מה זה אגרונום?
היי בונים יקרים , מה שלומכם ?
ממשיך לראות את העזרה ההדדית שלכם בקבוצות ובאתר ועל כך שאפו!!!
אני באופן אישי ממשיך לבדוק לכם ספקים והטובים והשירותיים ביותר!
כאן אני מביא לכם מאמר ששיתף ערן מחברי אחת הקבוצות במרכז עבורכם אז תודה ערן !
נתחיל ? קדימה 🙂 תקראו ותהיו מוכנים לבניה .
אוקיי…
בין אם ידעתם ובין שלא, כתנאי לאישור תוכנית יש צורך בהתייחסות לעצים הקיימים על המגרש או החלקה לגביה מוגשת התוכנית. העיריות והמועצות השונות מחייבות בסקר עצים לשימור ברמות שונות עד כדי מקרה קיצוני של איסור בניה על החלקה/מגרש עקב עץ נדיר ברמת שימור גבוהה. כן כן, יכול להיות שרכשתם קרקע מעולה עם עצים לתפארה, ובפועל רכשתם מפעל הנצחה לקרן קימת לישראל.
המלצה כללית וחשובה:
לפני רכישת של שטח תבדקו כמה עצים יש במגרש ומה מסתתר מאחוריהם. כמעט לכל עץ יש ערך כספי רב והעתקתו או כריתתו עולים אלפי ועשרות שקלים. הביאו גנן שינקה את הנוף וסלקו כל מה שלא שייך ולא חובה לשמר. ככה תראו בדיוק מה רכשתם. צמחייה עשויה להסתיר מפגעים – למשל קיר נוטה מאחורי צמחייה, רטיבות ועוד פגעים שביום יום לא רואים. זה עשוי לחסוך לכם כסף רב בעתיד.
החוק (התיקון לחוק “פקודת היערות”) מציג 3 אפשרויות
- העתקת העץ
- עקירת העץ
- שימור העץ
לכן, לפני ההתלהבות הגדולה קחו בחשבון שאם יש עצים במגרש, הרי שלכל עץ יש מחיר שנגזר ממינו, גילו, נדירותו ומיקומו בשטח. לאחר שבדקתם את השטח מומלץ לעשות שיעורי בית האם העץ יהיה תקוע באמצע השטח ותאלצו לכרותו (תכינו אלפי ₪ לעץ), או שניתן לחיות עימו בשלום. החוק לא מבדיל (למעט עצי פרי) בין פיקוס מרים בלטות לבין שקמה עבותה, כל עץ בוגר שיש וקוטר הגזע שלו 10 סמ’ לפחות בגובה של 1.3 מהקרקע נכלל בסקר העצים, כולל בחצרות השכנים ועד מרחק 5 מטר בהיקף השטח נכללים בסקר עצים. יחד עם זאת, ניתן להסיר בחלק מהערים/יישובים עצים בקוטר של פחות מ- 20 ס”מ לאחר קבלת אישור.
קיימות שיטות רבות לקביעת ערך חילופי כלכלי לעץ, להלן דוגמא:
שיטת מדידה: ערך גידול העץ
בשיטה זו לוקחים את מחיר הקנייה של עץ בגודל 10 + עלות הטיפול בעץ לשנה (עבודה, חומרים וציוד)] ומכפילים בגיל המשוער של העץ. שיטה זו מתאימה לעצים בבנייה פרטית ובפרויקטים קטנים. עלות טיפול בעץ נוי, כולל כל העבודות, היא 300 ₪ בשנה (על פי חוברת התחשיבים בהוצאת משרד החקלאות.)חישוב לדוגמה: עץ מכנף נאה בן 50 שנה, שקוטר גזעו 50 ס”מ, ערכו החלופי יהיה 15,000 שקל (50 שנה כפול 300 שקל).
לפיכך – וכאן החלק החשוב – לפני שמזמינים מודד, תביאו גנן שיסייע בהכנת החצר, וינקה את כל העודפים. אני לא מציע כאן להרוג או לכרות עצים, אלא ממליץ לכם לבצע פעולות גיזום וניקוי מאסיבי של השטח קודם למדידה. תזכרו – כל מה שהמודד רושם נכלל במסגרת השטח.
דוגמא לדו”ח מודד עם רישום העצים:
כל עץ מקבל מספר בשטח ומספר תואם במפת המדידה המציין את גובה העץ, מיקומו היחסי בשטח, גובהו וקוטרו. את מפת המדידה של השטח שהכין המודד מעבירים לסוקר העתים (אגרונום בהכשרתו), הוא בוחן את השטח ומכין רשימה ששמה “סקר עצים למגרש”. הסקר מוגש לפי נוהל מבא”ת –נוהל של תקינה אחידה של משרד הפנים להגשת תוכניות בנין ערים ומפות טופוגרפיות.
סקר עצים מציג פירוט בכל שורה – סוג העץ (החלק שהמודד השאיר “ריק” במפה שלו), הקוטר שלו, הגובה שלו, ותכנונו העתידי של כל עץ (שימור/עקירה/העתקה). ובנוסף מעניק לו ערכים נוספים כגון נדירות, ייחוד, גיל, מין, תרומה ועוד.
סקר עצים נראה פחות או יותר כך:
בסיכום מצרפים צילום של העצים
ולבסוף – סיכום מה לכריתה, מה להעתקה ומה לשימור
כמה עולה סקר עצים?
מבדיקה שערכתי בשבוע וחצי האחרונים (דצמבר 2016) קיים טווח רחב של מחירים. הרוב המכריע מציע מחיר FIX עד 10 עצים. המחירים נעו בין 1,500 ₪ – 2,250 ₪ וכן תוספת עבור כל עץ נסקר נוסף (85 ₪ – 130 ₪). המחירים נכונים ממרבית הסוקרים שביקשתי מהם הצעה. אלו שהיו חריגים כלפי מעלה נטרלתי מראש. המחירים כמובן לפני מע”מ או פגישות בעירייה/מועצה וכו’ (במידת הצורך), המחיר אינו כולל גם הדפסות של הסקר, או דרישות מיוחדות לליווי העתקת עצים וכו’.
מה מומלץ?
לבדוק את השטח לפני הזמנת המודד. לשים לב מה שתול לנו בשטח, מה עלול להפריע לבניה, מה עלול לעצבן אותנו, ומה את השכנים. כל עקירה לא חוקית עלולה לסבך אותנו מידית בקנס של החל מ- 10,000 ₪ במקרה הטוב של עץ “רגיל” ויכול לגרור גם רישום פלילי. גם “סתם” העתקה של עץ גוררת קנס.
בהצלחה