תוכנית אדריכלית
בתכנון אדריכלי כלולים כל שלבי התכנון המבני של השטח, כולל אזורי החוץ וחלקי הפנים השונים של הבית בהתאם לפרוגרמה (רשימת הדרישות של בעלי הבית) שהוגשה לאדריכל, בהתאם לתקנות הבנייה הקבועות בחוק ולתקנות הבנייה הכלליות של כל ועדה וכן לפי פירוט המידע הספציפי שניתן מהועדה עבור כל שטח ספציפי. תוכניות אלו (המכונות גרמושקה) צריכות לעבור אישור של הועדה הספציפית אליה שייך אזור הבנייה, לפני תחילת הבנייה.
במהלך שלבי התכנון, האדריכל מתכנן עבורכם כמה סקיצות אפשריות לביתכם העתידי וההתקדמות בתהליך היא על פי הסקיצה המועדפת עליכם ולפי ההערות שלכם על הסקיצות. מטרתו של תהליך התכנון האדריכלי הוא לייצר סט תוכניות לביתכם העתידי המוסכם והמקובל עליכם וכן, לייצר סט תוכניות עבודה מפורטות המאפשרות לבעלי המקצוע השונים לבנות את הבית הרצוי באופן הנכון והמדוייק ובתאום מלא בין בעלי המקצוע השונים ללא תקלות.
התכנון האדריכלי קובע את הפריסה והחלוקה של חללי הבית הפנימיים (גודל חדרים ומיקומם בבית, מיקום מדרגות, מסדרונות, גובה חלל, ועוד), את המיקום והגודל של המפתחים השונים (חלונות, דלתות), את נראות הבית ומבנהו החיצוני (קרניזים, צורת הגג, מספר קומות ומפלסים ועוד) ואת המבנים השונים החיצוניים (מרפסות, שבילים, מדרגות חוץ, מחסן, גינה, מטבח חוץ, בריכה, מקלחות חוץ ועוד). כמו כן יש לוודא בזמן הסגירה עם האדריכל שהתוכניות שלו כוללות פריסות ריצוף וחיפויים.
האם צריכה להיות גם תוכנית קונסטרוקציה?
כל תוכנית מבנית של האדריכל צריכה להיות מאושרת ומשולבת עם תוכניות מהנדס או הנדסאי קונסטרוקציה ומתואמות עם אישורי הג”א.
על האדריכל ליצור תוכניות נוספות של פריסת תשתיות מרכזיות בבית, כאשר בתכנונם משתתפים מספר בעלי מקצוע שונים בהתאם לסוג התשתית:
- תוכנית אלומיניום – משולבת עם ייעוץ של קבלן האלומיניום שלכם.
- תוכנית אינסטלציה – משולבת עם התוכניות של יועץ האינסטלציה שלכם.
- תוכנית מיזוג – משולבת עם התוכניות של יועץ המיזוג שלכם.
- תוכנית מיקומי חשמל ומאור – משולבת עם ההמלצות של יועץ החשמל או החשמלאי שלכם (מומלץ לשלב גם יועץ תאורה) והנחיות מכבי אש (מיקום גלאי עשן).
- תכנון פיתוח חוץ – משולבת עם התכנון של יועץ פיתוח נוף – מומלץ.
האדריכל למעשה מרכז את כל המידע על ביתכם מהגורמים השונים המשתתפים בבנייה ומהווה חולייה מקשרת קריטית בכל תהליך הבנייה!
האדריכל גורם להתהוות ביתכם (פנים וחוץ), קובע את צורתו ואת התנהלות חייכם בתוכו. כל תכנון לקוי יכול להשפיע לרעה על אופן התנהלותכם בבית ועל חוסר שביעות רצונכם מהבית. כמו כן, טעויות אדריכליות שלא התגלו בזמן ושאי אפשר לחיות עימן (כגון: תכנון לקוי של גבהים, מדרגות, פתיחת דלתות, מרווחי התנהלות בין רהיטים בבית, אי התאמה של תוכניות שונות של בעלי מקצוע שונים ועוד) עלולות לעלות לכם כסף רב על מנת לתקנן. השקיעו מאמץ ראוי בבחירת אדריכל מקצועי, אנושי וקשוב.
לקריאה נוספת: טיפים חשובים לתכנון המטבח
איך קוראים תוכנית אדריכלית?
אז ראשית בזמן שאתם מתכננים חשוב לזכור שבסוף התכנון יהיו לכם שני סוגים של שטחים , שטח עיקרי שזה השטח שעליו תכלס מורידים לכם מיסים ושטח שאינו עיקרי ,
השטחים נבדלים זה מזה בעלות התשלום למנהל מקרקעי ישראל ובחלק מהרשויות גם בעלות המיסוי .(ישנן רשויות שאינן מחייבות שטחי שירות בתשלום ויש כאלו שכן) .
שטח נוסף שאיננו מחושב כלל הוא חלל המדרגות בקומה אחת ,השטח של המדרגות מחושב בקומה העיקרית , קומת הכניסה ומופחת מן השטח בקומה בשניה .
אם יש לכם מרתף אז שטח המדרגות ייחשב כשטח שירות . אם יש רק מרתף וקומת קרקע אז שטח המדרגות לא יחושב. מצ”ב דוגמא (אתם תראו את החישוב הנ”ל בגרמושקה שלכם)
סימנים בתוכנית אדריכלית
שיטת החישוב הנהוגה כיום עוד קיימת מלפני עידן המחשוב ולכן החישובים נעשים באופן גיאומטרי על ידי יצירת מסגרת בה נכנס כל קונטור הבית (מתאר הבית) והורדות של השטחים שאינם נכנסים במניין השטחים . למשל מגרעות המבנה ביחד למסגרת הכללית , שטחי שירות , פרגולות , מדרגות (בקומה אחת בלבד) וכדומה…
כפי שאתם רואים בתוכנית לדוגמא שטח המסגרת הוא 180 מטר מרובע בקומת הקרקע אך הוא שטח דימיוני וממנו יירדו השטחים של המגרעות שראינו בדוגמא כמו ממ”ג ומחסן וכדומה ….. עבור כל קומה משורטטת יש מסגרת נפרדת ומחושבות ההורדות הרלוונטיות שכמובן יוצגו בתוכנית ההגשה שלכם .הפחתת ההורדות משטח המסגרת הכללית הוא השטח המחושב בכלל ולמיסוי בפרט . אם יש לכם מרתף שגובה התקרה שלה הוא 2.20 השטח יחושב באופן דומה כשסך השטח בסוף החישוב יהיה שטח שירות.
כשהאדריכל מתכנן לכם תוכנית אדריכלית אתם תראו תוכנית עם מידות וכ”ו כפי שאציג בתוכנית הבאה לדוגמא ועליה אסביר…תוכנית אדריכלית בניגוד לתוכנית הנדסית שארחיב בהמשך המאמר היא תוכנית יחסית מובנת ונועדה להנחות את הקבלן לבצע לפי המתוכנן אתרכז כאן רק בסימונים מיוחדים שלדעתי כדאי שתדעו ולא אתעכב על הפשוטים.
בתוכניות האדריכל אתם תראו את כל המידות כולל גבהים של חלונות , מידות חדרים , מידות מתקרה לרצפה , מידות דלתות ועוד בנוסף תקבלן את המידות תחתית חלון ומידה עליונה של חלון.
מידות חלון, גובה 170 ס”מ, רוחב 100 ס”מ
בתוכניות את בטח תראו סימונים כמו o.k ו u.k – מה זה ? זה בא מהמילה הגרמנית Oberkante זה בעצם O.K שזהו המפלס העליון של החלון ו U.K שזהו המפלס התחתון של החלון ותמיד ההתייחסות לגבהים היא מפני הריצוף העתידיים שלכם…
אז כאן אנו רואים שהאדריכלית מיקמה את הסף התחתון של החלון מגובה 40 מהרצפה עד גובה 210 וה +30 מציין השארת 30 ס”מ עבור תריס גלילה עתידי כך שיתקבל מידת אור נטו לחלון.
כאן אתם רואים תוכנית ממ”ד
- h- מסמן שהאלמנט יהיה בגובה מסויים
- צ.א – צינור אויר
- אתם רואים שעובי קירות הממ”ד הפנימיים הם 20 והחיצוני 30
- אין מקום ל”דימיון” של הקבלן , כל הפרטים רשומים
- ככל שתהיו סגורים על כל התיכנון , הבנייה תרוץ לכם ללא שינויים מיותרים
- תתעכבו על התכנון , לקחת יועצים , לא לרוץ להגשה מהר מידי אלא רק לאחר שתהיו סגורים תיכנונית ותקציבית על הכל
- מידות נטו של דלתות פנים
כאן אתם רואים סימון של דלת עם כיוון הפתיחה שלה בתוספת המידות (ברוטו) שלה.התוכניות הן תוכניות בנייה ונועדו לקבלנים ולכן המידות הן מידת הפתח בין הבלוקים. כאן בשרטוט רוחב הפתח בין הבלוקים הוא 80 ס”מ וגובהו מהריצוף המתוכנן 210 ס”מ . הרוחב בפועל אחר משקוף והתקנת הדלת יהיה 10 ס”מ פחות ברוחב ו5 ס”מ פחות בגובה . בתחילת הבנייה לאחר שלד הגובה יהיה גבוה יותר ב10 15 ס”מ כי תזכרו שיש עוד למלא מצעים עבור הריצוף עצמו…
תוכלו לצפות כאן.
שימו לב שכיוון פתיחת הדלתות הוא נכונה והגיונית ומידות הנטו של הדלת הן לא קטנות מידי (רוצים מידת נטו 80? בתוכנית האדריכלית המידה בין הבלוקים תהיה 95). הסבר…
נניח שברצוננו להתקין דלת ברוחב 80 ס”מ.שתדעו שרוחב המשקוף הסופי של הדלת הוא 4-5 ס”מ (מכל צד חמישה ס”מ).
ובסך הכל רוחבם הכולל של שני המשקופים יחד הינו כ- 10 ס”מ כפי שכתבתי אז… רוחב המפתח של המשקוף העיוור לצורך התקנת דלת ברוחב 80 ס”מ יהיה 90 ס”מ (80+5+5=90).
רוחב המפתח בקיר בין הבלוקים, לצורך התקנת המשקוף העיוור, יכלול גם את עובי משקוף העץ של המשקוף העיוור, משקוף העץ מבוצע כהכנה לטיח שהוא 2.5 ס”מ – ולכן….
רוחב המפתח בקיר יהיה 95 ס”מ (80+5+5+2.5+2.5=95).אז שימו לב שאם תרצו פתח נטו של 80 ס”מ אז מידות האדריכל ברוטו יהיו 95 ס”מ מידות בין הבלוקים.
שימו לב גם שהדלתות לא נפתחות על ארונות מקלחת (גם את זה ראיתי) כך לעבור דלת דלת על התוכנית האדריכלית ולבדוק .
רצוי להכין “שן” של 10 ס”מ כפי שאתם רואים כאן להתקנת הדלת.
מידות מומלצות נטו:
חדרים – 80 ס”מ
מקלחות – 70 ס”מ
אבל תכלס הכל שיקול אישי שלכם , רק שתדעו איך מחשבים ושתתנו לכך דגש ברמת התכנון.
בנוסף חשוב לבדוק בתוכנית האדריכל שחדרי הילדים לא קטנים מידי , לדעתי גודל טוב זה גודל של 12 מטר מרובע אבל הכי חשוב לוודא שנכנסת לכם שם מיטה וחצי ,ארון ושולחן כתיבה ושכל זה מאפשר לכם פתיחה של דלתות וחלונות .
שגודל הסלון לא קטן מידי או גדול מידי , גודל סלון מינימילי לדעתי הוא 5 על 5 אך הכל תלוי במגבלות ובצרכים שלכם.
לבדוק שהמטבח הוא מספיק גדול ומרווח ומתוכנן יעיל בין שלוש פינות העבודה (מקרר,כיור וכיריים) מטבח סגור או פתוח בהתאם להעדפות שלכם . במידה ואתם רוצים אי אז שיש לפחות מטר בין האי לתחילת השיש שלכם . תזכרו שמהקיר יש את ארון המטבח ואת השיש עליו , תזכרו שיש את השיש שהוא כ 60 ס”מ מהקיר ואז תראו אם הכל מסתדר לכם מבחינת המרחקים.
בקיצור לשים לב בתוכנית האדריכלית לכל הדברים כולל מיקומי כיורי מטבח ורחצה.
אם תתמחרו ותעשו אומדן עלויות בניה מקצועי וכתבי כמויות עוד בשלב הסקיצות אז משנים הכל על הנייר ולא משלמים כסף מיותר בשלב הביצוע !
בהצלחה !