מיומנו של בונה: בניה קלה, בניה ירוקה, האם כדאי
מה שלומכם חברים יקרים
איך עברה עליכם חופשת הקיץ?
כן , כן , לא נעלמתי , חופשת הקיץ הזו היתה מלווה במלחמה לצערנו והשבועיים האחרונים הוקצו נטו לילדים…
העיקר שהם נהנים ואנו מותשים 🙂
בכל מקרה לא שכחתי אתכם ואני שמח לסייע לכל מי שפונה(ומי שאינו קיבל תשובה אל תהססו ותפנו אלי שוב…) , מהפניות שלכם אני לומד שיש לנו קהילת בונים ומשפצים נפלאה שאני משתדל לסייע ואף לקשר בין בונה לבונה כי יחד יהיה לנו הכי קל לסיים את הבנייה או השיפוץ עם החוויה הכי חיובית שניתן ועם הכי מעט טעויות..
בנוסף בשבוע הבא אני מקווה כבר להעלות שני מאמרים נוספים שכבר בשלבי סיום אצלי בקשר למטבחים ושלד , שניהם ידברו על “התכלס” ולא תיכנון וכ”ו… שווה לחכות ולהתעדכן.
פנייה אישית לכל הבונים/המשפצים – סיימת לבנות/לשפץ ?;חוויתם חוויה חיובית מקבלן מסויים ? שתפו איתי את הפרטים שלו כדי שנוכל להעביר אותו לבונים/משפצים אחרים מאותו אזור. רק בעזרת השיתופים שלכם בונים/משפצים אחרים יהנו.
טוב אז לאחר שחזרנו לשגרה ניתן להמשיך …
בשנה האחרונה קיבלתי מספר פניות לגבי שיטת הבנייה הקלה או שרובם נוהגים בטעות לקרוא לה מייטק (שזו בעצם שם של חברה;ולא הטכנולוגיה עצמה)
אני לא הולך ללמד אתכם מה זו בנייה קלה כיוון שאני יכול לכתוב מאמר נחמד ויפה אך בכך אחטיא את המטרה.
ישנם עשרות אתרים שיסבירו לכם מה זו בנייה קלה ומדוע צריך אותה אך כפי שאתם יודעים באתר הזה אנו דואגים אחד לשני ולכן השיתוף שלנו הוא מה שיוצר את השוני.
אנו נלווה בתקופה הקרובה את אלון , בונה מהצפון שמתעד לבנות בסוג בנייה זו . זהו מאמר ראשון שימשיך להתעדכן ככל שאלון יתקדם בבניית הבית שלו.
אלון ישתף אותנו בלבטים , עלויות ובסופו של דבר יצלם ויתעד לנו את כל תהליך בניית הבית שלו בשיטת הבנייה הזו.
בסוף התהליך יהיו בידיכם מספיק נתונים כדי להחליט באיזו שיטת בנייה אתם הולכים לבנות.
אלון – המון תודה על השיתוף!!!
כדי ליצור קשר עם אלון הוא זמין בכתובת BonimBayit.alon@gmail.com
בנית ביתי בשיטת הבניה הקלה
שמי אלון,;עורך דין ורופא שיניים במקצועי, נשוי בשנית לחגית, ואנו מגדלים יחד את ארבעת ילדינו מנישואינו הקודמים וכן “כוכב” משותף בן 6…
חלום משותף לי ולחגית, עוד קודם שנפגשנו היה לבנות את ביתנו בגליל.
קצת רחוק ממקום מושבנו הנוכחי בנס ציונה אך כשיש רצון משותף, אהבה וחברות- השמיים הם הגבול.
מלכתחילה נראה לי שחייב להיות פתרון אחר לבעיית הבניה, אשר מסיפוריהם של אחרים נראה שמדובר יותר בסיוט מאשר בחלום.
שיטת הבניה הקונבנציונלית נראתה לי מיושנת, חסרת כל הגיון, תלויה ברצונם הטוב של אנשי מקצוע מפוקפקים, מזהמת את הסביבה, וכו’.
קחו למשל את התקנת הצנרת והחשמל אשר מחייבת קודם הריסת מה שנבנה זה עתה (חציבה) וכיסויה מחדש- לרובנו זה נראה;טבעי וחסר חלופות, אך דווקא את אותן אופציות אחרות אני חיפשתי.
אני נמצא כרגע רק בתחילת דרכי, בשלב בו אני מחכה לקבלת היתר הבניה, אך ברגע זה אני נוטה לחשוב שאכן מצאתי חלופה ראויה לבניה המוכרת לרובנו.
מסתבר שקיימת שיטות בניה אחרות, אשר הינן הגיוניות מתקדמות יותר, ירוקות ונקיות יותר, מקצרות את זמן הבניה, והתוצאה המתקבלת היא בית מבודד לחום וקור ועמיד לרעידות אדמה פי כמה מהבניה הקונבנציונאלית בלבנים ובטון.
בשיטות אלו מוקם קודם כל השלד מפלדה מגולוונת, המורכבת בשטח בתוך ימים ספורים, ושלד זה מחופה מבחוץ בלוחות חיפוי מסוגים שונים על פי בחירת הלקוח, וכן מוקם גג הרעפים או גג שטוח מחופה גם הוא.
בסיום;שלב זה (אשר עשוי להימשך שבועות מספר !!);מושחלים בקירות צנרת החשמל והאינסטלציה, וכן שכבות בידוד שונות, ולבסוף הקירות נאטמים גם מבפנים בלוחות חיפוי על פי בחירת הלקוח.
גמר המבנה, כעקרון, הוא בשיטות הצביעה והריצוף הקונבנציונאליות.
על אף ששיטת הבניה הזו קרויה לעיתים;”בניה קלה”, מדובר במבנים העמידים ברעידות אדמה פי כמה וכמה מהמבנים המוכרים לנו, וקירותיהם מבודדים פי 2.5 לערך מקירות לבני איטונג, הנחשבים בעלי בידוד טוב.
אנסה לתאר את שיטת הבניה בתמצות כמיטב יכולתי ועל פי הידע שצברתי עד כה
שלבי הבניה הקלה בסדר כרונולוגי
יסודות
יסודות המבנה והממ”ד נבנים בשיטה הקונבנציונאלית הרגילה, ולא אחזור על כך, אתם מומחים בזה יותר ממני.
שלד פלדה דקת דופן
ייצורו של שלד הפלדה הינו ממוחשב- תוכנית הבית מוזנת לתוכנה אשר פולטת תוכנית ייצור של מוטות פלדה בגדלים ובדיוק המאפשרים הרכבה מדויקת של השלד. הרכבת השלד נעשה ללא הלחמות אלא באמצעות ברגים אשר עשויים גם הם מפלדה מגולוונת.
המוטות מורכבים תחילה לקירות (בדרך כלל במפעל) ואלה מובלים לאתר הבניה ושם הקירות מורכבים על גבי יסודות הבטון כאש התוצאה היא שלד מתכת מוכן לחיפוי.
יודגש כי לרוב השלד יכלול כבר בשלב הזה גם קונסטרוקציית גג רעפים (ככל שמתוכנן) וכן מדרגות פנים בין הקומות. בבניה הקונבנציונאלית אלה מיוצרים בנפרד ומהווים עלות נוספת.
ראה גם קובץ מצורף ובו תרשים הרכבת קירות השלד.
חיפוי קירות חיצוניים
חיפוי הקירות החיצוניים, ככלל , נעשה בלוחות המחוברים לקורות הפלדה באמצעות ברגים.
הלקוח יכול לבחור בלוחות עשויים פייבר צמנט , שהם בעובי של 12 מ”מ בדרך כלל,;או בלוחות עשויים איטונג בעובי 50-75 מ”מ , המכונים “איטונג-טק” או בטרום. הלוחות הללו משוריינים מבפנים ע”י רשת פלדה.
עלות קיר איטונג-טק בעובי 50 מ”מ היא כ-60 ₪ למ”ר ועלות העבודה היא כ-80 ₪ למ”ר.
היתרון של לוחות האיטונג-טק הוא בתחושת המוצקות של הקיר בעיקר, וכן בהיעדר הגבלות על תליית משקל כבד.
ראו הרכבת קירות איטונג טק בסרטון הבא:
https://www.youtube.com/watch?v=PmYoyjFEcco
אינסטלציה, חשמל , בידוד ואיטום
יתרון בולט בשיטת הבניה הזו הוא שאין צורך בחציבות כלל. בטרם חיפוי קירות הפנים כל הצנרת מושחלת בתוך הקירות בפתחים מוכנים מראש במוטות הפלדה.
האיטום, אחד הנושאים שלא ניתן להפריז בחשיבותם, נעשה כמו בכל שיטת בניה, וגם בשיטת הבניה הזו יש להקפיד עליו הקפדה יתירה.
בידוד הקירות נעשה באמצעות שכבות שונות המונחות והמותקנות בקירות ובחלל הגג: צמר סלעים, נייר אלומיניום רפלקטיבי, נייר נושם חד כיווני, ובמידת הצורך יריעות בידוד אקוסטי.
התוצאה היא קיר מבודד במידה שלא ניתן, בד”כ להשיג בבניה רגילה, וחיסכון עצום בקירור וחימום המבנה לאורך שנים.
חיפוי קירות פנים
מי שאוהב את תחושת המוצקות של קיר “מלא” יכול לבחור באיטונג-טק גם כחיפוי פנים, ולשם מחיר נוסף (איטונג-טק הוא אופציה יקרה יותר).
לרוב חיפוי הפנים נעשה בשילוב לוחות OSB (עץ דחוס) ולוחות גבס, אשר נותנים מענה גם לצורך בתליית משאות כבדים על הקירות (מזגנים, ארונות מטבח וכו’)
הנחת לוחות OSB
לוחות גבס על גבי לוחות OSB
גמר
הגמר הוא בשיטות המוכרות, ולא ארחיב על כך.
יתרונות הבניה הקלה (רשימה חלקית)
-איכות גבוהה ביותר מבחינת הבידוד הטרמי והאקוסטי וכן עמידות גבוהה יותר לרעידות אדמה.
-דיוק בביצוע
-חיסכון עצום בזמן
-מייצרת הרבה פחות פסולת לפינוי
-שיטה ירוקה- חיסכון באנרגיה, מרכיבי הבניין ניתנים למחזור.
אני מתאר לעצמי שבשלב זה החשדנות הטבעית מרימה את ראשה, ונשאלת השאלה הטריוויאלית “אם-זה-כל-כך-טוב-למה לא רואים-בתים-כאלה”, וזאת גם אני שאלתי את עצמי.
משיטוט ברשת התחוור לי שהשיטה נפוצה בהרבה בצפון אמריקה, שם כ-20% מהבתים צמודי הקרקע בנויים כך, ויש האומרים שתעשיית הבתים בשלדת פלדה צורכים יותר פלדה מתעשיית הרכב בארה”ב.
מהתיאוריה למציאות…..
שלד הפלדה
לאחר שהתחוור לי שהשיטה היא שיטת בניה לגיטימית ומוכחת יצאתי לבדוק ולחפש כיצד ניתן ליישמה בארץ.
התחוור לי כי גם בארץ ישנן מספר חברות המספקות שלד פלדה דקת דופן לבניה פרטית, אך למרבה הצער מדובר במעט חברות (אפרט בהמשך) , כאשר באופן המוכר לנו מאוד;לא נוצרת תחרות ראויה לשמה אשר עשויה הייתה להוזיל את המחירים ולהוות תמריץ כלכלי להפסיק ולהסתמך על שיטות בניה מהמאה ה-19.
כאן המקום להבדיל בין חברות המספקות את שלד הפלדה בעצמן (להלן- “ספקי הפלדה”);לבין קבלנים המתיימרים לבנות בשיטה זו, אך את השלד רוכשים בתורם מאותם ספקי הפלדה.
אמנה תחילה את ספקי הפלדה אשר נתקלתי בהם:
חברת “Better Homes ” – הינה חברת בת של חברת;”הארגז” המוכרת, חברה בעלת וותק רב בתחום המתכות והפלדה. חסרונה הוא בכך שהיא עובדת עם הלקוח אך ורק בשיטת “עד המפתח” ואינה מאפשרת לבונה להפריד בין שלד לגמר ובוודאי שאינה מאפשרת להפריד בין עבודה לחומר. מי שחסיד של שיטת “עד המפתח” יוכל להיעזר בחברה זו.
חברת מייטק ואינדן – חברות שמספקות את שלד הפלדה מייבוא או מייצור מקומי. החברות ידועות מאוד והם בעלי מוניטין מצוין. בנוסף לכך הם נוקטים בשקיפות רבה ומספקים מידע רב ללקוחותיה.
לאחר ששוחחתי עם נציגי החברות הנ”ל, חברות נוספות וקבלנים שונים אשר בונים בשיטה זו התחוור לי כי קיימת הפרדה בין ספק שלד הפלדה לבין הקבלנים המרכיבים אותו והמרכיבים את החיפויים על שלד הפלדה.
הרושם שקיבלתי הוא שבגדול מדובר בתיווך ביני לבין יצרן הפלדה האמיתי, ומתווך מטבעו יגזור את הקופון שלו על חשבון הבונה.
חברת מייטק למשל, מספקת שלד פלדה מפורק למוטות וברגים, בעלות של כ- 146,000 ₪ (לביתי, בית דו קומתי בשטח של כ-260 מ”ר);ומפנה את הקונה;למרכיבים מומלצים אשר מרכיבים את;השלד תמורת 60-70,000 ₪. אני מדגיש- מדובר בהרכבת הפלדה בלבד, ללא חיפוי.
חברת סטילייט מספקת שלד לאותו בית במחיר דומה להפליא של 147,000 ₪ , אךמוכנה להרכיבו תמורת 53,000 ₪ .
מבדיקות נוספות שעשיתי עולה כי הרכבת השלד נחלקת לשלב הרכבת הקירות ממוטות ושלב הרכבת שלד הפלדה באתר הלקוח מקירות. עלות כל שלב 50% מעלות ההרכבה.
המחירים הנ”ל אינם כוללים מע”מ ובשורה התחתונה עולה כי ייצור והרכבת שלד הפלדה עלותו 236,000 ₪ עד 254,800 ₪.
בהתחשב בכך שמדובר בייצור ממוחשב ובעבודה שעשויה להימשך שבוע עד 10 ימים- המחיר נראה לי יקר והחלטתי לבדוק כיצד ניתן להוזילו.
המשך יבוא….
תודה אלון – מצפים להמשך המאמר…. המון בהצלחה מכולנו.
אם יש לכם שאלות לאלון תוכלו להגיב כאן והוא יענה לכם בשמחה.
המשך לחלק הראשון ,
בחלק הקודם תיארתי את שיטת הבניה בפלדה דקת דופן, ואת המידע שאספתי בעניין החברות (המעטות) המספקות בארץ את שלד הפלדה. מצאתי כי בארץ פועלות מעט מדי חברות בתחום, אשר שומרות על מחיר גבוהה יחסית של 236,000-254,000 לשלד הפלדה בלבד כולל הרכבה ומע”מ, לא כולל חיפויי קירות.
וזאת- כאשר ספקי הפלדה אינם מרכיבים בעצמם את השלד אלא מפנים את הלקוח לקבלני משנה.
משיחות עם קבלנים ועם הספקים עצמם הבנתי כי ברוב המקרים גם ייצור פרופילי הפלדה אינו נעשה על ידי ספקי הפלדה עצמם, אלא מוזמנים בחו”ל. הדבר כמובן אפשרי משום שכל התהליך הוא ממוחשב, וניתן פשוט להעביר קובץ מחשב של התוכנית האדריכלית לחו”ל בפשטות רבה .
אם אכן זוהי שרשרת האספקה, הרי שבגדול ספק הפלדה בארץ אינו אלא מתווך והחלטתי לבדוק אפשרות גישה ישירה ליצרנים בחו”ל.
על מנת לייבא בעצמי את שלד הפלדה ולהרכיבו בהצלחה בארץ, היה עליי לוודא קיומם של מספר תנאים מצטברים:
א.מציאת יצרן אמין, מוכר וידוע בחו”ל
ב.אבטחת הרכישה
ג.אפשרות בקרה ובדיקת התאמה של השלד עוד קודם לרכישתו
ד.אפשרות שינוע לארץ
ה.מציאת מרכיב בארץ
ו.בדיקת עלויות וכדאיות של כל ההליך הנ”ל.
יצרני פלדה בחו”ל
את חיפושי התחלתי דווקא באירופה, על אף ששיטת בניה זו אינה נפוצה ביבשת זו. החברה הראשונה שאיתרתי הינה BAUHU בעלת השם הגרמני אך מקום מושבה באנגליה.
ראו את האתר:
https://www.bauhu.com/steel/assembly_pro_steel_frame_homes.htm
למרבה ההפתעה פניותיי במייל לחברה זו כלל לא נענו.
בארה”ב ישנם יצרנים רבים אך הבנתי שהשינוע משם יקר, ולאמר את האמת- התייאשתי גם מהצורך לתרגם למטרים את מידות האינצ’ שלהם.
וכך הגעתי ליצרנים בסין, מעודד מניסיונם החיובי בסך הכל של הישראלים הרבים אשר רוכשים בסין מוצרים לגמר הבית.
אני חייב לאמר שממגעי עם הסינים הבנתי כיצד הם הפכו למעצמה. בניגוד לחברה האירופאית אשר לא טרחה לענות לי, הסינים העוסקים בייצור בתים בפלדה דקת דופן יצאו מגדרם כדי לענות לי ולספק לי מידע ככל שאבקש.
מרבית הספקים בסין משווקים עצמם דרך האתרים “Made in china” ו-“Alibaba” אשר מספקים גם שירותי מסחר לאבטחת העסקאות אשר מפאת חשיבותם אפרט עליהם בהמשך.
לאט לאט ודרך עשרות מכתבים, שרטוטים, קבצים, תמונות ושהועברו וכו’ התחוורה לי התמונה הבאה:
עלות שלד פלדה לביתי (אזכיר שוב- בית קומותיים, 245 מ”ר, גג רעפים) הינה 15,000-19,000 $ לפני הובלה.;הובלת השלד עלותה כ-5,400 $ נוספים כולל ביטוח.
כמו כן מתברר כי הסינים מספקים שירות של הרכבת “שלב א'” – הרכבת הקורות לקירות, ואלה נכנסים בד”כ למכולות, במחיר של 600-2,500 $.
מכאן נובע כי עלות השלד בנמל חיפה או אשדוד 80,000-94,000 ₪, כולל הרכבה ראשונית.
מבירור עם עמיל מכס (עלות שירות כ-1,000 ₪ ) ובאתר המכס התברר כי אין מכס על המוצר הזה, אך יש לשלם מע”מ על כל המרכיבים, לרבות ההובלה, מה שמביא את העלות ל- 95,400-112,000.
כזכור;לכם עלות הרכבת שלב ב’ – הרכבת קירות לשלד היא כ-33,000 ₪ כולל מע”מ, מה שמביא את עלות השלד המורכב אצלי במגרש;ל-128,400-145,000 ₪.
אני לא יודע מה מצבכם, אבל בשבילי חיסכון של 100,000 ₪ הוא משמעותי ביותר.
כמו כן, למי שמשווה את המוצר הזה לשלד קונבנציונאלי, יש לקחת בחשבון ששלד הפלדה כולל כבר בתוכו שני מרכיבים שעלותם לא מעטה: שלד גג הרעפים, וקונסטרוקציית המדרגות.
ישנם כמובן מרכיבים נוספים כגון הובלה, מנוף, ומהנדס (עליו אדבר בהמשך) אך מרכיבים אלו יש להוסיף בכל מקרה, גם כאשר מזמינים את השלד בארץ, ועל כן לא הכללתי אותם עד כה בחישוב.
להתרשמות תוכלו לבקר באתרים הבאים של יצרנים בסין עימם עמדתי בקשר:
https://www.steelhouse.cn/en/index.php
https://en.hlzhomes.com/english/?enter=home
https://www.ionicbuilder.com/What
https://www.mbshouse.com
https://platinum.en.alibaba.com
מדהים לראות כי מרבית החברות הללו משווקים בתים שלמים בשיטת שלד הפלדה, כולל חלקי גמר חלונות דלתות ואף מטבחים בחיר של 25,000$ לבית חד קומתי של 115 מ”ר (!!).
כמו כן חלק מהחברות הציעו קטלוגים של חלונות, דלתות, מטבחים וכו’. יתכן שאם נשאר מקום במכולה שווה להזמין “דוגמית” לבחינת האיכות וההתאמה.
אחת החברות כללה בהצעת המחיר את כל הדרוש להשלמת ביתי בנוסף לשלד, כולל חיפויים ועד לרמת מטבח, כיריים וכו’ והכל במחיר של 93,000$ (!!). כאשר חלק מהמרכיבים זול יותר לקנותם בארץ כך שניתן להוזיל את העלות עוד יותר.
צפו בהצעת המחיר.
אבטחת הרכישה
הסינים מודעים לחשש הטבעי המקנן בכל רוכש כי הסחורה שהזמין לא תגיע, או תגיע בחסר.
האתרים שציינתי ואשר דרכם פועלים כל היצרנים עימם עמדתי בקשר מספקי שירותי מסחר אשר אמורים להבטיח כי הסחורה שהוזמנה אכן תסופק, באמצעות שירותי Escrow;ושירות בדיקת הסחורה בנמל המוצא.
שירות Escrow הוא שירות שבו תשלומי הרוכש מופקדים בידי צד שלישי, במקרה שלנו בנק מטעם האתר הסיני, אשר משחרר את הכספים אך ורק כנגד מסמכי השילוח אשר מוכיחים כי הסחורה עלתה על האוניה. הישורת המשלים הוא שירת בדיקת המטען אשר מבטיח כי כל המרכיבים הוכנסו למכולה.
שירותים אלו, בצורתם הפשוטה יותר, מוכרים למי שרכש באמצעות aliexpress הדורש כי המזמין בישראל יאשר קבלת המוצר בטרם יעביר את הכסף לספק הסיני.
איני טוען כי השירותים הנ”ל מסירים כל סיכון, וישנם מקרים שאף מי שנסע פיזית לסין קיבל לעיתים סחורה שונה מזו שהזמין.
עדיין לא סיימתי את הבדיקות בעניין זה ויתכן שניתן להיעזר בחברות בארץ המתמחות בייבוא מסין.
הסכנה העיקרית היא שחלק כלשהו של השלד יגיע או לא יגיע במידות הנכונות, ואז יהיה צורך להמתין לקבלת חלק חדש או להזמנתו בארץ, מה שייעכב את העבודה.
יש לצפות עיכובים כאלה (ובכלל) ולהכניס אפשרות זו לחוזה העבודה עם המרכיב.
בקרה והתאמת השלד
כאמור, היצרנים בסין מייצרים את חלקי השלד באופן ממוחשב על פי התוכניות שמועברות להם.
אולם ברור כי שלד זה אמור לקבל היתר, באמצעות בקשה להיתר עליה חתום המהנדס שלכם.
על השלד לעמוד בעומסים הנדרשים ואת זאת יש לבדוק עוד קודם להזמנת השלד.
מאידך, הדבר דורש עבודת תכנון מקדימה בסין, והסינים, כעיקרון, לא מוכנים לעשותה בחינם, אך מוכנים לקזז את עלותה ממחיר ההזמנה כולה.
הפתרון הוא תשלום סך 1,000-2,500 $ עבורם הסינים יספקו תוכנית מבנית לשלד, כולל חישובי עומסים וכו’, תוכנית אשר תיבדק על ידי המהנדס שלכם, תאושר, ותוגש על ידו לאישור הוועדה.
על אף שכל מהנדס לומד ואמור לדעת לבדוק שלד פלדה, רצוי לוודא זאת עם המהנדס שבחרתם.
אני עצמי טעיתי (ושילמתי על כך) שהגשתי לאישור הוועדה בקשה לבניה קונבנציונאלית, ואת התפנית לכיוון בניה בפלדה עשיתי רק אח”כ. סיכמתי עם המהנדס על תוספת של 3,500 ₪ על השינוי, לא הרבה יחסית לכסף הנחסך.
אפשרות שינוע לארץ
כל היצרנים הסיניים שעימם אני עומד בקשר מארגנים את משלוח השלד באוניה, בעלויות שנעות בין 5,000-6,800 $.
עלות משלוח מכולה בת 20 רגל היא כ-1,700$ ומכולה 40 רגל היא כ-3,400 $.;השלד שאני מתכוון להזמין לביתי בגודל 245 מ”ר דורש מכולה אחת של 40 ועוד אחת של 20.
המחירים כוללים הובלה מהמפעל לנמל.
מציאת קבלן בארץ
בארץ קיימים קבלנים לא מעטים אשר בונים ב”בניה קלה” או “בניה ירוקה” ולמעשה כולם עובדים עם “מייטק” ויודעים להרכיב שלד של פלדה דקת דופן.
בחיפושיי מרבית הקבלנים ניסו לדחוף לי גם עבודות חיפוי וגמר, כולם נתנו גם הצעות “עד המפתח” על אף שביקשתי רק הרכבת השלד.
עלות הרכבת השלד (שלב ב’ בלבד שכן שלב א’ ייעשה בסין בעלות נמוכה מאוד) הינה 28,000 ₪ ועד 25,000 ₪ לפני מע”מ.
בסופו של דבר הגעתי לקבלן אשר עשה רושם אמין ואף שמח לתת לי המלצות לא מעטות, עם חלקן שוחחתי וקיבלתי פידבק חיובי על האדם. גם ביקרתי באתר בניה שלו.
קבלן זה, אשר נקרא לו לשם הפשטות “דורי”, הפתיע אותי והציע לי אופציית בניה שלא חשבתי עליה – בניה בפלדה עבת דופן, במחיר תחרותי, ובזאת טרף את הקלפים (אולי רק באופן זמני…)
בניה בפלדה עבת דופן בישראל, עד כמה שבדקתי, נדירה אף יותר מבניה בפלדה דקת דופן.
הגורם הראשון שהציע לי שלד מסוג זה היא חברת “בסט-טרייל” , אשר קיבלה לא מעט יחסי ציבור בטלוויזה ובעיתונות ואשר הבטיחה להוזיל את עלויות הבניה ביחס לקיים. ראה קישורים:
https://www.best-trail.com/hebrew/best-trail-ltd/best-trail-ltd.html
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000918356
נציג החברה היה נחמד מאוד ומלא רצון טוב, אך הצעת המחיר שלו לשלד בלבד הייתה אף גבוהה מהצעת מייטק, ועמדה (לאחר מקח וממכר) על 186,000 ₪ לפני מע”מ ולפני הרכבה.
בהתחשב בכך שמדובר בשיטה פחות נפוצה, ללא המלצות משמעותיות, ויקרה מהחלופות, זנחתי את השיטה.
ואזי הגיע דורי, אשר נתן לי הצעה בסך 58,800 ₪ להרכבת שלד מיובא תוצרת חו”ל (שלב א’ + שלב ב’), אך בנוסף הציע לבנות שלד בשיטת פלדה עבת דופן.
הצעתו היית בסך 127,223 ₪ לפני מע”מ,;לשלד כולל הרכבה וכולל יציקת בטון (בטקל) לתקרה בין הקומות.;בין הקומה השניה לגג הרעפים ההצעה כולל גג נוסח תקרת רביץ. מאחר ואיני חסיד של תקרה זו הציע לי דורי תוספת 150 ש”ח למ”ר עבור יציקת בטון גם בתקרה של הקומה השניה, ובסה”כ הצעתו הגיעה לסך 139,223 ₪ לפני מע”מ.
בשלב זה לא ניתן להשוות בין הצעה זו לעלות השלד בפלדה דקת דופן משתי סיבות:
א.הצעת דורי לא כללה שני אלמנטים אשר נכללים בשלד הפלדה דקת הדופן:
-קונסטרוקציה לגג הרעפים.
-קונסטרוקציה למדרגות הפנים.
ב.שלד הפלדה דקת הדופן לא כולל חיפוי תקרות אשר בהצעת דורי עשוי מיציקות בטקל.
על מנת שניתן יהיה להשוות עלויות דורי העריך עלות הקונסטרוקציה לגג הרעפים ב-3,200 ₪, ובניית המדרגות במינימום 20,000 ₪ (מתכת) ועד 25,000 ₪ (בטון).
לעלות שלד פלדה דקת דופן יש להוסיף לחיפוי התקרות (240 מ”ר) סך 90 ₪ למטר עבור לוחות איטונג וסך 60 ₪;למטר עבור עבודה. מדובר בתוספת בסך 42,480 ₪ .
בתוספת מרכיבים אלו הצעת דורי מסתכמת בסך 191,659 ₪ כולל מע”מ.
בתוספת המרכיבים שציינתי עלות שלד פלדה דקת דופן מסתכם בסך 170,880 עד 187,480 ₪ .
כפי שכבר ציינתי, על הסכומים הללו יש להוסיף שכ”ט מהנדס, הובלה, מנוף וכו
‘.
כפי שנראה מהחישובים הנ”ל, ההפרש בין ההצעות אינו משמעותי כפי שהיה, ונראה שמבחינת המחיר, לפחות, בנית השלד בפלדה עבת דופן היא חלופה ראויה, ואף יש לה מספר יתרונות:
א.עמודי הפלדה עבת הדופן מקבילים לעמודי בטון, ודומים להם מבחינת חוזק ונשיאת עומסים. המהנדס שלי ומהנדס נוסף שנועצתי עימו תומכים משיטה.
ב.הנ”ל מאפשר יציקת תקרות מבטון, מה שמוסיף למאסיביות של המבנה.
ג.אין מניעה שהקירות יבוצעו מחיפויים כפי שתיארתי, על כל היתרונות מבחינת בידוד טרמי ואקוסטי.
ד.הצעת המחיר כולל ביצוע שיפועים במרפסות, מה שלא נכלל בשלד פלדה דקת דופן ויש לשלם עבורו בנפרד.
ה.הקטנת הסיכון הכולל של העסקה- הוודאות בהזמנת כל מרכיבי השלד בארץ, אפשרות פיקוח ובדיקת מהנדס מתחילת ההליך,;ובתשלום לפי התקדמות הבניה.
החיסרון העיקרי שאני רואה בשלד פלדה עבת דופן הוא החיבור בין קורות הפלדה, שנעשה בריתוך, בעוד שבשלד פלדה דקת דופן החיבור נעשה באמצעות ברגים, ללא פגיעה בגילוון המתכת, וללא ריתוכים.
נראה לי שזהו פתח ליצירת קורוזיה ונקודות תורפה במבנה.
התייעצתי עם חבר מהנדס בניין שטוען שהחשש שלי הוא מוגזם, שהשיטה מקובלת מאוד בארה”ב ואף בגורדי שחקים ושאין לי מה לחשוש מנקודות הריתוך.
דורי עצמו טוען שנקודות הריתוך יצופו בשכבת מגן.
זוהי הצומת אליה הגעתי בימים אלו, אני עדיין מתלבט אם כי אני נוטה לשקול ביתר חיוב את הצעתו של רודי.
המשך יבוא…
עדכון (14-9-2014)
כפי שכתבתי בתחילת הפוסט, השלב בו אני מצא הוא המתנה להיתר, כאשר את הבקשה הגשתי כבקשה לבניה קונבנציונאלית, מה שידרוש תיקון הבקשה בהמשך.
בינתיים אני מנצל את הזמן ללמוד עוד את נושא הבניה, ואני מנצל את הבמה להודות לשאר הכותבים כאן באתר וכמובן ליוזם האתר עצמו. מאגר נהדר של ניסיון וידע.
אחד הנושאים שאי אפשר להפריז בחשיבותו הוא נושא האיטום, ואני ממליץ לכל מי שמעוניין להיכנס לעובי הקורה לקרוא את תקן 1752 על שני חלקיו.
נושא אחר למי שמעוניין לבנות בבניה מתקדמת הוא נושא הוראות הבטיחות לעניין כיבוי אש.
מסתבר שבבניה קלה יש לצרף לבקשה להיתר בניה נספח בטיחות אש, אשר קיבל קודם לכן את אישור תחנת הכבאות המקומית, וזו גם יכולה להתנות תנאים והנחיות. כן הבנתי שלכל תחנה יש את הדרישות שלה ואין הנחיות מחייבות ארציות בעניין זה.
על מהרכיבים של השלד לעמוד בתקן כיבוי אש, וזאת יש לבדוק קודם לרכישת החיפויים ויתר מרכיבי השלד והקירות. כך למשל, איטונג מספקת אישורים לגבי התקן של לוחות האיטונג-טק שהם מייצרים. העמידות של לוחות החיפוי באש נמדדת על פי משך הזמן בו הם עומדים בבעירה.
בנקודה זו בזמן אני חייב לאמר שנחלתי אכזבת מה מהאדריכלית אשר מלווה אותנו, באשר היוזמה לבדיקת דרישות הועדה בעניין זה באה ממני ולא ממנה.
נושא נוסף שלמדתי השבוע (נשמע בנאלי…) הוא שהקבלן הבונה חייב להיות חתום על המסמכים לטופס 4, והוא חייב להיות “קבלן רשום”. השמועה אומרת שקבלנים רשומים “משכירים” את חתימתם לקבלנים שאינם רשומים (ממש כמו רשיון למונית!). האם זה נכון? אביע את תקוותי כי המנהג הזה לא הגיע לתחום הרפואה, למשל….
תומר חן ריחאנה;- כן אלון , זה נכון ואף רשום באתר. חשוב לחתום אך ורק עם קבלנים רשומים . אכן חתימת קבלן רשום נחוצה לטופס 4 . במדינת הקומבינה ישראל ניתן לעקוף הכל אבל בקבלן שאינו רשום במידה וקורה משהו לא יהיה לך את מי לתבוע וכתובת לפניות , בית זה משהו מספיק גדול כדי לא לחפף בו. בהצלחה!
נשמח לקבל תגובות, עצות, והצעות לשיתופי פעולה לטובת כלל הבונים שמתעדים לבנות בשיטת בנייה זו.
תודה רבה אלון …!
שבוע מוצלח לכולם ,
תומר חן ריחאנה
המשך עדכון : 04-10-2014
שיתוף פעולה בין בונים
אין לי ספק ששיתופי פעולה בין בונים הם הדבר הכי הגיוני והכי מתבקש.
התאגדות בקבוצות רכישה יכולה להעצים את כוחו של הבונה הבודד, להוזיל את הבניה ולשפר את איכותה.
התאגדות כזו פשוטה ליישום ככל שמדובר במוצרי בניה פשוטים ואחידים (איטו-טק 75 מ”מ, מלט X ק”ג וכו’), וקשה יותר ליישום כשמדובר במוצרים שאינם אחידים וכשמדובר בבעלי מקצוע. יחד עם זאת די בכך שמדובר בקבוצה כדי להוזיל עלויות, החל ממי שמעוניין ברכישת מלט בלבד או שירותי פינוי פסולת ועד למי שמעוניין לבנות “עד המפתח”.
בעקבות כתיבתי באתר קיבלתי מספר פניות של גולשים אשר מתעניינים גם הם בבניה קלה ומבינים כי לקבוצה יש כוח מיקוח שיכול להועיל לכל אחד מחברי הקבוצה.
קבענו להיפגש לאחר החג ולדון בפניה משותפת לדורי ולקבלנים נוספים אשר קיימות לגביהם המלצות חיוביות של מי שבנו איתם בעבר. על מנת שנוכל להשוות “תפוחים ותפוחים” יש כמובן צורך להבנות את הצעת המחיר המבוקשת כך שנוכל להשוות בקלות בין ההצעות.
ראשית, יש לדעתי צורך להפריד בין שלבי הבניה השונים ובין עבודה לחומרים.
שנית, יש להגדיר במדוייק את התמורה. לדוגמה- אין להסתפק במונח “איטום” אלא לבקש פירוט של שיטת האיטום ואם ניתן – גם התחייבות לעמוד בתקן הרלוונטי.
שלישית- יש לבקש פירוט ותמחור של תוספות אפשריות עליהם לא תמיד חושבים אך הקבלנים מודעים להם היטב.
במקביל נפגשתי לפני מספר ימים עם דורי הקבלן וזה הביע נכונות לשתף פעולה ולפעול להוזיל את עלויות הבניה ככל שמדובר בקבוצת בונים.
פגישה זו עם דורי הועילה בהיבט נוסף- הוא סיפר לי שמאז פגישתנו האחרונה הוא החל לבנות בצפון הארץ 2 בתים פרטיים אשר ייבנו בשלד פלדה אשר ייובא מארץ אירופאית ולא מסין, אך במחיר דומה. השלד לדבריו יגיע לארץ בתוך כחודש ובתוך כחודש וחצי תחל הרכבתו.
דורי הזמין אותי לבקר באתר הבניה בצפון ואף הסכים לשתף אותי בתובנותיו ומסקנותיו לגבי השלד האירופאי. אם כך יקרה הרי שיתכן ותיפתח אופציה נוספת לייבוא השלד, לקרבה הגיאוגראפית יש כמובן יתרונות.
חדשות טובות נוספות הגיעו מכיוון בלתי צפוי- את הבלוג של תומרכנראה קוראים לא רק בונים…
פנו אלינו שתי חברות העוסקות בייבוא מסין, שילוח בינלאומי ועמילות מכס והציעו הנחות משמעותיות בליווי הייבוא, וזאת משום שהן מעוניינות לייבא באופן סדיר בתים משם וכמובן שהן מעוניינות להתנסות בתהליך כולו ולא רק בייבוא עצמו, בו הן כבר מנוסות.
בתוך מספר ימים אמורה להתקיים ישיבה בעניין הבקשה להיתר שהגשתי, ואני מחכה בקוצר רוח לחדשות מהאדריכלית שלי….
גמר חתימה טובה לכולם!
אלון
תומר – תודה רבה אלון על העדכון, המון בהצלחה.אני מודע לצורך הרב שיש בקישור בין בונים ובין עצמם וכרגע אני עובד על שדרוג האתר שיכול להביא צרכים אלו לידי ביטוי בכל תחומי הבנייה.
בהצלחה בהמשך התהליך וחתימה טובה לכולם.
תומר
ובכן, הזמן חלף ואני מתפנה לעדכן בהתקדמות הפרוייקט, ויש גם יש התקדמות…
לפני מספר חודשים התקיימה בביתי פגישה של כ-6 בונים שפנו אלי דרך האתר, במטרה לבדוק כיצד ניתן לפעול יחד להוזלת הבניה ובכלל- ללמוד זה מזה.
במשך כשעתיים שיתפנו מניסיוננו, חלק מהמשתתפים כבר בנו בעבר, חלק אחר ניכר בהם ש”צללו” לחומר והידע של כולנו הוא בבחינת “השלם שעולה על חלקיו”. לכולנו ברור כי הכוח הקבוצתי יכול רק להועיל אם נפעל יחדיו- גם להוזלת עלויות וגם לשיפור איכות הבניה.
חשוב להדגיש כי כל חברי הקבוצה כבר החליטו בשלב הזה על בניית השלד בפלדה, ועל בניה עצמית (לא באמצעות קבלן מפתח) אם כי חלקם עדיין מעוניין לבדוק גם את הבניה בפלדה עבת דופן.
סוכם כי כל אחד מחברי הקבוצה יפנה ל-2 החברות העיקריות אשר מספקות פלדה לשלד נרכז הצעות מחיר פרטניות, ולאחר מכן נפנה באופן מרוכז לקבלת הנחה קבוצתית.
על מנת שלא לגלוש לפרסום באתר, אקרא להן חברה א’ וחברה ב’.
כמה מילים על החברות הללו: חברה א’ הינה הוותיקה בתחום בארץ, בעלת מוניטין מצוין .
חברה ב’ הינה חברה צעירה יותר וקשורה גם היא לחברה גדולה יותר שעיסוקה העיקרי בבניית מבנים תעשייתיים.
לגבי שתי החברות יש המלצות.
קבענו כתאריך יעד את ה-1 בינואר, ולאחר שאכן ריכזתי את ההצעות ממרבית חברי הקבוצה קבעתי פגישה עם נציגי החברות,
כבר בשלב זה התברר כי הצעות חברה ב’ היו זולות משמעותית מהצעות חברה א’, לעיתים ב-50,000 ₪ (תלוי כמובן בהיקף הפרוייקט).
קבעתי פגישות עם נציגי שתי החברות, כאשר לכל פגישה התלווה חבר נוסף בקבוצה.
נפגשנו תחילה עם נציג חברה ב’, בחור נחמד ביותר, אשר התברר כי הינו עובד מביתו ועל אף שרכש ציוד לייצור הפלדה בארץ, הוא מייצר אותה עדיין בחו”ל, לדבריו- עקב היקף פעילותו שעדיין אינו מצדיק הפעלת הציוד בארץ.
היחס אלינו היה רציני, ולאחר מספר ימים קיבלנו הצעה להנחה של 8% על ההצעות הפרטניות שהוא נתן קודם לכן לכל אחד בנפרד.
באותו שבוע נפגשנו עם נציגי חברה א’ הוותיקה יותר, דווקא משום כך לא פיתחתי הרבה ציפיות, אך הופתעתי לטובה. מדובר בחברה אשר רואה עצמה כמי שמופקדת על החדרת שיטת הבניה בפלדה לארץ ולשם כך אף הקימה במשרדיה מעין מרכז הדרכה לקבלנים אשר מעוניינים לעדכן עצמם בחידושים. כמו כן הם משתפים פעולה עם אדריכל אשר מתמחה בבניה ירוקה. כמו כן בראש החברה עומד מהנדס.
על אף שמדובר בחברה שלמעשה כבר קיבעה את מעמדה בשוק, קיבלנו תחושה כי דווקא היא “רעבה” יותר לשתף עימנו פעולה. נציגיה לא רק שהציעו לנו הנחה גדולה יותר- 15%, אלא גם הבטיחו ליווי בכל שלבי בניית השלד וייעוץ מקצועי שהוא מעבר להקמת שלד הפלדה, באמצעות האדריכל .עוד לפני שהתחייבנו להיעזר בשירותיהם הם צירפו אותנו להשתלמות שהתקיימה במשרדי החברה (על בסיס מקום פנוי) ללא כל תשלום.
נוסף על כך הם התחייבו לקשר אותנו כקבוצה לספקים של חומרי בניה ולקבלנים לצורך קבלת הנחה קבוצתית גם בתחומים אלו.
בפגישה שקיימנו ובה נכחו מרבית חברי הקבוצה הגענו למסקנה כי חברה א’ עדיפה, על אף שעדיין קיים פער מחירים לטובת המתחרה, וזו ממספר סיבות עיקריות:
א. הקטנת הסיכון בהסתמכות חברה גדולה, בעלת מוניטין.
ב. ייצור הפלדה עשה בארץ, יתרון במקרה של תקלה או רצון לשינוי ברגע האחרון.
ג. הערך המוסף שהם מביאים בתמיכה לאורך הבניה, לרבות בייעוץ של אדריכל.
ד. הערך המוסף שהם מביאים בקישור לספקי חומרי בניה וקבלנים.
אחד מחברי הקבוצה עדיין שקל בשלב זה שלד מפלדה עבת דופן, ושניים מחברי הקבוצה הצהירו כי הם מתכוונים להרכיב בעצמם את השלד ואף לחפות אותו בלוחות החיפוי בעצמם. האמת- אני מקנא בהם, אין כמו התחושה שבנית את הבית בעצמך… ואגב- חברה א’ ליוו (לדבריהם) משפחה שהחליטו להרכיב את השלד בעצמם, ואף פתרו להם בעיות, כאשר אלו צצו.
מילה או שתיים לגבי ההנחות שהציעו שתי החברות: התברר כי אף אחת מהן אינה מתמחרת שלד לפי מ”ר או לפי טון פלדה, ולכל בית מתוכנן מחיר עצמאי. זאת משום שלכל בית יש אלמנטים ייחודיים שמצריכים תמחור. בבית שלי למשל קיימים מפתחים גדולים בסלון, מה שהצריך הכנסת אלמנטים של פלדה עבה יותר. על כן שתי החברות ביקשו לקבל את התוכניות האישיות של חברי הקבוצה ורק אז חישבו את ההנחה הקבוצתית לכלל חברי הקבוצה.
לגבי האופציה לייבוא שלד מסין (ורבים שואלים אותי לגבי עניין זה) – רוחב הקורות שהסינים מייצרים הוא 8.9 ס”מ, בעוד שבארץ הרוחב הוא 14-15 ס”מ. רוחב הקורות מכתיב כמובן את עובי הקיר ומבחינה בידודית המשמעות היא מעטה, שכן גם עובי קיר של 9 ס”מ, כאשר בונים אותו נכון, מספק בידוד טרמי טוב , ואולם- הקיר שהשלד הסיני יוצר אינו מאפשר העברת אלמנטים כמו צנרת ביוב שרוחבם כ-10 ס”מ. הבדל נוסף- על פי הסינים די בפלדה בעובי 1 מ”מ בעוד שהפלדה בארץ הינה בעובי 1.2 מ”מ. ככל שהבנתי הפלדה בסין בעלת אותו גילוון כמו בארץ.
על כן פניתי לסינים וביקשתי שיעבירו הצעת מחיר כאשר רוחב הקירות החיצוניים יעמוד על 14 ס”מ ועובי הפלדה 1.2 מ”מ. הצעת המחיר שקיבלתי עמדה על כ-45,000 $ כולל הובלה, כולל הרכבה ראשונית, לא כולל מע”מ והוצאות עמילות מכס, אחסנה וכו’.
השינוי שביקשתי הביא את שלד הפלדה הסיני למחיר דומה לזה של השלד בארץ, או אף גבוה יותר. בהתחשב במרכיב הסיכון ואי-הוודאות אין ספק שהאופציה הסינית ירדה מהפרק.
כזכור גם פנתה אלי חברה ישראלית שהציעה לעזור לי ברכישת השלד בסין, וגם הם בבדיקה שעשו הגיעו למסקנה שייבוא שלד מסין, בשלב זה, אינו מעשי.
יחד עם זאת אני רוצה להדגיש- הורדתי את האופציה הסינית מהפרק לגבי ביתי שלי- בית דו קומתי בתכנון עצמי. הסינים הופכים לזולים מאוד כאשר מדובר בדגמים מוכנים (ויש מאות דגמים כאלה למכירה באינטרנט) וכאמור- כאשר מדובר בבית חד קומתי לדעתי עובי הקירות של הסינים אינו משנה משמעותית. נראה לי שניתן לייבא בית כזה למעט לוחות החיפוי ומערכת החשמל (מטעמי אישור חברת החשמל ומכבי אש לטופס 4) אשר ירכשו בארץ, ואף ניתן לדעתי לתכנן שינויים בחלוקה הפנימית באמצעות קירות גבס רגילים.
במקביל התחלנו לבדוק את עניין החיפוי, וגם כאן גילינו כי היחס של כולם לקבוצת בונים רציני הרבה יותר. כך למשל חברה ידועה אשר מייבאת בין היתר חומרי בניה מגרמניה קיימה ערב סגור לחברי הקבוצה, הציגה מצגת ונתנה הסבר על מוצרי החברה. כמו כן הציעה לקשר אותנו למשווקים ולדאוג להנחה קבוצתית.
בעניין החיפוי נראה שההתלבטות גדולה יותר- חלק שוקלים לוחות איטונג-טק בעיקר מסיבות הקשורות ל”תחושת המוצקות” שלוח זה מעניק לקיר. חלק שוקל לוחות “פייבר-צמנט” לקירות החוץ, לוחות “פייבר-צמנט” או גבס ללוחות הפנים ועוד.
לכל לוח יש יתרונות וחסרונות. חלק מייצרני הלוחות מציעים מערכת שלמה של חתך קיר מאותה תוצרת, תוך הבטחה להתאמה מושלמת בין המוצרים (לוח+שכבות השליכט+ שכבות הבידוד) למניעת סדקים, ואף מבטיחים אחריות כנגד סדקים, והדרכת הפועלים בשטח לשימוש נכון בחומרים.
אף לפני שהחלטנו, נראה שאנו מתחילים להבין את העקרונות לבניה בשיטה הזו. מה חשוב ומה חשוב יותר….
מה שבטוח- אנו לומדים זה מזה ולומדים מכל בעל מקצוע ששופך עוד מעט אור על נושא הבניה הקלה. וככל שאני לומד יותר, כך אני משוכנע יותר שזו השיטה, ויותר מתקשה להבין את מי שבונה בטון ובלוקים.
ודבר נוסף- כבר בשלב זה ברור לחלוטין, כי כקבוצה אנו יכולים לחסוך כסף גדול, ולבנות בניה איכותית יותר.
אלון – תודה רבה על העדכון…!
אכן , בקבוצה הרבה יותר קל ואני שמח שהאתר מצליח לחבר כלכך הרבה בונים !
לגבי בנייה קלה – כולכם מוזמנים לכנס הקרוב ב15.3 ששם תהיה הרצאה מרתקת בנושא זה שתשפוך אור נוסף וחשוב על תחום בנייה זה .
בנוסף יתקיימו הרצאות בנואש בידוד ואיטום (הרצאות תכלס ! שווה להגיע ! ) , היענות נפלאה של הקהילה ,השבוע נראה שההרשמה תיסגר את תקדימו ותירשמו …
אני סמוך ובטוח שבעתיד הקרוב והרחוק אוכל להביא בשורה לכלל הבונים בארץ בעזרת האתר !
בקרוב מאוד אני מלווה מקרוב בית כזה אז תחזרו לבקר וכמובן שאעדכן בנושא .
פורים שמח לכולם!
תומר חן ריחאנה והצוות
עדכון נוסף – אוגוסט 2015
עדכון – התרחש אירוע חשוב, אבן דרך חשובה במסע הזה- קיבלתי היתר בניה!
וניתן לאמר בזהירות אך בנחרצות- גם ברשעות לא מעטה המובנית במערכות הבירוקרטיות האמונות על הנפקת היתרי הבניה.
דווקא עכשיו אני מבין פחות מתמיד מדוע יש צורך בהיתר לבנות, כאשר התב”ע (תוכנית בניין עיר) בעצם מתירה את הבניה וכל מה שצריך לעשות זה לעמוד בתנאיה. הרבה יותר הגיוני לטעמי להפסיק את הבניה למי שחורג מהתב”ע מאשר להקים מערכת לאישור מראש של כל תוכנית בניה. הדבר רק פותח פתח לשחיתות ולהתעללות באזרח.
בד בבד סיימתי לארגן את סבך המידע שצברתי לעניין חומרי הבניה, דהיינו – לוחות החיפוי, מערכת הציפוי של הלוחות (צמנט, שליכט, צבע וכו’), הבידוד הפנימי וכו’, והתמונה החלה להתבהר בכל הנוגע לחומרים השונים, יתרונותיהם וחסרונותיהם וכמובן- מחירם.
הנתונים אשר אספתי, ואשר אביא את חלקם בטבלאות כאן, אמורים לענות על השאלה שכולם שואלים: “כמה עולה בניה קלה והאם היא זולה יותר מבניה רגילה?”
אלא מה- בהמשך תבינו כי התשובה על השאלה הזו אינה פשוטה ממספר טעמים:
לא תמיד תבחרו החומר או בקבלן הזול ביותר.
יש לשקלל לתוך העלות את החיסכון בעלויות אנרגיה שמתחיל עם סיום הבניה
אנשים נוטים להשקיע את הכסף שנחסך בצד אחד בשיפור האיכות בצד השני
על כן, קחו את הנתונים שאביא לאוריינטציה בלבד, ובמידה והגעתם למסקנה כי השיטה שווה בדיקה יותר מעמיקה- אני ממליץ בחום שתעשו כך. המחירים אינם כוללים מע”מ.
בגדול, חתך הקיר האופייני לבניה קלה (מהחוץ אל הפנים) , הוא כך:
שכבת גמר חיצונית: צבע, פריימר וכו’
שכבת איטום וטיח מיישר
רשת אקרילית
לוח חיפוי חיצוני
יריעה “נושמת” חד-כיוונית
שלד הפלדה
בידוד (צמר סלעים/צמר פלדה / SNOWHITE)
לוח בידוד פנימי ….
שכבפנה פנימית – צבע, טיח
בגדול- לכל אחת מהשכבות יש אופציה לשימוש החומרים שונים, ואני אתייחס רק לשכבות הרלוונטיות לבניה הקלה:
לוחות חיפוי – קיר חיצוני
לוחות פייבר-צמנט
לוח עשוי שויים מתערובת מלט, חול, מינרלים ומים, ומחוזקים בסיבי צלולוז.
ידידותיים לסביבה ,אינם מכילים אזבסט.
הלוחות עמידים במים ובאש והם בעלי עמידות מכנית גבוהה (אנטי ונדליזם)
גמישים וניתנים ל”עיגול”, ובעלי עמידות מוכחת לאורך שנים.
העמידות במים של הלוחות היא בעיקר בזכות השכבה החיצונית שלהם.
בארץ נמכרים לוחות איכותיים תוצרת גרמניה ואוסטרליה, כאשר הלוחות הגרמניים מציעים מערכת שלמה של חומרים הכוללים גם את הציפוי החיצוני (א) ומבטיחים אחריות כנגד סדקים ללקוחות שירכשו את כל המערכת תוצרתם.
היתרון הבולט של לוחות הפייברצמנט הוא עמידות מוכחת לאורך זמן, חיסרון הוא הצורך להגן טוב על השכבה החיצונית שהיא זו המקנה ללוח את עמידותו למים. אם וכאשר נפגמת שכבה זו עשויים מי גשמים ושלוליות לחדור ללוח ולעלות בו מכוח הקאפחלריות. חסרונות נוספים- משקלו של הלוח המקשה את העבודה עימו, ומחירו הגבוה יחסית (לא רק של הלוח אלא של כל המערכת).כמו כן הלוח משנה מימדיו בשינויי טמפרטורה מה שמחייב להרחיק את הלוחות זה מזה (כ-3 מ”מ) ובקירות ארוכים לקבוע מרווח התפשטות נוסף. על אף כל אלו הלוח נחשב איכותי ומועדף.
לוחות איטונג-טק
את איטונג אין צורך, כמדומני, להציג. שימוש בלוח זה מקנה לקיר תחושת “מוצקות” בדומה לבניה הקונבנציונאלית, ויכול להוות פתרון טוב למי שהתחושה הזו חשובה לו. יתרון נוסף של הלוח הוא האפשרות לתלות משקל כבד, על אף שכיום ניתן אף בלוחות גבס לתלות באמצעות דיבלים מיוחדים משקל של עשרות קג .
חסרונות האיטונג-טק כוללים את משקלם הרב, והקושי לעבוד איתם, וכןיש הטוענים לקשיים בכיסוי בטיח וצבע וברגישות לסדקים.
לוחות דנסגלאס
מדובר בלוחות גבס, אשר עברו עיבוד מיוחד. הלוחות תוצרת חברת GP מארה”ב, ומצויים בשימוש נרחב במדינה זו. בניגוד ללוחות הפייברצמנט, לוחות אלו עמידים למים גם בגוף הלוח ולא רק באמצעות הציפוי, מסיבה זו אין צורך ביריעת בידוד נוספת מתחת ללוחות. הלוחות קלים יותר, קלים לעבודה, וקל יותר להגיע לתוצאה יפה כאשר עושים בהם שימוש. יתרון נוסף – המחיר. כמו כן לוחות אלה אינם משנים מימדים בשינויי טמפרטורה ולכן הם מונחים אחד צמוד לשני ללא כל מרווחים.
מחיר הקיר
דבר אחד חשוב להבין – מחיר לוח החיפוי הוא רק מרכיב אחד בין יתר המרכיבים של הקיר, ולא נכון לשקול רק את מחירו. כך למשל- חלק מהלוחות מחייבים שימוש במערכת ציפוי יחודית ויקרה יותר ואף בברגים מגולוונים מיוחדים שמחירם גבוה יותר.
דבר נוסף- בסופו של דבר, ברוב המקרים, נעדיף לרכוש את כל המערכת מספק אחד, גם אם אחד המרכיבים יקר יותר אצלו. בחירת הספק משפיעה גם על המחיר, ולא תמיד המחיר הוא השיקול היחיד. כך למשל- נעדיף ספק אשר קרוב לאתר הבניה על מנת להוזיל עלויות. כמו כן נעדיף ספק גדול, אשר מחזיק מלאי ויכול לפתור מהר חוסרים ולא “לתקוע” את הבניה.
איטונג-טק הינו יצרן אשר מוכר את תוצרתו ישירות לצרכן. ומי שבחר בלוח זה ירכוש אותו כנראה ישירות מאיטונג ואת יתר החומרים מספק אחר.
אביא להלן טבלה ובה ריכוז מחירים למערכות הקיר שהזכרתי, ואדגיש שוב- אין זה מחירון, אלא מחירים שליקטתי במהלך השוואת המחירים האישית שלי. יתכן מאוד שתיתקלו במחירים שונים.
כמו כן הכללתי במערכת הקיר החיצוני את הבידוד הפנימי- צמר סלעים 2 צול במשקל 80 קג. כמובן שניתן להחליף את הבידוד הפנימי לצמר זכוכית זול יותר, או להוסיף שכבה, הכל לפי דרישות הבידוד באזור בו אתם בונים.
אני ממליץ בחום להיעזר באדריכל שלכם בכל הקשור לבידוד הבית, ואם אינו בקיא בתחום זה, להיעזר בייעוץ נוסף, לצורך החלטה מושכלת לגבי חתך הקיר הנבחר.
בטבלה הבאה: AP הוא לוח AquaPanel ו-MK הוא “מאסטרקיר כחול”.
לוחות חיפוי –קיר פנימי
גם לגבי החיפוי הפנימי ישנן אפשרויות רבות
החל משימוש בלוחות איטונג-טק גם בתוך הבית וכלה
בלוחות גבס פשוטים או צירופים שונים. השיקולים הם
בידוד טרמי ובידוד אקוסטי (היכן שנדרש).
אני בחרתי (ובחירתי אינה סופית) בלוח גבס + לוח OSB
(עץ דחוס) אשר נותן בידוד אקוסטי נוסף הן בעצמו והן
באמצעות שכבת תווך בינו לבין הגבס. לשים לב- התחשיב אינו כולל צבע.
החיפוי הקלאסי של רצפת הביניים (למי שבונה בית דו-קומתי) הוא בלוחות איטונג-טק בעובי 7.5 ס”מ. הלוחות האלה יושבים על קורות הפלדה, כאשר מצידן התחתון של הקורות לוחות גבס (המשמשות כתקרת קומת הקרקע) ובין הקורות צמר סלעים כמבודד אקוסטי. לבידוד אקוסטי נוסף על גבי לוחות האיטונג יש חומרים שונים שלא אכנס אליהם כרגע.
אופציה נוספת, היא יציקת רצפת בטון בעובי של כ- 7ס”מ ע”ג פח גלי המונח על קורות הפלדה.
אופציה שלישית היא שימוש בלוחות פייברצמנט מחוזקים דוגמת “מאסטרקיר רצפה”, שהינם לוחות עמידים מאוד, בעלי גימור חלק. עוביים הדק יחסית (15 מ”מ) חוסך בנפח במקום בו הדבר דרוש (למשל עליית גג נמוכה).
שלד הפלדה עצמו
כפי שכבר הזכרתי, החברות המייצרות את שלד הפלדה דקת-הדופן, אינן מתמחרות אותו רק על פי מ”ר או על פי טון פלדה. התמחור כולל בתוכו ככל הנראה גם מרכיבים נוספים, ייחודיים לכל בית, כגון גודל המפתחים, שטחי המרפסות וכו’.
לגבי הרכבת השלד- היא מתחלקת לשני שלבים:
1.הרכבת מוטות הפלדה לקירות
2.הרכבת הקירות באתר הבניה לשלד פלדה
שתי החברות היצרניות מבצעות לבקשת הלקוח את שלב א’ בעצמן, ואני הכללתי את המרכיב הזה במחיר הפלדה.
התארגנותנו כרבוצה אפשרה לנו להשוות את הצעות המחיר שכל אחד קיבל, וגם לקבל הנחה קבוצתית . בטבלה הבאה מרוכזים הנתונים של מחירי הפלדה למ”ר מהנמוך לגבוה (לפני ההנחה).
ההפרשים הגדולים בעלות החומר תלויים כאמור במורכבות התכנון שך הבית ובשטחו (כמות הפלדה), כמו גם בהפרשי המחיר בין חברה א’ לחברה ב’, עליהם עמדתי כבר בעבר.
מרכיבים נוספים
מרכיבי שלד נוספים כגון יסודות וממ”ד , חשמל ואינסטלציה, בידוד אקוסטי, איטום מרפסות וכו’ וכדומה הינם מרכיבים שאינם קשורים לשיטת הבניה או כאלה שעלותם תלויה בתכנון הפרטני של כל בית ובית ובהעדפות בעליו ועל כן לא הרחבתי בנושא. כך גם לגבי הגמרים ויתר מרכיבי הבניה.
הנחה קבוצתית
כפי שציינתי, ואדגיש שוב, התארגנותנו בקבוצת בונים, הקנתה לנו לא רק הנחות יפות, אלא גם יחס מועדף. שווי ההנחה רק במרכיב שלד הפלדה שוויו עשרות אלפי שקלים (!).
גם מחירי החומרים המובאים בטבלאות הנ”ל הינם לפני ההנחה הקבוצתית, ששוויה 15-48 % ממחיר המחירון של החומרים.
עלות השלד
ניתן אם כן, בגדול, לבצע הערכה כללית של עלות השלד, בהתבסס על סכום המרכיבים הבאים
עלות יציקת יסודות וממ”ד
עלות מ”ר שלד כפול שטח הבית
עלות מ”ר קיר חיצוני כפול שטח הקירות החיצוניים (כולל שליכט)
עלות מ”ר קיר פנימי כפול שטח הקירות הפנימיים (כולל טיח, לא כולל צבע)
עלות הבידוד הפנימי בקירות הפנימיים (למשל- צמר סלעים)
עלות מ”ר רצפת ביניים כפול שטח רצפות אלו (בין הקומות ובגג)
עלות מ”ר גג רעפים כפול שטח גג הרעפים.
התחשיב בביתי הפרטי הניב סכום של כ- 1,650 ₪/מ”ר.
אוקטובר 2015 – מתכוננים לתחילת הבניה
לפני מספר ימים, בין חג זה לחג אחר, ניתנה סוף סוף ההוראה להתחיל בייצור הפלדה, ונראה כי בתוך 10 ימים עד שבועיים נעלה לשטח.
קודם לכן, לפני כחודשיים, התקיימה ישיבה מסכמת במשרדי חברת הייצור של הפלדה, בנוכחות מהנדסת החברה, האדריכלית שלי, הקבלן, נציג החברה לחימום תת רצפתי, ובנוכחותנו כמובן.
במהלך הישיבה נסגרו פרטים אחרונים ובוצעו שינויים אחרונים ברמה של סנטימטרים ובדקנו היטב שכולם מתואמים.
הקבלן שבחרנו (נקרא לו “אלי” לצורך העניין) התחיל להתבלט כנכס אמיתי, היה מעורב ביותר ותרם כבר בשלב זה תרומה משמעותית. (אתייחס אליו בהמשך).
מאחר ובחרתי באופציית הרכבת הקירות במפעל, ומאחד ואת הקירות (בית דו קומתי) לא ניתן להוביל בהובלה אחת, אלי תיאם מול החברה את מועדי ההובלות כך שהפלדה לקומה השניה תגיע במועד המשוער לסיום קומת הקרקע.
התחלתי גם בהכנות לצלם את הבניה למען הקוראים.
וזה הזמן, ב”שקט שלפני הסערה”, לסקור מספר נושאים שלא התנהלו כפי שציפיתי, למען הסקת המסקנות הקולקטיבית של הקוראים:
תכנון אדריכלי
כזכור לכם, בעת תחילת התכנון האדריכלי, עדיין לא החלטנו סופית כי נבנה בבניה קלה, החלטה זו התקבלה למעשה כשתכנון הבית היה די מגובש. ממה שלמדתי על שיטת הבניה הקלה “תוך כדי תנועה” ידעתי שניתן ליישם בה כמעט כל תכנון שיעלה על דעתנו (ובגדול זה נכון), ועל כן תכננו את הבית מבלי להתחשב הרבה בשיטת הבניה.
בהצעות המחיר שקיבלנו בתחילת הדרך הופיע אמנם מרכיב של פלדה כבדה – RHS אשר תומחר בהערכה במספר אלפי שקלים, ואמנם הוסבר לנו כי מדובר בחיזוק בפלדה כבדה שמתחייב מתכנון מפתחים גדולים בעיקר בסלון , אך לא הבנו את המשמעות עד שקיבלנו את הצעת המחיר מהקבלן (ומיד אתייחס גם לקבלן).
אל מחיר החומר של הפלדה הכבדה הצטרף מחיר עבודה (מדובר בעבודת מסגרות) וביחד הצטברה תוספת של כ-35,000 ₪ למחיר השלד- תוספת נכבדה לכל הדעות.
דבר נוסף- בישיבה המסכמת מהנדסת החברה החלה להיכנס לפרטי העומסים ואז קלטתי כי כמות הפלדה, התכנון שלה, וכמות הפלדה הכבדה שנדרשת תלויה בהחלט גם בתכנון האדריכלי . למזלי החברה לא דרשה אפילו שקל נוסף עבור חיזוקים למיניהם והצלחנו אף בעזרת תכנון “יצירתי” ושינויים (לא גדולים) של הרגע האחרון להקטין את כמות הפלדה הכבדה הנדרשת.
איני יודע אם היינו מתכננים את הבית אחרת לחלוטין על מנת לחסוך כ-30,000 ₪, אבל בכל מקרה זה כבר מאוחר מדי לחזור לשולחן השרטוטים והנזק היה גדול בהרבה לו היינו עושים כך.
מסקנה: כבר בשלב התכנון יש להיעזר במהנדס המכיר את שיטת “מייטק” לפרטיה לרבות חישובי העומסים וההשלכות האפשריות של התכנון על מחיר השלד. בין היתר יש להתחשב במפתחים שגדולים מ-6 מטר, במיקום קירות הקומה העליונה ביחס לקירות הקומה התחתונה, שימוש אפשרי/עתידי למגורים בחלל גג הרעפים, סוג הריצוף והחיפוי, ועוד. ייעוץ כזה עשוי להוביל לתכנון חסכוני אשר יקטין את כמות הפלדה ובמיוחד את כמות הפלדה העבה.
הקבלן
עוד בתחילת הדרך הבנתי כי הקבלן שאבחר הוא אחד מהקבלנים המומלצים של חברת הפלדה שכן התיאום והפיקוח בין שני הגרומים הללו חשובים ביותר. היו מספר קבלנים כאלה מהם קיבלתי הצעות מחיר אך קבלן אחד צעיר לכד את תשומת ליבי במוטיבציה שלו, ובנעימות שלו, ועל אף ניסיונו המועט יחסית עם יצרן הפלדה הכלתי עם תחושת הבטן (ועם המלצת חברת הפלדה- גם עליהם הוא עשה רושם מצויין).
עד עתה לא ניתנה לי אפילו שמץ של סיבה להצטער על בחירתי.
מהרגע הראשון אלי הפך עצמו מעורב, פתר לי בעיות שלא מתפקידו לפתור, והחל בהכנות לבניה בהקדם האפשרי. כך למשל אלי מצא לי מיוזמתו מוביל עם מנוף זול בעשרות אחוזים מהמוביל הרגיל של חברת הפלדה.
לוחות זמנים
מומלץ לקחת בחשבון כי בישיבת הסיכום עם חברת הפלדה יעלו שינויים של הרגע האחרון אשר ידרשו זמן נוסף (יתכן גם שבועות) עד שהתוכניות הסופיות יהיו מוכנות לייצור. הייצור עצמו (כך נאמר לי ) אורך בין שבוע ל-10 ימים, אך יתכנו שינויים כתוצאה מעומס על קו הייצור.
קחו בחשבון כי תקופות חגים הן תקופות בהן לא קורה דבר- השתדלו להימנע מהן.
דאגו (בעזרת הקבלן, האדריכלית והמפקח-אם שכרתם) לתיאום לוחות זמנים של אספקת הפלדה ויתר החומרים הדרושים לייצור השלד.
אוקטובר 2015 – מתכוננים לתחילת הבניה
לפני מספר ימים, בין חג זה לחג אחר, ניתנה סוף סוף ההוראה להתחיל בייצור הפלדה, ונראה כי בתוך 10 ימים עד שבועיים נעלה לשטח.
קודם לכן, לפני כחודשיים, התקיימה ישיבה מסכמת במשרדי חברת הייצור של הפלדה, בנוכחות מהנדסת החברה, האדריכלית שלי, הקבלן, נציג החברה לחימום תת רצפתי, ובנוכחותנו כמובן.
במהלך הישיבה נסגרו פרטים אחרונים ובוצעו שינויים אחרונים ברמה של סנטימטרים ובדקנו היטב שכולם מתואמים.
הקבלן שבחרנו (נקרא לו “אלי” לצורך העניין) התחיל להתבלט כנכס אמיתי, היה מעורב ביותר ותרם כבר בשלב זה תרומה משמעותית. (אתייחס אליו בהמשך).
מאחר ובחרתי באופציית הרכבת הקירות במפעל, ומאחד ואת הקירות (בית דו קומתי) לא ניתן להוביל בהובלה אחת, אלי תיאם מול החברה את מועדי ההובלות כך שהפלדה לקומה השניה תגיע במועד המשוער לסיום קומת הקרקע.
התחלתי גם בהכנות לצלם את הבניה למען הקוראים.
וזה הזמן, ב”שקט שלפני הסערה”, לסקור מספר נושאים שלא התנהלו כפי שציפיתי, למען הסקת המסקנות הקולקטיבית של הקוראים:
תכנון אדריכלי
כזכור לכם, בעת תחילת התכנון האדריכלי, עדיין לא החלטנו סופית כי נבנה בבניה קלה, החלטה זו התקבלה למעשה כשתכנון הבית היה די מגובש. ממה שלמדתי על שיטת הבניה הקלה “תוך כדי תנועה” ידעתי שניתן ליישם בה כמעט כל תכנון שיעלה על דעתנו (ובגדול זה נכון), ועל כן תכננו את הבית מבלי להתחשב הרבה בשיטת הבניה.
בהצעות המחיר שקיבלנו בתחילת הדרך הופיע אמנם מרכיב של פלדה כבדה – RHS אשר תומחר בהערכה במספר אלפי שקלים, ואמנם הוסבר לנו כי מדובר בחיזוק בפלדה כבדה שמתחייב מתכנון מפתחים גדולים בעיקר בסלון , אך לא הבנו את המשמעות עד שקיבלנו את הצעת המחיר מהקבלן (ומיד אתייחס גם לקבלן).
אל מחיר החומר של הפלדה הכבדה הצטרף מחיר עבודה (מדובר בעבודת מסגרות) וביחד הצטברה תוספת של כ-35,000 ₪ למחיר השלד- תוספת נכבדה לכל הדעות.
דבר נוסף- בישיבה המסכמת מהנדסת החברה החלה להיכנס לפרטי העומסים ואז קלטתי כי כמות הפלדה, התכנון שלה, וכמות הפלדה הכבדה שנדרשת תלויה בהחלט גם בתכנון האדריכלי . למזלי החברה לא דרשה אפילו שקל נוסף עבור חיזוקים למיניהם והצלחנו אף בעזרת תכנון “יצירתי” ושינויים (לא גדולים) של הרגע האחרון להקטין את כמות הפלדה הכבדה הנדרשת.
איני יודע אם היינו מתכננים את הבית אחרת לחלוטין על מנת לחסוך כ-30,000 ₪, אבל בכל מקרה זה כבר מאוחר מדי לחזור לשולחן השרטוטים והנזק היה גדול בהרבה לו היינו עושים כך.
מסקנה: כבר בשלב התכנון יש להיעזר במהנדס המכיר את שיטת “מייטק” לפרטיה לרבות חישובי העומסים וההשלכות האפשריות של התכנון על מחיר השלד. בין היתר יש להתחשב במפתחים שגדולים מ-6 מטר, במיקום קירות הקומה העליונה ביחס לקירות הקומה התחתונה, שימוש אפשרי/עתידי למגורים בחלל גג הרעפים, סוג הריצוף והחיפוי, ועוד. ייעוץ כזה עשוי להוביל לתכנון חסכוני אשר יקטין את כמות הפלדה ובמיוחד את כמות הפלדה העבה.
הקבלן
עוד בתחילת הדרך הבנתי כי הקבלן שאבחר הוא אחד מהקבלנים המומלצים של חברת הפלדה שכן התיאום והפיקוח בין שני הגרומים הללו חשובים ביותר. היו מספר קבלנים כאלה מהם קיבלתי הצעות מחיר אך קבלן אחד צעיר לכד את תשומת ליבי במוטיבציה שלו, ובנעימות שלו, ועל אף ניסיונו המועט יחסית עם יצרן הפלדה הכלתי עם תחושת הבטן (ועם המלצת חברת הפלדה- גם עליהם הוא עשה רושם מצויין).
עד עתה לא ניתנה לי אפילו שמץ של סיבה להצטער על בחירתי.
מהרגע הראשון אלי הפך עצמו מעורב, פתר לי בעיות שלא מתפקידו לפתור, והחל בהכנות לבניה בהקדם האפשרי. כך למשל אלי מצא לי מיוזמתו מוביל עם מנוף זול בעשרות אחוזים מהמוביל הרגיל של חברת הפלדה.
בשעה טובה התכנסו כולם (האדריכלית, מהנדסת יצרנית הפלדה, והקבלן על תאריך מוסכם לתחילת העבודות- 13.10.15 , ויצאנו לדרך.
שלד הפלדה של קומת הקרקע
עוד לפני תחילת העבודה היה ברור כי לא ניתן להוביל את הפלדה כולה ויהיה צורך ב-2 הובלות, עקב גודלו של הבית (כ-250 מ”ר). זה התאים לי כי לא רציתי שכמויות של פלדה ישכבו בשטח ללא שמירה.
ואולם- יומיים לפני תחילת העבודות, הודיע לי אלי כי נאמר לו מהמפעל כי גם קומת הקרקע לא תיכנס למשאית אחת.
כאן המקום להסביר כי יש צורך במשאית עם מנוף, אשר לא רק תוביל את הפלדה אלא גם תישאר במגרש לצורך הצבת הקירות, שחלקם במשקל מאות ק”ג.
הבנו כי מאחר והמשאית צריכה להישאר באתר, לא ניתן יהיה לשלוח אותה להביא את יתרת הפלדה לקומת הקרקע ומאוחר מדי היה למצוא משאית נוספת, (הפעם ללא מנוף, רק להובלה).
אז כן- כבר החלו התקלות…. היום הראשון הסתיים בסביבות השעה 13, וחצי יום בוזבז. על מנת שלא לבזבז חצי יום נוסף אלי החליט לשלוח את המשאית למחרת ולהמשיך בעבודות רק ביום השלישי, כאשר הוא לוקח על עצמו את ההפסד של יום עבודה.
הלקח הוא לתכנן היטב את ההובלה, כך שהפלדה תגיע במועד ללא פגיעה בהמשכיות העבודה באתר. לצורך כך לדאוג כי יהיה תיאום הדוק בין הקבלן, המוביל, ומפעל הפלדה – במפעל יודעים היטב מה כמות הפלדה ומה נדרש להובלתה.
מכל מקום- השלד החל להתרומם במהירות, כל קיר התאים במדוייק למשנהו, ולרצפת הבטון עליהם הורכבו.
ההליך הוא פשוט (ראו בסרטון המצורף/תמונות): המנוף מרים את הקיר, 2 פועלים מכוונים אותו למקומו, השלישי מניח מתחתיו את שכבת הבידוד. כאשר הקיר מוצב במקומו, מוצמד אליו פלס מגנטי, והקיר מיושר על פי הפלס. בהיותו ישר הוא מקובע עם מספר ברגים לבטון ולקיר הסמוך. 2 תומכים אלכסונים תומכים באופן זמני בקיר אל מול רצפת הבטון.
חשוב ששן הבטון עליה מניחים את הקירות צריך להיות ללא בליטות ולכלוך, על מנת שהושבת הקיר תהיה מדוייקת. ועל כן מורידים במכות פטיש בליטות קטנות ולאחר מכן עוברים עם מטאטה גס לסילוק אבק ורסיסים. רק אח”כ מניחים את בידוד הגומי ועליו את הקיר.
בסופו של היום השני עמדו לתפארת כל קירות קומת הקרקע כולל הקירות הפנימיים. ספרתי 10 שעות עבודה בסה”כ בשני הימים. (להזכירכם- שטח הקומה כ-160 מ”ר, בשני מפלסים.) ראה סרטון בשיטת Time-Lapse .
https://www.youtube.com/watch?v=572A2r_k4AI&feature=youtu.be
הרכבת תקרת הביניים
ביום השלישי הצוות כבר עבד בהנחת קורות קומת הביניים. תקרת הביניים לא הגיעה בחלקים מורכבים (את זה לא הבנתי עדיין) והפועלים הרכיבו את הקורות אחת אחת. כל הקורות ממוספרות ומופיעות בתרשים הצבעוני שבחוברת ההדרכה שהגיעה עם הפלדה.
קודם לחיבור קורות אלו הגיעו מהחברה “חלקי חילוף” אשר החליפו חלקים אשר ניזוקו בהובלה.
התכנון הוא לסיים את הנחת קורות קומת הביניים עד לאזור הסלון, שם יותקנו קורות הפלדה הכבדה אשר תומכות במפתחים הגדולים של הסלון. המשך הנחת קורות קומת הביניים- רק לאחר שמהנדסת חברת הפלדה מאשרת את התקנת הפלדה הכבדה.
לאחר הנחת קורות הפלדה הכבדה , אלה רותחו בריתוכים זמניים “פיקים”. .
לאחר שמהנדסת החברה אישרה את מיקום קורות הפלדה הכבדה, הפועלים המשיכו להניח את קורות הפלדה הדקה של תקרת הביניים וחיברו בינם לבין הפלדה העבה.
לאחר ריתוך הקבע של קורות הפלדה הכבדה , הרתך החל בשיוף כל קורות הפלדה הכבדה והכנתם לקבלת צבע יסוד.
במקביל יתר הפועלים פעלו להקשחת קורות הפלדה הדקה של תקרת הביניים, וחיבורם זה לזה.
כאן אולי המקום להעיר כי טעיתי ולא דאגתי בזמן לחיבור המגרש לחשמל זמני, וחברת החשמל חיברה ארון רק בתום הרכבת קומת הקרקע. מאחר וכך הקבלן נאלץ לאלתר חשמל מהשכנים ולעיתים גנרטור שהביא עימו, בעיקר לצורך הריתוכים (יתר המכשירים כגון מברגות היו ברובם מכשירים נטענים.).
על כן מומלץ לפנות לחברת החשמל לחיבור זמני לפחות 4-5 חודשים קודם לתחילת העבודה, ולקחת בחשבון שנדרשים אישורים והחתמת המועצה המקומית כך שזה לוקח זמן.
חיפוי תקרת הביניים
כזכור אני בחרתי בלוחות איטונג-טק לחיפוי תקרת הביניים, ומיד עם תחילת העבודה פניתי לאיטונג לבצע את ההזמנה.
להפתעתי גיליתי כי: א) המחיר עלה מ-90 ₪ למ”ר ל-100 ₪ למ”ר עוד לפני הובלה. ו-ב) זמן האספקה הוא חודש ימים מאחר והלוחות מיוצרים לפי דרישה ואינם מצויים תמיד במלאי.
עמדו בפני האפשרות להשבית את הבניה לחודש ימים או לאלתר ולבחור לוח אחר. התחליף עליו חשבתי היה לוחות Shera אשר היו זמינים מידית ומחירם השתווה עתה פחות או יותר למחיר האיטונג (118 ₪ למ”ר כולל הובלה).
הבעיה היא שעובי לוחות אלו הוא 1.8 ס”מ (לעומת 7.5 ס”מ האיטונג-טק), ומאחר וקירות הקומה השניה “יושבים” על לוחות החיפוי, כל הבית הונמך בכ-5 ס”מ. גם זה לא היווה בעיה אלמלא האלמנטים של חדר המדרגות אשר נבנו בגובה המתוכנן לפי האיטונג.
הפתרון שנמצא הוא התאמת אלמנטים אלו בשטח, מה שמדגים מצד אחד את הגמישות של שיטת הבניה הזו, מאידך- העלה בי מחשבות לגבי החסרונות של ייבוא השלד מחו”ל. מאחר והיצרן הוא ישראלי אין שום בעיה לייצר במידי חלקים ולבצע התאמות בשטח.
בכל מקרה- מי שחושב לבנות עם איטונג-טק- שיזמין לפחות חודש וחצי מראש, ויתאם את האספקה מדוייקת לאחר מכן עם איטונג.
בכל אופן- לוחות ה-Shera הגיעו ביום בו הוזמנו במשאית עם מנוף (כאשן המקום לציין את השירות הטוב של הספק) ולאחר מכן שחררנו את המשאית ולצורך העמסת הלוחות על תקרת הביניים הזמנו את “מוביל הבית” שלנו שהביא גם את הפלדה מהמפעל, שכן כל שעת מנוף שלו זולה משמעותית משל המובילים האחרים.
המנוף העלה את 2 חבילות הלוחות על תקרת הביניים , והפועלים החלו בהנחת הלוחות ובהברגתם לקורות הפלדה.
כאן המקום לציין כי עוד קודם להגעת הלוחות הונחו על הקורות רצועות אקוסטיות שהודבקו על ניצבי המתכת, למניעת העברת גלי הקול למתכת אשר תעביר אותם לצידה השני התקרה.
בסיום יום עבודה נוסף תקרת קומת הקרקע הייתה מחופה ומוכנה להתחלת הצבת הקומה השנייה.