10 עצות מועילות ביותר לבניית בית
כיצד להימנע מכאב לב בעת בניית בית החלומות שלך ?
חברים יקרים …בניית הבית שלכם מ ״אפס״ יכולה להיות חוויה מתגמלת להפליא. זה נותן לכם את ההזדמנות להתאים את הבית שלכם על פי הטעם שלכם והצרכים של המשפחה שלכם בהווה ובעתיד אבל זה יכול להיות גם מסע מפרך ביותר ואני כותב לכם את מה שאני כותב כי רואה המון החלטות שגויות של בונים מהקהילה ולכן אם תקשיבו ותבנו בתבונה תצליחו !
בניית הבית שלכם או השיפוץ לא חייב להיות תהליך מפרך, אם כי. חשוב שתיכנסו לתהליך עם עיניים פקוחות וזה יחסוך לכם לא מעט כאב לב לאורך הדרך.
להלן 10 עצות שלי עבורכם עבור תהליך בניה נכון עם חוויה מעולה ..
תנו את הכבוד הראוי לשלב התיכנון…!
התכנון חברים , הוא החלק החשוב ביותר של תהליך הבניי שלכם.
ככל שתשקיעו ביועצים בשלב התיכנון כך תחסכו כסף בזמן הביצוע !
אל תבחרו את האדריכל והמהנדס רק על פי עלותם ( הזול בדרך כלל יקר ….) אלא לפי איכותו . כדי לדעת איך לבחור אדריכל תקראו כאן
מהנדס לא איכותי מעמיס לא מעט עלויות על הביסוס והשלד שלכם, כבר קרה שהחלפתי מהנדס שחסך לי 60000 רק על השלד.
ודאו שאתם מתכננים בקפידה את כל הפרטים של הבית שלכם. לאיזה כיוון הוא במגרש? מה תהיה הפריסה והזרימה של החדרים בבית? באיזה סוג ומיקום של תאורה תשתמשו? כמה נקודות חשמל תתקינו ואיפה (טיפ: אתה תמיד תצטרכו יותר ממה שאתם חושבים)?
בצעו הדמיה של הבית פנים וחוץ , תתפלאו כמה טעויות תיכנון ניתן לגלות בעזרת הדמיה זו.
עברו חדר חדר בבית ותנסו לחשוב איזה ריהוט בדיוק ייכנס לשם , מה גודלם ותנסו למקם אותם בכל חלל וחלל.
אדריכלים ינסו למשוך אתכם למקומות שלהם , לקבלנים שלהם ומבחינתם אתם כמו בובה על חוט …. קחו אוויר , תתייעצו עם הקהילה ,חברים ותהיו עצמאים בבחירות שלכם ותחסכו כך לא מעט כסף.
(תחזרו לדרג את אותם בעלי מקצוע באתר , בסוף הדירוג שלכם עוזר לבאים בתור . גם דירוג שלילי.
בצעו אומדן תקציבי מקצועי (לא לחשב לפי מטר!)
לא משנה כמה אתה חושבים שתהליך הבנייה צפוי לעלות לכם, זה צפוי לעלות לכם יותר…
מאות משתנים משפיעים על עלות הבניה שלכם שהיא שונה לחלוטין מהבית של השכן שלכם , שטח אחר, פיתוח אחר , גמרים אחרים ועוד ועוד …… אני רואה המון בונים שמכינים קובץ אקסל לבדם ומתחילים להכניס מספרים בצורה עצמאית ובסוף נתקלים במציאות אחרת ….
אומדן תקציבי ישמור עליכם ויהיה עמוד האש שלכם לתהליך הבניה ויגן עליכם מאנשי מקצוע שירצו ל״רכב״ עליכם.
בממוצע בונה פרטי חורג בין 200 ל-400 אלף שקלים. אתם יכולים לחסוך את זה בעזרת אומדן תקציבי של מהנדס .
עלות הבניה בפועל היא כ 75% מסך העוגה , 25% מתוך ה-100% הוא מתכנס לשלב התיכנון והיועצים.
מע״מ חישבתם?
בכל מקרה זהו שלב חובה לכל אחד ואחד מכם….
בחרו את בעלי המקצוע הנכונים ובצורה נבונה….
זה עשויה להיות אחת ההחלטות החשובות ביותר שלכם שתבצעו בתהליך הבנייה. כל קבלן שתבחרו ישפיע השפעה ישירה על איכות הבניה שלכם ועל החוויה הכללית מהתהליך., אתם הולכים לעבוד איתם במשך חודשים רבים.
ישנם מספר גורמים שכדאי לשקול בעת בחירת הקבלנים שלכם:
התחלתם עם בעל מקצוע שעל ההתחלה עושה רושם רע בהתנהלות? עדיף לפטר אותו מוקדם ככל הניתן ולהחליף אותו ולא להמתין.
אישורים – האם יש להם ביטוח ? האם הם רשומים כקבלנים רשומים ?
הפניות – בידקו את העבודה שלהם מול בונים מהקהילה שלנו . האם לקוחות קודמים היו מרוצים? אל תפחדו לשאול את הקבלן להמלצות לפני חתימה על חוזה. בידקו המלצות באתר כמו כן, בידקו את נושא החזרה לשירות שלו , תתפלאו לגלות כמה קבלנים (זולים) לא מגיעים לשירות חוזר אצל הלקוחות .
עבודות קודמות – תנו מבט מקרוב על כמה בתים שבנו בעבר. ודאו אם רמת האיכות גבוהה (אני בודק לא מעט קבלנים בשטח אז אתם מוזמנים גם לבדוק באתר ומולי) . כמו כן, תבדקו כמה בתים הם בנו בעבר.
אִישִׁיוּת- כאמור, אתם תצטרכו לעבוד עם הקבלנים שלכם במשך מספר חודשים. ודאו שאתם מרגישים בנוח איתם. כמו כן, ודאו שהם מתקשרים אתכם היטב. אם בעל מקצוע אינו מתקשר היטב איתכם, סביר להניח שהם אינם מתקשרים היטב עם שלל בעלי המקצוע באתר שלכם.
מחיר – אל תחפשו את הזול אלא את ההוגן ואם ביצעתם אומדן תקציבי אז האומדן הזה ינחה אתכם אם המחיר הוא הוגן או לא. כל מה שזול מידי או יקר מידי יש לפסול….
תשוו תפוח לתפוח – תתפלאו כמה קבלנים יודעים ״לשחק״ אתכם עם כך , תכינו מפרט טכני וקבחו עליו הצעת מחיר . כל הצעה ללא מפרט לא ניתנת להשוואה מה שמשאיר אתכם לפרשנות וביצוע של הקבלן לפי ראות עינו …. ( וכן , תמיד זה לרעתכם )
תבינו את המפרט שאתם מקבלים ותשלמו רק לפי שלבים !!!
קראו בעיון את המפרט עם הקבלן שלך כדי לוודא שאתם מבינים את תוכנו ומה אתם מקבלים . ודאו שאתם לא מופתעים מרמת הכיסוי שהם נותנים לכם . ( ולא תגלו עוד כמה ,תוספות״ בדרך)
בידקו אם כל תוכניות מפורטות, אחריות וביטוח. כמו כן, שימו לב ללוח הזמנים לתשלומים.
בעלי מקצוע תמיד יבקשו מכם כסף , תזכרו כלל , ככל שאתם משלמים להם המוטביציה שלהם יורדת ביחס ישר. שלמו לפי שלבי ביצוע ותהיו אסרטיביים . זה יבוא לטובתכם.
צאו לדרך רק אחרי שיש לכם תוכניות לביצוע סופיות
אחת הרעות החולות בתהליך הבניה זה יציאה לביצוע עם תוכניות לא מפורטות ולא עדכניות . ככל שיהיו לכם שינויים במהלך הדרך כך צפו לבעיות בתהליך….. (זוכרים תיכנון מול תקציב ????)
תהיו סגורים על הכל בהתחלה לפני עליה לשטח כך ייטב לכם והתהליך ירוץ….
קבל את המימון בצורה נכונה
כאשר אתם בונים רובנו זקוקים למשכנתא , תצטרכו הלוואה לבנייה כדי לממן את התהליך. קחו יועץ משתכנתא מומלץ כדי שיכוון אתכם למימון נכון ואם ביצעתם אומדן תקציבי אתם בכיוון הנכון. נסו להימנע מהלוואות קצרות טווח מחוץ למשכנתא , אין לכם מושג עד כמה זה ״חונק״ את הבונים .
תתקשרו אחד עם השני כל הזמן
לאורך כל התהליך ,תקשרו לעתים קרובות עם האדריכל/מפקח/מהנדס/קבלנים . קבלו עדכונים שוטפים על התקדמות הבנייה וכן , תמיד תבדקו את עצמכם . צלמו את ההתקדמות הבניה על בסיס קבוע, כך שתוכל לתעד כל בעיה.
תתפלאו כמה בעיות ניתן לפתור אם משתפים מידע בתדירות גבוהה מול כל השותפים בתהליך ומול כלל הקבלנים .
חיסכו כסף במקומות הנכונים
בניית בית הולכת להיות תהליך יקר, וכפי שהזכרתי למעלה , סביר להניח שיעלה לכם יותר ממה שציפיתם. עם זאת, יש דרכים לחסוך כסף.
לא לחסוך על תיכנון , מודדים , יועצים למינהם ותשתיות . החיסכון שלכם יגיע משלב הגמרים ואיכות הגמר .
החיסכון שלכם חייב להתחיל מאומדן תקציבי ראשוני ואז מחומרי הגמר השונים וברכישות קבוצתיות דרך האתר או בכלל במו״מ עצמאי .
טיפ סופר חשוב שיחסוך לכם המון – תבחרו לבד קבלנים/ספקים ועשו את המו״מ בעצמכם . תתפלאו לדעת שבשיטה הזו אתם מוצאים מן המשוואה גורמים שמייקרים את העלות עבורכם .
אם אתה באמת מחפשים חיסכון, אתה יכולים לשקול לקחת על עצמכם את התפקיד של ניהול הבניה . זה אומר שאתם תנהלו את הלוגיסטיקה של תהליך בניית הבית. זה לא בהכרח דורש מומחיות בבניית הבית, אבל זה ידרוש הרבה זמן שלכם ומיומנות בניהול הפרויקט. אם אתם חושבים שאתם יכולים לחיות עם האתגר…לכו על זה . תקראו את מדריך הבניה באתר לטיפים וטריקים בתהליך הבניה.
תבחרו בסופר תבונה את המפקח
מפקחים זה תחום פרוץ ולכן אחוז גבוה מן המפקחים אינו מוכשר כלל להיות מפקח , ראשית תבדקו שהמפקח הןא עם ניסיון רב בתחום , השכלה של לפחות הנדסאי בנין , בידקו ממליצים קודמים, וודאו שיש לכם אומדן חיצוני וניטראלי ,תהיו מעורבים בביצוע המו״מ , בידקו שאתם מתקשרים איתו והוא אתכם , מפקח אינו מחליף אתכם בתהליך חברים , הוא מנהל את העוגה , אמור להגיע אחת ליום לאתר למשך חצי שעה עד שעה ולא מעבר כך שאל תצפו שהוא מוריד מכם אחריות .
מפקח הכי מוכשר שיש לא יכול לתפקד כשיש קבלנים גרועים באתר שמבצעים טעויות .
מפקח אמור לנהל את הבניה ברמה של תיאום ותהליכים נכונים בתוך התהליך אך הוא אינו מחליף את מקצועיות הקבלן .
שורה תחתונה – תבדקו טוב טוב עם מי אתם הולכים קדימה. מפקח לא אמין ולא מקצועי יעלה לכם המון המון כסף חוץ העלות הטירחה שלו.
בחרתם קבלן מפתח? אתם אלו שאמורים לספק את החוזה, מפרט ולוח התשלומים מולו. קבלני מפתח חיים בניגוד אינטרסים מולכם , הרווח שלהם עומד מול העיניים שלהם והאיכות קצת פחות …. (לפחות לרובם) אי הגדרת מפרט לקבלן מפתח יגרור ויכוחים מולו בעתיד מולו ותוספות לא מבוטלות. תתפלאו לגלות כמה הסכמים ״מפתים״ בגלל מחיר נמוך לכאורה נסגרים בניגוד גמור לאיכות הסופית שאותו הבונה מקבל וכמה פריטים ״אינם כלולים״ בהסכם הזה כשהבונה אינו מודע לכך כלל או חומרי גמר נחותים הזול חברים כמעט תמיד אבל כמעט תמיד נגמר ביקר הרבה יותר.
בהצלחה !!!
תומר חן ריחאנה