כל מה שחשוב לפני שבוחרים מטבח
מה חשוב לדעת לפני שבוחרים מטבח?
סוגי מטבחים, תכנון מטבח, מטבח מודרני כפרי, טיפים למטבחים ועוד..
בלעדי לבונים בית . קבוצת מומחים ייעודית בווטסאפ רק על מטבחים ורק לבונים מהקהילה שלנו!!!
כנסו לקישור זה כדי להצטרף לקבוצת ה-WhatsApp מומחה : כאן
קראתם ויש לכם טיפ חשוב משלכם לקהילה ? נשמח אם תשתפו אותנו כאן ונוסיף למאמר.
תודה גדולה גם לאיילת גולדשטיין , איילת סיימה בנייה באזור השפלה והיתה ועדיין הינה חלק חשוב מהקהילה הנפלאה שלנו וחלק מהתובנות שלה הועלו כאן אז איילת , תודה !
לגבי מטבחים הבטחתי לכתוב משהו אז תהנו חברים….
קודם כל שימו לב ברגע שאתם מקבלים הצעת מחיר למטבח וזה נכון לכל תחום ותחום בענף הבניה ודאו שאתם משווים בין אותם מפרטים וקיים לכם מפרט זהה בין הצעות המחיר שלכם. יתרה מזו ישנה חשיבות מלבד גודלו של המטבח שלכם הוא גם לפרזול ולרמת גימור של הדלתות והמגירות , הגוף הוא בדר”כ די זהה בין כולם אם כי בהמשך אפרט מה לדעתי מומלץ.
- אין לכם מעצבת ? קחו לכם אחת כזו רק עבור תיכנון מטבח , שלמו על עיצוב מטבח מקצועי ותרוויחו פונקציונליות לאורך שנים. לא להתקמצן! 🙂
- אם אתם רוצים לעשות סקר שוק אמיתי ולקבל מספר הצעות מחיר מחברות שונות או מנגרים עליכם להחזיק ביד תוכנית מטבח מפורטת עם מפרט טכני ודרישות ברורות ומדויקות בכדי שתוכלו לקבל הצעות שונות ולהשוות בניהן.
- מומלץ לסגור נגר או חברת מטבחים כבר בשלב השלד.
- להזמין מידות מטבח לאחר ריצוף ולפני צבע שאם יש צורך להזיז נקודות אז זה הזמן..
מעוניין/ת לקבל המלצה על נגר או חברת מטבחים מומלצת?
תכנון המטבח:
כאשר מתכננים מטבח בבית יש חשיבות גדולה למיקום המטבח בחלל הבית, כיוון שזה אחד החללים הפעילים ביותר בבית וברוב הבתים המטבח מהווה את מרכז הפעילות וההתכנסות של רוב דיירי הבית.
על המטבח להיות ממוקם כחלק מהמרחב הציבורי בבית ושתהיה גישה נוחה מן המטבח לפינת האוכל ולסלון. רצוי שהמטבח יהיה קרוב לאזור החנייה ואף מומלצת כניסה ישירה מן החנייה אל המטבח על-מנת להקל על הכנסת קניות המזון ישירות אל המטבח מבלי לטייל בחללי הבית השונים עם המזון מהכניסה הראשית ועד למטבח. מומלץ גם שמהמטבח תהיה יציאה ישירה למרפסת לאוהבים לאכול גם במרחב הפתוח.
לפני שאתם מגיעים לחברת המטבחים או לאדם שיעצב לכם את המטבח יש להצטייד בכמה רשימות חשובות שיעזרו למעצב המטבחים ליצור עבורכם תכנון אופטימאלי המותאם לרצונותיכם ולצרכים המדוייקים שלכם:
- רשימה המכילה את כל הפרטים האהובים עליכם הקיימים במטבח שלכם כיום
- רשימה של כל הדברים שאינכם רוצים במטבח החדש המתוכנון שלכם
- רשימה של כל מכשירי החשמל הגדולים שברצונכם לכלול במטבח שלכם (כולל מפרט מדוייק של דגם וחברה של כל מכשיר – משפיע מאוד על העיצוב)
- רשימה של כל מכשירי החשמל הקטנים שברשותכם שאמורים להיות מאוכסנים בחלל המטבח
- רשימת דרישות וצרכים מיוחדים הכרחיים שיש לתת עליהם דגש בתכנון המטבח: כשרות, נגישות, מספר נפשות במשפחה, מספר הנפשות הפעילות בו זמנית במטבח, וכד’
גוף המטבח
חשוב שיהיה מעץ סנדוויץ שגם ממנו יש כמה סוגים.
מטבח מסוג סנדוויץ’ ליבנה המכונה גם בירץ’
הכי יקר ואיכותי . עץ חזק (וכבד) המעובד בדרך כלל לפלטות באיכות גבוהה. צבען של הפלטות לבן צהוב. גיליונות העץ דקים במיוחד עובדה המקנה ללביד חוזק ועמידות (יש יותר גיליונות עץ בעובי של ס”מ מאשר בלבידים אחרים). הלביד איכותי מאוד, חזק ועמיד. בעקבות כך גם מחירו גבוה וכמעט שווה לזה של עץ מלא . במידה ותבקשו זה מייקר בכמה אלפים את מחירות של המטבח אז קחו זאת בחשבון.
מטבח מסוג עץ סנדוויץ’ אוקומה אדום
מיוצר מאוקומה / צבעו אדום (גם הבחוץ וגם הבפנים. רמת הלבידים מאוקומה משתנה, יש לבידים באיכות גבוהה מאוד ויש כאלו באיכות ירודה. כיום כבר אין כלכך באמת אוקומה אדום איכותי ויש לא מעט חיקויים שמסתובבים בשוק .
מטבח מסוג עץ סנדוויץ טווין
הנפוץ ביותר .איכות בינונית/טובה ,האיכות תלויה בדרך היישום של שכבות העץ. נמצא אצל לא מעט נגרים בשימוש . פשרה טובה בין איכות ומחיר .
מטבח מסוג עץ צפצפה
עץ רך מאוד , לא מומלץ!
מטבח מסוג עץ MDF או סיבית
המכונה גם עץ תעשייתי העשוי מסיבי עץ ודבקים הדחוסים יחד בלחץ.שימו לב! ישנם חברות מטבחים שזו הבררת מחדל שלהם אם לא תבקשו אחרת זה מה שתקבלו, וכמובן יגבו תוספת מחיר אם תבחרו לשנות לעץ סנדוויץ’.
במידה ותבקשו בירץ או אוקומה אדום קחו בחשבון שזה מייקר את המטבח בכמה אלפים. עניין שלכם. הטווין לדעתי מספק . חשוב שתוודאו שאתם מקבלים במינימום את הטווין ולא משהו אחר . שידרגתם על בירץ/אוקומה ? מצוין *
סוגי גימורים למטבחים, דלתות למטבח ומגירות
פורמייקה
החומר הוותיק ביותר בתחום והכי עמיד למטבח , זהו בעצם ציפוי שעשוי משכבות של נייר עם שילוב של דבקים כאלו או אחרים.הפורמייקה יכולה להיות שקופה/מבריקה, עם שכבות כמו נירוסטה, אלומיניום, נחושת ואפילו עם תמונה אישית או עם הטבעה ובטקסטורות שונות. יש גם פורמייקה ללא קרפט שחור המאפשרת מראה נקי בחיבורים ב- 90 מעלות – בולט במיוחד במטבח לבן (יקר יותר). ניתן ליישם ידית אינטגרלית ע”י תוספת של פרופיל אלומיניום יעודי.
יתרונות: חומר עמיד מאוד , זול , קל מאוד לניקוי ,כיום יש מגוון טקסטורות יפות מאוד , מהיר יחסית לביצוע
חסרונות : חומר לא ניתן לכיפוף ולכן מוגבל ביישום שלו על דלתות , חיבורי קנטים לא סמויים
מראה מטבח כפרי מודרני שלייפלק/ אפוקסי ״צבע בתנור״
תכלס חברים זו צביעה בתנור כלומר ריסוס בצבע , לרוב על mdf . אלו כביכול המטבחים בסגנון הכפרי שאתם רואים אך גם משתמשים בו גם במטבחים מודרניים עם שיפשופים , עיטורים , מסגרות , ידיות אינטגרליות ועוד … ככל שמעלים את הברק המחיר מתייקר במעט .
יתרונות: מאפשר טקסטורות ״עתיקות״ למראה כפרי , גמישות עיצובית , אין חיבורים מראה ״חלק״
חסרונות: יחסית יקר , רגיש לפגיעות (פחות מתאים לבית ״עובד״), חומר פגיע ו״פריך״ ולא מספיק עמיד.
פולימר
חומר גמיש על בסיס pvc אשר מודבק על mdf בוואקום , נון מראה אחיד בניגוד לפורמייקה , עלות טיפה יותר זולה מאפוקסי . .יש פולימר מט ויש מבריק, הנקרא “היי גלוס” או “אולטרה גלוס”. האחרון כ”כ מבריק, עד כי לעיתים חושבים שמדובר בזכוכית. יש לו מגוון צבעים קטן יותר מהפורמייקה.זהו חומר מיוחד ושיקי שמעניק למטבח מראה יפה ועשיר ביותר. מעט יקר יותר מהפורמייקה.
יתרונות : חומר עמיד יחסית ,לא דורש תחזוקה רצינית , גמישות עיצובית , עלות סבירה , מתאים גם לעיצוב כפרי וגם מודרני , גם כאן בדומה לאפוקסי ניתן לשלב ידיות אינטגרליות .
חסרונות: רגיש במעט לשריטות , לא ניתן לעצב עם שיפשופים כמו באפוקסי
זכוכית
הגימור היקר ביותר שיש , למי שמחפש עיצוב נקי , אפשר לשלב כל הדפס שרוצים עם כל צבע כולל תמונות , ניתן לשלב מסגרת אלומיניום בגדלים שונים גלוי או סמוי , ניתן לשלב רמות גימור של זכוכית מט או מבריק .
יתרונות : קל לניקוי , גמישות עיצובית , עמיד מאוד , אינו רגיש לשריטות
חסרונות: יקר! , מתלכלך בקלות (תביעות אצבע , כתמים ועוד)
טיפים לחיפוי מטבחים
- לא מומלץ חיפוי מחורץ או עם טקסטורות שקועות או בולטות מידי – מוקד להצטברות לכלוך ושומנים שמשחיר עם הזמן ומקשה על תחזוקה והניקיון.
- מומלץ בארון או במגירה ייעודית שנבחרה במטבח לבקש פתחי אוורור עבור תפו”א ובצלים.
- בנושא ידיות : אינטגרלי נותן מראה יותר נקי אך זה עניין של טעם לשים לב שבדרך כלל ישנה הצטברות של אבק ולכלוך במקרה של חריצה הפוכה כלפי מעלה …
- בידיות לא אינטגרליות: יש לשים לב לאיכות הגימור בפינות של הידיות (אם הן לא מעוגלות) – לא נעים בכל פעם להידקר ברגליים מהידיות….
מגירות ומיגרות פנימיות למטבח:
- לגוף שלכם מומלץ שיהיה ציפויי פורמייקה משני הכיוונים עבור אטימות.
- בחיפוי דלתות זכוכית יש לבקש זכוכית של בלורן (הרבה יותר איכותי , יש להגדיר במפרט !)
- להקפיד שבמגירות הגבוהות ישנן הגבהות – הייתי ממליץ מאלומיניום בצבע המגירה לדוגמה לבן במידה והמטבח לבן או כסף.
- לוודא השמת שטיחוני PVC בתחתית המגירות ארונות לפי מידה.
- עדיפה מגירה אחת של 90 מאשר 2 מגירות של 45 ( פחות פרזול , פחות ביזבוז מקום , יותר מקום לאחסון )
- בנושא ידיות : עניין של עיצוב , חלקם אוהבים אינטגרלי (כחלק מהדלת יותר עדין ) , לשים לב שבדרך כלל ישנה הצטברות של אבק ולכלוך במקרה של חריצה הפוכה כלפי מעלה…
- בנושא הרגליים שעליהם מונח השלד להקפיד על רגליים טלסקופיות או תושבת של עץ מלא כמסגרת לכל ההיקף.
- הסוקל התחתון (הבסיס שעליו יושב גוף המטבח) להקפיד שיהיה מ-PVC עם גומי עצירת מים בקצה.
- במטבח חיפוי זכוכית , יש לבקש זכוכית מחברת בלורן . הכי איכותי . מייקר במעט אבל שווה את התוספת.
פרזול למטבח
כאשר אנו אומרים פרזול אנו מתכוונים לכל חלקי המתכת הנעים אשר מותקנים בתוך ארונות המטבח.מגירות, צירים וקלפות, ישנם חלקי פרזול נוספים ומיוחדים כמו מנגנוני תריס, מתקנים נשלפים למיקסר, דלפקים נשלפים מתוך מגירה, נשלפים, למתקני חומרי ניקוי ועוד ועוד…
זה בעצם מנגנון שחייב להחזיק לאורך זמן כי הוא הפעיל ביותר וצריך לשאת משקלים כבדים ופתחיות סגירות של הדלתות/מגירות לאורך זמן .
וזה גם החלק שמייקר לכם את המטבח ולכן מספר מגירות רב יותר = פרזול רב יותר=עלות גבוה יותר .
ישנם לא מעט חברות פרזול כשהמובילות הם בלום , הטיש , גראס , דמוסיל . כולם מעולים.
- מנגנוני הטריקה של הקלפת מיקרוגל ושאר הקלפות מסוג בלום HK עם מנגנון הדרגתי בסגירה וכמובן לבסוף טריקה שקטה.
- בפרזול בלום לבקש דגם ליגרה שהוא הפרזול הכי מתקדם . בדרך כלל מתקינים אינטיבו .
- מנגנוני הטריקה השקטה של הדלתות הייתי ממליץ אינטגרלי של בלום .
- בארון מזווה להקפיד על מספר צירים בהתאם למשקל הדלת ושמיקום הצירים יהיו בין הנשלפים כדי שלא יהווה הפרעה.
- בקלפה של המיקרו מומלץ מנגנון של HL של בלום ( פתיחה מקבילית).
- בקרו יחד באולם של בלורן ותתרשמו ממגוון הפרזולים ומהפתרונות שיש היום.
משטחי עבודה למטבחים
יש כמה סוגים של משטחי עבודה שכדאי שתכירו
משטח שיש אבן קיסר למטבח
משטחי שיש סינטטיים אשר מורכבים מתרכובת של גבישי קוורץ בריכוז גבוה, דבקים פולימרים ופיגמנטים שונים. המשטחים של אבן קיסר הם הנפוצים בארץ למשטחי עבודה במטבח. עלות ממוצעת 700-1200 שקלים למטר .
יתרונות: עמיד , לא דורש תחזוקה, עלות סבירה ,המון מגוון עיצובי , ״אמא ואבא״ (יש לדרוש מתקין מורשה עם תעודת אחריות של חברת אבן קיסר.
חיסרון: פגיע ואסור להניח עליו משטחים חמים, סופח בקלות כתמי צבע .
שיש סיילסטון למטבח
חומר די זהה לאבן קיסר רק שמחברת סיליסטון , עלות בערך 1100 שקל למטר .
ייתרונות – חומר חזק ועמיד יחסית, דוחה כתמים וניתן לעיצוב בצורות רבות.
חסרונות – אינו עמיד בפני טמפרטורה גבוהה, כך שבהחלט לא מומלץ להניח עליו סירים חמים. בעל רגישות לשריטות ולכן חיתוך בסכין ישירות על המשטח איננו בא בחשבון.
שיש גרניט למטבח
אבן טבעית אשר נחצבת מסלעים גדולים הנוצרים בבטן האדמה ועוברת סדרה של ליטושים כדי להקנות לה ברק. מדובר למעשה בשיש “אמיתי” כמו שהטבע התכוון.כיוון זה שיש אמיתי אז כל משטח יהיה שונה במעט מהאחר ובעצם אין שני משטחים זהים. עלות ממוצעת באזור 2000-3000 שקל למטר .
יתרונות : עמיד מאוד לחום ושריטות. בעל טקסטורות מיוחדות , כיוון שהוא יקר אז אין אותו בכל בית כמו אבן קיסר לדוגמא ולכן הוא סוג של סמל סטטוס …, חסרונות : עמידות נמוכה בפני חומצות, שונות בגוון ובקסטורה הפנימית בין משטחים שונים, דורש טיפול של סילר כל כמה חודשים, יקררר
משטח עבודה קוריאן למטבח
חומר סינתטי המיוצר מהמינרל הטבעי הידראט אלומינה ומדבק אקרילי.. עלות ממוצעת 1200-2000 שקלים למטר.
ייתרונות – גמיש מאוד ליצירת עיצובים מיוחדים שלא ניתן לבצע במשטחים אחרים , אין ״חיבורים״ שניראים לעין . קל מאוד לניקוי ,
חסרונות – לא עמיד לחום , רגיש לסריטות ומצריך תחזוקה אחת לכמה שנים .
משטח עבודה דקטון למטבח
תערובת של פורצלן, זכוכית וקוורץ , תוצרת ספרד. נחשב מעולה.
ייתרונות – חזק מאוד, עמיד לחום, חומצות ולא סופג ולכן עמיד לכתמים, לא דורש טיפול
חסרונות – אין המון דגמים , מחיר…. 1500-2500 שקל למטר .
משטח בטון למטבח
מכיל מלט ואגרגטים בשילוב חומרים נוספים
יתרונות – ניתן לעיצוב בכל צורה, עמידות לחום ושריטות, ניתן לשלב בתוכו חומרים שונים.
חסרונות – מחייב טיפול לאיטום מפני ספיגה ומרבצי חיידקים, נסדק, רגישות לחומצות, יקר
משטח נירוסטה למטבח
סגסוגת מתכות המכילה כרום.
יתרונות – חזקה, דקה, עמידה לחום, כתמים, ניתנת לעיצוב בכל צורה
חסרונות – נשרטת, נראים סימני אצבעות לאחר מגע
משטחי עבודה מעץ למטבחים
בדרך-כלל נעשה שימוש בשכבות עץ מודבקות (בוצ’ר). משמש במטבח כמשטח עבודה באזורים שאינם בסמיכות לכיורים (כגון על אי).
יתרונות – מוסיף “חמימות” עיצובית
חסרונות – בלאי גבוהה, שריט, אינו עמיד בחום ובמים, דורש טיפול תקופתי (מריחה בשמן)
נקודות חשובות בעת התקנת משטחי עבודה למטבח:
- ודאו כי המטבח שעליו יותקן משטח העבודה מפולס ויישר – כך הוא יחזיק את המשטח לאורך שנים.
- מחיר שיש נע בין 700 שקל למטר ועד 1500-2000 שקל ואף יותר לדגמים מאוד יוקרתייים.
- תוודאו עם קבלן השיש מה בדיוק כולל המחיר למטר שיש שלכם , כולל התקנה? קנט ? הדבקה ?
- מתוכנן לכם אי ? וודאו שיש לכם מרחק של לפחות 100-110 ס״מ בין האי לארונות .
- קיבלתם מחיר זול מידי לשיש למטבח ? תוודאו מה כולל , בדרך כלל מדובר בכאלו שרק רוצים לקבל את העבודה אך לא כוללים התקנה מלאה בפנים
- פלטות משטחי העבודה אמורות להיות מותקנות ללא חיתוכים בשטח , במידה ויש לכם הרבה חיתוכים אז ככל הנראה ההמידות שנלקחו על ידי היו מוטעות, והקבלן לא מיומן מספיק…ולכן תלכו לחברות מוכרות וותיקות ומומלצות . חאפרים יש לרוב….
- לתת לקבלן של משטחי העבודה שלכם את הכיורים ואת התוכנית הטכנית של הכיריים שנבחרו (ניתן להוריד מהאתר של חברת הכיריים) טרום הרכבת וייצור משטחי העבודה כדי שירכיב את הכיורים בזמן הייצור של משטחי העבודה (מ”מ נמוך מגובה השיש) וינסר פתח מתאים ומדוייק עבור הכיריים (לא ניתן להקטין חור שנעשה!).
- שימו לב בקנית אבן קיסר לקבלת תעודת אחריות וקבלת שיש סוג א.
- אין להדביק את השיש לארונות המטבח כדי שניתן יהיה לשלוף ארונות מתחת לשיש מבלי לפרק אותו (לפי הוראות התקנה של אבן קיסר).
- בהתקנת משטח עבודה למטבח תצטרכו להחליט לגבי הסף של משטח העבודה : מעוגל, חצי עיגול, חוסם מים, משופע למטה ועוד…. תוספת הקנט תשפיע על המחיר למטר.
קחו בחשבון רק שככל שצורת הקנט מורכבת יותר המחיר למטר יעלה. - ברגע שהמטבח שלכם הופך למפעל לחיתוך תדעו שנפלתם על מתקין גרוע ….וככל הנראה שהמידות שלקח היו שגויות, והקבלן לא מיומן מספיק.
- יש לוודא שאיש השיש/אבן קיסר משתמש בדבק שיש בצבע מתאים ובסילקון בצבע הכי קרוב לצבע השיש/אבן קיסר כך שהחיבורים בין חתיכות השיש/אבן קיסר כמעט ולא אמורים להראות. רק לחדי עין מבינכם.
- פלטות משטחי העבודה מגיעות בגודל מוגבל (לדוגמה שיש קיסר מגיע בגודל פלטות של 1.5X3 מטר) וברוב המטבחים יש צורך בחיבורים בין חתיכות שונות. יש לבקש מראש שרטוט של מקום החיבורים בין חתיכות השיש ולוודא שהן נופלות (ברובן) באזור הכיור והכיריים. כמו כן לוודא שהמשטח יורכב מחתיכות גדולות עד כמה שניתן (לפעמים הדבר מיקר כי זה מחייב פלטת שיש נוספת – לשיקול דעתכם).
- במשטחי העבודה הייתי ממליץ, בחלק שמתחבר עם הקיר, לא משנה מה החיפוי, לעלות עם 2 ס”מ על הקיר למניעת חדירת מים בחיבור לקיר.
- יש לוודא שיש אף מים או קנט בולם מים בהיקף משטח העבודה.
תכנון מטבח, עיצוב מטבחים ופרקטיות:
מומלץ לפני תכנון המטבח לערוך רשימה של כל הפרטים שאתם רוצים שיכנסו במטבח ובתכנון לא לפסוח על אף פרט. בסוף התכנון אתם אמורים לדעת את מיקומו המדוייק של כל פרט מהרשימה שלכם במטבח החדש שלכם. כדאי לתת את הדעת על מיקומי הדברים הבאים אם שכחתם: מטאטא, פח (לא כולם אוהבים שהוא בארון), כלי פסח, אגרטלים גבוהים, מיחם (אלמנט גבוה במיוחד-מתאים לארון או מגרה מתחת לכיור), פלטת שבת (אלמנט רחב במיוחד – מתאים למגרה ארוכה וצרה).
- ממליץ להוסיף עגלת תבלינים באיזור הכיריים.
- רצוי מאוד לא למקם מזגן מעל או בקרבת כיריים (מפריע לבישול בגז ובנוסף אדי השומן של האוכל פוגעים במזגן).
- בברזים למטבח מומלץ ברז עם צוואר ברבור נשלף (מאפשר שטיפה של דברים גדולים יותר)
- במידה ואתם מבצעים חלון פתיחה מול כיור יש לוודא שלא ״נתקע״ בברז העתידי שלכם . עדיף ביצוע של חלון הזזה.
- תקפידו על תיכנון תאורה טכנית מראש ממוקדת פר משטחי עבודה , תתפלאו עד כמה זה משמעותי
- בתכנון המטבח לא לשכוח לבצע שקע תלת פאזי ישירות ללוח החשמל עבור כיריים חשמליות ולידו שקע נוסף רגיל במקרה של כירי גז רגילות.
- נקודות מים לתמי 4 ולמקרר כדאי שיהיה.
- לא לשכוח נקודת חשמל על האי (ישנם פתרונות נשלפים)
- שקעים רגילים לשירות בצמדים כל כ-2 מטר , לא לשכוח שקע למדיח , טוחן אשפה , מקרר , ושקע לקולט אדים, שקע כפול לתנור ומיקרו מאחורי הארונות (מומלץ לסמן בלוח חשמל מיקום של כל אחד מהם )
- וודאו כי ברז גז בסמוך לכיריים על מנת שתוכלו לסגור אותו במקרה של דליפה
- כיום קיים מגוון רחב של אפשרויות לחיפויי קיר – קרמיקה, אבן טבעית, אריחים מודפסים, לוחות זכוכית, לוחות נירוסטה או פסיפס. כל אחת מהאפשרויות הללו יכולה להתאים את עצמה לתקציב ולמראה הכללי של המטבח שלכם. חיפויי זכוכית ונירוסטה יצרו מראה קר ונקי. חיפויי קרמיקה, אבן טבעית ופסיפס יצרו מראה כפרי וחם יותר
- בתכנון יש לחשוב על “משולש הזהב” (מקרר-כיור-כיריים) כאשר ההמלצה היא שהכיור קרוב ביותר לכיריים ולמקרר או נמצא ביניהם מבחינת מרחקי נגישות.
- לתכנן מה רוצים במזווה ובהתאם לכך לדרוש את גובה המגרות והמדפים (מדף לדגני בוקר דורש גובה נטו של 35 ס”מ לפחות, ומגרה שתכיל גם בקבוקי יין גבוהים צריכה להיות בגובה 40 ס”מ ברוטו, שאר המגירות לפסטות ודברי מאכל שונים מספיק גובה של 25 ס”מ ברוטו). מומלץ ממש למדוד מה אתם רוצים בכל מגירה ובהתאם לכך לתכנן גדלים וגבהים.
- כאשר מתכננים את המטבח יש לדמיין ולחלק את המטבח לנישות עבודה שנות ובהתאם לכך למקם את סידורי האלמנטים הרלוונטים בסמיכות אחד לשני עד כמה שניתן לנוחות תפעולית מקסימאלית (עדיף אם ניתן שלא צריך ללכת כלל כדי להביא רכיבים שונים הנחוצים לאותה פונקציה). להלן כמה דוגמאות:
1.בעמידה מול הכיריים, נגישות ל: מגרות סירים, מגרות סכום רלוונטי, מגרת תבלינים שמנים ורטבים
2.בעמידה באזור הכנת הקפה, נגישות ל: ארון ספלים, קפה/תה, סוכר, קומקום חשמלי/תמי4
3. בעמידה באזור הכנת עוגות, נגישות ל: תנור (ללא מכשולים בדרך).כלי אפיה, סכום רלוונטי ומקום לאכסון המיקסר.
כמובן שישנם אילוצים שונים ואי אפשר שבכל פונקציה הכל יהיה נגיש ללא צורך בתזוזה במטבח, אבל ככול שהתכנון ירד לרמת הפרטים הקטנים, ותשקיעו חשיבה מוקדמת באופן השימוש הרצוי במטבח, כך התוצאה תהיה פונקציונאלית יותר וידידותית יותר למשתמש.
טיפים נוספים לתכנון נכון של המטבח
- בין האי לארונות המטבח רצוי להשאיר מרווח תפקודי של 100 ס”מ ובאזור מול המקרר אפילו 110 ס”מ.
- אם יש מקום במטבח, מבחינה אסטטית, מומלץ לקדם את קו ארונות המטבח לקו מקרר (משאיר חלל “מבוזבז” של 20 ס”מ מאחורי הארונות בקו המקרר).
- למי שלא אוהב מתקן ייבוש כלים על השיש יש למקם מתקן יבוש כלים בארון מעל הכיור – דבר שמעצבים ואדריכלים לא אוהבים. אם הדבר חשוב לכם תעמדו על שלכם (גם למי שיש מדיח תמיד יש צלחות או כוסות בודדות שיש להניח לייבוש או כלים שאסור להכניס למדיח…).
- מיקום של מיקרו מעל 2 תנורים יוצא יחסית גבוה (מתחיל רק מגובה 135 ס”מ מהרצפה). לקחת בחשבון אם רוצים שילדים יתפעלו לבד את המיקרו, עלול להיות מסוכן מאוד בעת הוצאת נוזלים מחוממים לילד. סכנת כוויות.
- כיום בחלק מהמטבחים למראה חזית אסטטית יותר של המטבח יוצרים מגרה בתוך מגרה (למראית עין זה נראה כמגירה אחת עמוקה אך בתוכה יש עוד מגירה נוספת). הדבר לא פרקטי ומאוד מעצבן ברמת השימוש היום יומי לפתוח מספר כפול של מגרות כדי להגיע ליעד. מומלץ לוותר במטבח פעיל.
- בקלפה של המיקרו, במידה ויש ידית אינטגראלית עם חירוץ כלפי מטה, לבקש מהנגר להתקין מגרעת פנימית לקלפה לנוחות סגירה של הקלפה (לא נוח למשוך מטה את הקלפה עם הידית האינטגראלית)
- פינות לא מנוצלות של מטבח הנמצאות בצמוד לקיר פנימי בבית – מומלץ לנצל את הנישה מהצד השני של הקיר לחלל אכסון.
- וודאו כי ברז הגז בסמוך לכיריים על מנת שתוכלו לסגור אותו במהירות במקרה של דליפת גז ויש לדאוג תמיד לאוורור הולם באזור הכיריים למצב שהתרחשה דליפת גז.
- למעוניינים בשני כיורים שימוקמו צמוד אחד לשני, יש להשאיר מרווח של לפחות 10 ס”מ בין הכיורים כדי לאפשר לקורת שיש מספיק רחבה לעבור ביניהם. למעוניינים בכיורים ברוחב ברוטו 60 ס”מ כל אחד, יש לוודא בכיורים צמודים שהארונות מתחת לכיורים הם לפחות ברוחב 65 ס”מ ולהדגיש לאיש שיש, שיתקין את הכיורים כך, שייווצר ביניהם המרחק הגדול ביותר שניתן (בערך 10 ס”מ).
מוצרי חשמל למטבח:
למכשירי החשמל תפקיד מרכזי בתפקודו הפעיל ונוחות העבודה במטבח שלכם. השקיעו מחשבה במבנה, גודל ונפח של כל מכשיר והתאימו אותו לצרכים שלכם. חשוב לבחור את מוצרי החשמל לפני ייצור המטבח (מקרר, תנור, מדיח, כיריים, קולט אדים, מיקרו) כי יש להתאים מפתחים וחללים שונים במטבח למוצרי החשמל באופן ספציפי:
- לא מומלץ למקם תנור בפינה ב-90 מעלות למגרה (אלא אם יש קנט מספיק רחב עד למגרה) המגרה עלולה להיתקע בידית התנור בעת פתיחה (אם לתנור יש ידית בולטת במיוחד). במקרה שהתנור כן ממוקם בסמוך לפינה, למדוד באולם תצוגה עד כמה ידית התנור בולטת ולידע את חברת המטבחים/הנגר.
- יש לשים לב שאם המקרר צמוד לקיר אז לבדוק מראש צד פתיחה מנוגד לקיר אחרת לא תוכלו לפתוח כראוי את מגירות המקרר.
- תגדירו מראש איזה מכשירי חשמל אתם קונים ורישמו מידות של כולם , תיכנון מראש במטבח ואיפה יהיה כל מוצר על פי המידות מראש.
מקרר:
- במטבח צפוף או עם אי שנמצא במרחק של פחות מ 140 ס”מ מהמקרר מומלץ מקרר עם 2 דלתות הדורש פחות מרחב שימוש בעת פתיחת המקרר.
- מקררי בילט אין מאוד מוגבלים בתכולתם. אם אין ברירה ואתם חייבים מקרר אינטגראלי חשבו על 2 מקררים צמודים במראה של מקרר אחד רחב (לרוב מדובר בגחמה אדריכלית מיותרת ובעייתית מבחינת נפח שימוש. התעקשו על מטבח עם מקרר בעומק רגיל).
- גם אם בחרתם מקרר נמוך באופן יחסי להיצע בשוק מומלץ להשאיר מפתח קצת גבוהה יותר בארונות שמעל המקרר, כדי להתאים בעתיד לטווח רחב יותר של מקררים כאשר תרצו להחליף מקרר.
- לבעלי מספר נפשות רב, מומלץ 2 מקררים צמודים רגילים (בעלי תכולה גבוהה יחסית) על פני מקרר אחד גדול. כיום חברות המקררים מספקות התקן המחבר את 2 המקררים ומשווה להן מראה של מקרר אחד רחב ויפה.
כיריים:
- מבחינת יעילות, מומלץ לבדוק מה המרחקים בין המרכז של ראשי גז סמוכים, כדי לוודא שניתן לבשל בו זמנית בראשי גז סמוכים, בסירים בגודל סביר. 21-22 ס”מ מרחק קטן, 24-25 ס”מ ומעלה מרחק מומלץ.
- ניתן כיום לרכוש ראשי גז נפרדים ולמקמם על השיש במרחקים שרוצים (יקר)
טיפים לשומרי שבת:
- למעוניינים במדיח אינטגרלי עם התקן צומת להפעלת המדיח בשבת – יש לברר מול מכון צומת לאילו דגמים ניתן להרכיב את ההתקן. לא לכל דגם ניתן. התקן צומת מבטל את האחריות יצרן, לכן מומלץ לתת למדיח לעבוד כמה חודשים ולראות שהכל בסדר לפני התקנת ההתקן (כמובן שמיותר להאריך אחריות עבור המדיח עם התקן צומת…)
- במקררים לרוב החברות קיים מצב שבת מובנה
לרשותכם חלק מהרצאה ומצגת שנערכה לאחרונה בכנס בונים בית באזור המרכז (לשימושכם המצגת מההרצאה מצורפת מתחת לסרטון)
לצפייה במצגת של ההרצאה לחצו כאן . לספקים ובעלי מקצוע מומלצים לחצו כאן
המומחים שלנו למטבחים:
חברת קוסנטינו 0533524309
תומר פדרמן אדריכל 0533524239
סיוון הנגר 0522826029
תרגישו לגמרי חופשי להתקשר אלי/אליהם אם יש לכם שאלות
בונים בית https://BonimBayit.co.il
ערוץ היוטיוב https://youtube.com/tomerchenrihana
ערוץ הפודקאסט http://bit.ly/36pdFb5
תומר חן ריחאנה 0527073080
tomer@bonimbayit.co.il info@bonimbayit.co.il
בהצלחה !!!
תומר חן ריחאנה וצוות בונים בית