתי משלב נקודת “יעה” גם בקומה העליונה ולא רק בחלל הציבורי למטה.
נקודות נשלפות רגישות יותר לתקלות ולכן תתקינו כאלו רק במקומות עם המון פעילות , זאת המלצה שלי .נקודה רגילה הרבה יותר זולה מנקודה נשלפת , הפרש בעך של 1000-1200 שקלים תוספת , קחו זאת בחשבון.עלות מערכת של שקעים רגילים הרבה יותר זולה ומשקעים נשלפים.עדיף לשלב.
השלב הכי נכון חהכניס את מערכת השואב המרכזי הוא בשלב שקיבלתם היתר יחד עם חברת השואב המרכזי , מדוע ?
כדי שהשקעים שיתוכננו יהיו במקומות מוסתרים ונוחים ולא ייפלו על עמודי תמך או כל מקום אחר שלא אמור להיות שם שקע.
מניסיון חברת שואב האבק אמורה להחזיר לכם תוכנית משורטטת עם מיקום הנקודות בבית שלכם כולל מהלך הצנרת ואורכה מתחת לריצוף שלכם , באופן מסודר!!!
הנה דוגמא :
זה אמנם לא מעט עבודה לחברת שואב האבק ובטח חלקם יאמרו לכם שזה “חרטה” אך תדרשו את זה …. תיכנון חברים , מונע הרבה בעיות אחרכך! ככה עובדים נכון ולא מחפפים!
תוודאו שחברת השואב המרכזית שולחת את התכנון שלהם לאדריכל שלכם כדי שיתן אישור למיקום של שקעי השאיבה ויאשר את המיקום שלהם לקראת ביצוע , כך עובדים !
כי יכול להיות שהאדריכל או אפילו אתם תשבו על התכנון של חברת השואב המרכזית ותגיעו למסקנה שחלק מהנקודות ישובות אל ארון עתידי , קמין , קיר בריקים שבעצם לא יאפשר את מיקום הנקודה ולכן תצטרכו לשוח הערות לחברת השואב המרכזי כדי שישלחו תיכנון חדש של השקעים והצנרת.
שקע נשלף.
ראשית בהתקנה של מנוע מחוץ לבית יש לצאת עם צינור שרשורי גמיש ולא PVC ! הצינור השרשורי הוא צינור יקר יותר אך הוא הרבה פחות רגיש לתזוזות של הקרקע והוא אטום יותר כיוון שאין לו מחברים בדרך . חובה להקפיד על התקנת צינור כזה .
אני חושב שלא יהיה כדאי לכם להתקין את המנוע במרחק רב מהבית! תימנעו ככל הניתן מהתקנת המנוע במרחק רב מהבית , עדיף שיהיה כמה שיותר צמוד לבית…!
הצינור השרשורי שראיתם כאן בתמונה עדיף על פני התקנת צינור קשיח ורק מסיבה של חדירת מים לצנרת שאסור שתהיה .
עוצמת המנוע מסתכמת בכמה נתונים מאוד מרכזיים חשובים שכדאי שתדעו אותם ולפיהם תחליטו ולא עפ”י איש המכירות , ידע = כוח ולכן אני מספר לכם הכל ללא סינונים . אתם תחליטו לבד מה טוב לכם ולא עפ”י בילבול מוח של איש מכירות כזה או אחר…
יאללה להתקנה…
כבל שרשורי להתקנה מרוחקת מהבית ,צינור כזה עדין עדיף על פני התקנת צינור קשיח ורק מסיבה של חדירת מים לצנרת
נקודה חייבת להיות מפולסת !!!
כך מתקינים את הצנרת בבית , חשוב של יהיו זויות חדות וכמובן לא לבטן את הצנרת!!!
שלב התקנה לפני טיח , תבקשו מהטייח שלכם לשמור אך בכל מקרה להזמין את החברה לקראת מילוי סומסום לריצוף כדי לבדוק ואקום בכל הצנרת בבית ואם יש שבר מתקנים במקום….
זהו מצב לא תקין שבו אתם קוראים לחברת השואבים ! השלד אמור להיות נקי ומסודר לקראת התקנה !
לא רצוי לחצוב בבטון , גם יעלה לכם יותר וגם לא בריא . כפי שאמרתי בשלב התכנון אתם קובעים היכן ימוקמו הנקודות ותשימו לב שהם לא בעמודי תמך או בטון.
זוהי צנרת הפיקוד שנכנסת בתוך הצנרת ברצפה .
יעה לאיסוף במטבח , בסוף יש פנאל שלמתחבר לקבלת מראה “אפס”
בפילטרים חשוב לשים לב שיש פילטרים שלא צריך לתחזק אותם . כפי שאתם רואים במבחן הזה באתר מחו”ל עשו השוואה .
פילטר הנייר ההיסטורי מקבל את המקום הראשון ולאחר מכן פילטרים מסוג גורטקס ובסוף פילטרי צלעות שאותם צריך לתחזק הכי הרבה…
ההסבר נלקח מהלינק הזה ואני רק מתרגם ומסביר לכם.
פילטר גורטקס ( הימני ביותר בתמונה ) מסנן הפוך – הם הסוג הנפוץ ביותר של פילטרים בשימוש במערכות אבק מרכזיות. יחידות כגון Imperium, Electrolux, Beam, וVacuMaid.
מסנן השקית ההפוכה מצורף ליחידת הכח ויש לו משקולת בחלק התחתון של התיק. כאשר השואב מופעל הפילטר נמשך למעלה לכיוון המנוע ומשמש כפילטר ע”י יצירת ציקלון. כאשר היחידה כבויה המשקולת מורידה את הפילטר כלפי מטה חזרה ע”י רעידה ומורידה אבק נוסף מהפילטר ולכן הם מכונים לעתים פילטרים עם ניקוי עצמי אך לילכוך תמיד יישאר על כל סוג של פילטר וגם על זה ולכן מומלץ לנקות אותם מידי פעם . מסננים רבים כאלו נמצאים כעת בציפוי טפלון, או חומר דומה, שבפועל דוחה לכלוך ושומר שאבק לא יידבק לפילטר. אנחנו חושבים שזה עדיין רעיון טוב לנקות את המסנן שכל שישה חודשים עד שנה.
מסנני מחסנית (השני משמאל בתמונה) – מסננים כאלו הרבה יותר עדיפים ממסנני הfoam(ראשון משמאל בתמונה) , הפילטר שטיף אך ההמלצה היא להחליף אותו על בסיס קבוע , הפילטר הזה מציע airflow טוב אך קצת מסורבלים בניקוי וההחלפה שלהם.
מסנן מסוג גורטקס הרבה יותר עדיף , ניקוי של פעם בשנה לעומת המחסנית שצריך תחזוקה רבה.
חשוב – שימו לב לכך …!
במידה ויש לכם מרתף אתם צריכים לבצע הכנות בשלב השלד – לא לשכוח …
רוצים להמשיך עוד ?:-)
זהו חברים…מקווה שנהנתם והחכמתם…! 🙂
אל תשכחו שיחד בונים את החלום…!
בכל מקרה לא לשכוח ….
שרות שרות שרות חברים. יש לנו הבונים מספיק עגמת נפש בבניית בית – חברה גדולה ויציבה תעשה לכם שקט נפשי לפחות בכיוון הזה… אז בטוח שתבחרו נכון !המשך תהליך בנייה מוצלח לכולכם !!!
קצת תמונות מההכנה בשלב השלד
שלכם ,
תומר חן ריחאנה