בלוק איטונג
היי חברים יקרים , מה שלומכם ?
אני שמח לראות שהקהילה שלנו יום יום גדלה ולראות את העזרה ההדדית בינכם זה משהו שהוא קסום בעיני אז שאפו לכולכם !
היום אני כותב לכם על בלוק האיטונג עקב לא מעט שאלות בקבוצות ובכלל על הבלוק וראיתי שיש המון חוסר ידע בנושא והמון ידע הוא על דברים שאינם מבוססים ולכן החלטתי לבקר במפעל כדי להיפגש עם הגורמים המקצועיים באיטונג כדי לעשות קצת סדר בנושא ולהעביר לכם את הידע הנכון ישירות מהיצרן כדי שתמיד תמיד תחליטו על סמך ידע ולא על סמך ״הקבלן המליץ לי״. חברים , העולם השתנה , אנו היזמים ואת ההחלטות שלנו אנו ניקח על פי ידע נכון ולא נסתמך על קבלן זה או אחר שיש לו אינטרס כזה או אחר או שמעניינת אותו קלות העבודה ותו לו.
אז כאן המקום להודות לאיטונג על האירוח הנפלא והעברת הידע הזה לקהילה שלנו…! תודה!!!
דרך אגב גם אחרי שתקראו , אם יש לכם שאלה או נושא שפוספס . אתם מוזמנים לשלוח אלי את השאלה ונכניס את התשובה למאמר . אני כאן עבורכם!
מהו בלוק איטונג?
קודם כל כמה מילים על איטונג אם יש כאלו שלא מכירים…
לאחר מכן נעבור על תהליך הייצור ולאחר מכן נעבור על שאלות ותשובות .מקווה שתהנו ותפיקו תועלת מהמאמר.
מהו איטונג?
הבלוק הלבן של איטונג מבוסס על טכנולוגיה ייחודית שפותחה בשבדיה ויובאה לארץ בשנות ה- 50 . בשנים האחרונות עברו מפעלי איטונג בפרדס חנה ובאשקלון לנוסחת ייצור חדשה על בסיס צמנט אשר שיפרה משמעותית את תכונות הבלוק ולכן כל מה שבעבר הקבלנים הכירו הוא בעצם השתנה וזה אפשר פיתוח מגוון רחב של מוצרים חדשים בהתאם לדרישות השוק.
איטונג דרך אגב היא הראשונה שזכתה לתו תקן ירוק מטעם המשרד לאיכות הסביבה והיא החברה היחידה בישראל העומדת בתקן הגרמני המחמיר AUB למוצרי בנייה ירוקים.
היא בין היתר משתייכת לקבוצת אינרום (בבעלות קרן פימי) הכוללת גם את החברות אלוני, כרמית (מיסטר פיקס) ונירלט.יאללה… נתחיל….
אז כפי שאמרתי לאחר הקפה של הבוקר באיטונג (קפה עם קצת צמנט 🙂 ) התחלנו את הסיור במפעל יחד עם לי מנהלת השיווק של איטונג , אופיר מנהל ההדרכה ומהנדס במפעל, אייל מנהל קשרי אדריכלים וקובי , נציג איטונג בדרום.
אז ראשית קצת מסוגי הבלוקים של איטונג וקצת על תהליך העבודה .
בכל מקרה למידע מלא תוכלו לגשת ל״הורדות״ במסך הראשי , שמתי שם קישור להורדה לקטלוג המלא ששם תוכלו למצוא מפרטי עבודה מלאים לעבודה עם איטונג או להיכנס לאתר של איטונג , לשימושכם.
בלוק איטונג XT מבודד
בלוק שטרבה
בלוק תעלה,
בניגוד לשיטה של טפסנות ויציקה בחגורות, שלא מאפשרת המשך בניה בגלל שצריך לחכות שיתייבש, בלוק התעלה מאפשר להמשיך ישר בעבודה וחוסך זמן
בלוק איטונג לבניה
בואו נראה קצת תמונות לשיטת תהליך עבודה של בלוקי חוץ
את השורה הראשונה יש להניח על שכבת טיט פילוס צמנטי . הפילוס הוא סופר חשוב , תמיד , בכל סוג של בלוק
לשאר השורות משתמשים בטיט איטונג , חשוב שתוודאו שהטיט מכסה 50% משטח הפנים של הבלוק…
בנית השורה השניה תתחיל בחצי בלוק כדי ליצור דירוג בין המישקים.
במפגש הקיר עם עמודי הבטון שלכם יש לקדוח בכל 30-60 ס״מ חור בעמוד הבטון ולהחדיק קוץ ברזל . אל הקוצים קושרים מוט זיון אנכי בסמוך לעמודים , מניחים בלוקי שטרבה שיצורים תעלה אנכית.
מתחת לפתחים יש ליישם את בלוקי התעלה , בתוך התעלה מניחים מוטות ברזל , מרטיבים במים ויוצקים לתוך התעלה בטון , ניתן להמשיך מיד בבנייה , בלוקי התעלה גם מאפשרים בידוד לגשר הקור אם היינו מבצעים חגורה רגילה מבטון בלבד.
ממשיכים בבנייה עד גובה חגורה עליונה
מעל המשקוף העליון מניחים קורת לינטל בחפיפה של 20 ס״מ מכל צד , הלינטל חוסך ביציקות ומבטל את הצורך של הקבלן בטפסנות (תקן 1523) , ומשם ממשיכים בהשלמת הקיר.
הנחת שורה ראשונה של בלוקי איטונג xl ,כאשר הם בולטים מרצפת הבטון כלפי חוץ בהתאם לעובי הבידוד הנדרש…
בשלב טפסנות העמודים והקורות תוכלו להניח לוחות בידוד פרימיום של איטונג או קלקר 5 ס״מ בצמוד לטפסנות בצד החיצוני כדי לבודד את גשרי הקור.
בשלב יציקת הבטון בעמודים נוצר החיבור בין הבידוד לעמוד הבטון.
עד כאן היה תהליך העבודה לבלוקי חוץ, אעבור להראות לכם איך נראה תהליך בניה עם מחיצה 10
בלוק מחיצה 10 איטונג
במחיצה 10 , יש להניח פס פוליאתילן מוקצף (פלציב) בעובי של 6 ס״מ ברוחב המחיצה על הרצפה , על גבי הפס הזה יש לפלס שכבה ראשונה של בלוקים בעזרת טיט פילוס .
בחיבור המחיצה לקיר קיים יש להשאיר מרווח אנכי של 2 ס״מ , לשטוף במים ולמלא בפוליאוריתן מוקצף . יש ליישם רשת על גבי המרווח.
בחיבור מחיצה עם התקרה יש לבצע מרווח של 2 ס״מ , לשטוף במים ולמלא בפוליאוריתן מוקצף , למה 2 ס״מ ? על מנת לאפשר שקיעה של התקרה.
.
מעל הפתחים ניתן להשתמש בקורת לינטל בגובה של 25 ס״מ או 50 ס״מ כשיש חפיפה של 20 ס״מ מכל צד כפי שאתם רואים בתמונה . רק צד אחד של הלינטל יודבק לקיר בדבק איטונג ובצד השני יש להשאיר מרווח אנכי של 2 ס״מ עד לגובה התקרה ולמלא בפוליאוריתן מוקצף.
למידע נוסף על מחיצה 10 תגלשו לכאן
תהליך הייצור
אז כאן מתחיל כל התהליך של תהליך הבלוק .
זהו אופיר, מנהל ההדרכה של איטונג … מכיר כל ס״מ במפעל ובעל ידע אדיר בכל תחום הבנייה .
בתוך פס הייצור של איטונג
מה מכיל איטונג?
בתוך הבלוק יש צמנט שאליו מוסיפים חול,מים,סיד ואבקת אלומיניום וזה מה שיוצר את התסיסה והבועות אויר שנותנות לאיטונג את הכושר הבידודי הטוב שלו. כל בלוקי האיטונג מיוצרים באותו תהליך כשמה שקובע בעצם את משקל הבלוק והבידוד של כל אחד מהם הוא ה״משחק״ עם כמות חומרי הגלם . למשל בבלוקי התקרה יש יותר בועות אויר מה שנותן לו משקל סגולי נמוך יותר .למה ? כדי להפחית עומס של הגג שלכם מה שנותן למהנדסים יותר אפשרויות תכנון עומסים וכלה בבלוקים אחרים שמאפשרים בידוד טוב יותר וכ״ו. הכל משחק בכמות חומרי הגלם שנכנסים בזמן תהליך הייצור .
כאן אתם רואים את השמיכות שמכסות את ה״עוגה״ כדי לשמור על טמפרטורה חמה . ובניגוד לעבר הרחוק שבו לא היתה שמיכה כיום ברצפט הצמנטי זה חלק מתהליך הייצור.
תבניות העוגה בזמן התפיחה
אפשר לראות את ה״עוגות״ כאן בזמן התפיחה , החומר הוא בוצי ונוזלי ולאט לאט מתחיל את ההתקשות שלו .
כיום בניגוד לעבר הרחוק כל הבלוקים כבר מיוצרים עם רצפט צמנטי מה שכבר ממזמן לא מדובר בבלוקי סיד אלא בבלוקים עם צמנט מה שנותן לו את הכושר הידבקות לטיח כמו כל בלוק רגיל והוא כבר לא מתנהג כמו בעבר שהוא היה ״שותה״ מים ולכן תורידו לכם מהראש את סטיגמות העבר , זה כבר לא קיים יותר אז אתם מוזמנים לעקוב גם אחר לימור (האלופה!) שמעדכנת את הבנייה שלה באינסטגרם באתר . היא בנתה באיטונג וכרגע היא לקראת שלב הטיח אז אתם יותר ממוזמנים לעקוב אחר הבניה שלה ולראות את שלבי העבודה עם איטונג.
אוקיי…. אז כל מה שהשתנה בתהליך הייצור עם רצפט צמנט זה הכיסוי של ה״עוגה״ כפי שראיתם בתמונה למעלה כיוון שרוצים לשמור על החום כמה שיור זמן כדי לשפר את חוזקו.
זהו חדר הבקרה שכולו אוטומטי ויש מעקב על תהליך הייצור , התפחת ה״עוגות״ ותהליך הכנסת חומרי הגלם בצורה נכונה והבקר יודע מהניסיון שכל התהליך מתבצע בצורה נכונה ומאויש 24 שעות.
החומר עדיין חם ורך…
לתוך המיקסר מכניסים חול ומים , תהליך ההתפחה קורה בטמפרטורה מסוימת ושם מתחיל התהליך על ידי הוספת מים קרים או חמים לתערובת ולזה מוסיפים צמנט סיד ואבקת אלומיניום לתוך תבניות כשליש מגובה התבנית .
ממתינים כחצי שעה והחומר תופח בתוך התבנית ואז ממתינים שעתיים נוספות עד התנור כשבשעתיים האלו מתחיל תהליך החיתוך של הבלוקים .
מנוף ששם את הפלטות על מסילת החיתוך
סרטון על המנוף ששם את הפלטות על מסילת החיתוך
העוגה מוכנה (=:
הפלטה יוצאת מהמסילה לאחר חיתוך
הפלטה יצאה מהמסילה לאחר חיתוך
תבניות בלוק איטונג אחרי חיתוך
אותה תבנית שחיכתה בהתפחה מגיעה למסילה הזו והבד עולה ומוסע לאזור החיתוך עם מכונה שמכילה חוטי פלדה עבור חיתוך ה״עוגה״, המכונות מפרקות את העוגה והוא הבסיס להמשך הדרך
.הבלוק כפי שאתם רואים נחתך על ידי המכונות לאורך ולאחר מכן לרוחב וזה בהתאם למידות שהבקר מכניס בתהליך הייצור וכמובן מה שיפה כאן הוא שהכל אבל הכל אוטומטי עם בקרה של העובדים שבודקים שהכל מתבצע לפי התכנון .
כל הפחת מהחיתוך חוזר חזרה לייצור ולא הולך לפח ומשתמשים בו חזרה בייצור.
כפי שאתם רואים הצבע הוא לא לבן כיוון שיש בו צמנט.לאחר החיתוך הכל עובר לניקוי בלחץ אויר כדי לנקות את הכל , בשלב זה עדיין החומר רך וכאן בעצם הסתיים תהליך החיתוך והכל מוסע על ידי מסילות השינוע אל תוך התנורים למשך זמן של 11 שעות נוספות .
התנורים האלו מבשלים את העוגה בטמפרטורה של 180 מעלות וקיטור + מים בתהליך מבוקר . ולאחר תהליך התנור העוגה יוצאת חמה במקשה שהתקשתה ובעצם הבלוק מוכן לשימוש .
בשונה מבלוקים רגילים היתרון הגדול בתהליך הייצור של איטונג הוא שניתן לייצר בכל גודל שהשוק רוצה ולא מצריך תבניות ייעודיות לכל בלוק מה שנותן התאמה מדוייקת של הבלוקים בתהליך הבנייה ללא השארת מרווחים , לדוגמא לאחרונה היה צורך בקירות בעובי גדול מ30 ס״מ עקב עבודות אלומיניום אז איטונג כבר ייצרו במיוחד בלוקים בעובי של 37 ס״מ עבור השוק מה שנותן ייתרו גדול מאוד לעומת בלוקי הבטון שבהם יש תבניות ייעודיות לכל בלוק ובלוק .
בכל תהליך הייצור ושינוע העוגה יש בקרי איכות שבודקים שהבלוקים מיוצרים ברמה תקינה ובעצם בקרת האיכות מתבצעת לאורך כל הדרך.
כאן הגענו לעטיפת המשטחים .נכנס המשטח לגליל העטיפה והניילון מקיף ומולחם על ידי חום אל יחידת המשטח באופן אוטומטי ומשם מוסע ישירות למגרש .
האזור הזה כפי שאתם רואים יש המון בלוקים שבורים שיצאו מתהליך הייצור שעוברים כבר בתהליך ההוצאה שלהם מהייצור אל מכונת גריסה שגורסת אותם לחצץ איטונג לשימושים שונים למילוי וכ״ו ולכן שום דבר לא נזרק ובהכל נעשה שימוש .
הזמן הכולל של תהליך הייצור הוא כך:
חצי שעה התפחה , עוד שעתיים חיתוך והמתנה ואז עוד 11 שעות של הכנסה לתנורים . כלומר בלוק איטונג מיוצר בזמן של 14 שעות מערבוב חומרי הגלם ועד יציאתו למגרש .
כאן אתם רואים . כל חבילה מסומנת עם גדול הבלוק . 45 זה בלוק בניה והשאר זה מידות הבלוק וזאת כדי שתדע בזמן קבלת החומר לאתר כדי שתדעו את מידות הבלוק.
ממשיכים….
איש ביצוע של הכנת בלוקי התעלה.
כאן אתם רואים בעצם את ייצור בלוק התעלה המוכר והטוב . בלוק תעלה דרך אגב למי מכם שלא מכיר זה
בלוק שמתקינים אותו בחגורות שלכם וממלאים בתוך התעלה בטון כדי ״לקשור״ בין העמודים. שילוב של בלוק התעלה של איטונג מאפשר בידוד טוב יותר כיוון שכולכם כבר אמורים לדעת שבטון הוא מבודד גרוע ולכן בלוק תיעלה כזה מאפשר טיפול טוב יותר בגשרי הקור (תגשו למאמר כאן כדי להבין טוב יותר את נושא הגשר קור).
אז כך מייצרים בלוק תעלה , לכאן מובלים הבלוקים הרגילים ונכנסים לתוך מכונת חיתוך מיוחדת וע״י שני סכינים בשיפוע מסויים עפי סוג הבלוק ואז מתבצע תהליך חיתוך התעלה ואז משם לאריזה ועטיפה שלהם .
כאן הגענו למעבדת בדיקות ,מבוצעות כאן בדיקות שליפה, חוזק מתיחה על כל בלוק ובכלל בכל תהליך בדיקה יש סימון התוצאות ואפשרויות שיפור עתידיות.
כאן גם בודקים גם את כל המוצרים של איטונג שהם על פי התקנים ולפי הדרישות של מכון התקנים(שגם עושים ביקורות) הן על ידי בדיקות של
מכבשים וסט בדיקות כזה כדי לוודא שכל המוצרים עומדים בתקן .
נעבור למעבדות הפיתוח של איטונג
דגימות מעבדה – במקרה של התמונה הספציפית הזו מדובר בדגימות של אבנים משתלבות
העמסה לשילוח
המתנה במגרש לאחר סיום ייצור עבור שילוח לספקי חומרי הבניין
בלוק תעלה לאחר העברה למגרש
טוב סיימנו תהליך ייצור …. לפני שעלינו ביקשתי לבצע אתנחתה קצרה בדמות של ״התעללות״ קטנה בבלוק האיטונג .
לעבוד עם איטונג כיום בניגוד לעבר הרחוק זהו תהליך רגיל לכל דבר ועניין כמו בכל בלוק אחר עם כמה דגשים מסויימים בלבד ואין צורך בידע מיוחד, ההבדל היחיד הוא ההמלצה על שימוש בטיט איטונג שהוא מעניק הדבקות טובה יותר, מגיע מוכן וקל לערבוב, ניתן גם להכין אותו בכמויות קטנות למניעת בזבוז והוא אינו מצריך הובלת חומרים לאתר וערבוב במקום אז רק שתהיו מודעים.
שאלות ותשובות על בלוק איטונג
יאללה , בואו נתחיל עם שאלות תשובות שאני העליתי לאיטונג ושאתם שלחתם דרך הקבוצות והפייסבוק .
- מה זה בלוק איטונג לבניה – לא כולם מכירים אבל ממה בעצם הוא מורכב? איך מייצרים אותו?
בלוק אשר מכיל חול,מים, צמנט ואבקת אלומיניום. שילוב של כל אחד מהחומרים נותנים בלוק אשר נותן בידוד על פי שילוב של כל החומרים עם רמת בידוד ואוריריות של הבלוק על פי תהליך הייצור שכתבתי בתחילת המאמר.
2 – אני מקבל לא מעט שאלות לגבי בלוק הxt ה״חדש״ . מהו היתרון שלו לעומת הבלוק הסטנדרטי ובכמה הוא יקר יותר ממנו ?
עלות של בלוק הXT היא בערך 18 שקלים אך חשוב לציין שהבלוקים גדולים מבלוקי בטון ופומיס ולכן שמים פחות בלוקים למ”ר ולכן הכמות הכוללת של סך הבלוקים נמוכה משמעותית, כך שהחישוב עלויות אינו בלוק מול בלוק.
, ההפרש הממוצע לבית מבלוק רגיל היא בערך תוספת של 6000-8000 שקלים תוספת לבלוק הזה מבלוק רגיל ,כלומר תוספת כזו משנה משמעותית את ערך הבית שלכם הן מבחינת הערך שלו בכללי והן הערכים הבידודיים שלו. . השילוב של מסה ובידוד יוצר ייתרון איכותי ברמת הבידוד לדייר הקצה והוא יודע לקבל אנרגיה בצורה איטית ולשחרר אותה בצורה מדורגת ואיטית. השילוב של בידוד ומסה וזהו היתרון הגדול שלו.מבודד כפול מהאיטונג הישן 2.43 לעומת 1.14 בבלוק הרגיל.הבלוק הזה נותן את הפשטות עבור המתכננים והמבצעים את כל התהליך ומצד שני לקבל ערכי בידוד גבוהים יותר בלי לייקר את עלות העבודה כלל עקב יישום פשוט כמו כל בלוק רגיל.
3 – מה ההבדל בין בלוק שחור רגיל לבלוק איטונג?
ההבדל כמובן הוא בסוג החומר שבו מייצרים את הבלוק וכמובן בערכי הבידוד שלו.
4 – איזה תו תקן קיים לבלוקי האיטונג?
איטונג מיוצר לפי תו תקן 268 כפי שתראו בתמונה המצורפת לייצור בטון תאי מאושפר באוטוקלאב (זה זה אגב שמו המקצועי של האיטונג 🙂 )
5 – איך מבוצע גשרי קור עם איטונג ? האם בצורה הסטנדרטית או שיש פתרונות נוספים?
אותם פתרונות כמו מול בלוק רגיל . אדקס או טיח תרמי.
6 – כשאני צריך לבחור בלוקים לבית, מהם התכונות החשובות ביותר שצריכות לעניין אותי?
חשוב לוודא שבבלוק מבודד בצורה טובה על פי אזור הבניה של הבונים , מבודד מאש בצורה טובה ולא פחות חשוב לקנות מחברה גדולה ומוכרת.
הערה שלי ( ) – משתף לדוגמא אזהרה בונה שרשם בקבוצת ווטסאפ בארץ
״אזהרה משימוש בבלוקים של zzz שממוקם בyyy . בלוקים שלא עומדים בתקן מבחינת מידות .המידות נעות מ18.8 ס״מ לערך ועד כמעט 20.5 ס״מ !!! גם עוביים משתנה מ9.5 עד מעל ל10 ס״מ ״הוספתי את ההערה הזו כיוון שהקבלן קנה בלוקים זולים ממפעל שלא אציין את שמו כמובן אך מפעל קטן . אז לוודא חברים לקנות ממפעלים גדולים וטובים ואם לא אתם קונים את הבלוקים , לודא בחוזה מול קבלן השלד את סוג הבלוק וגם מאיזה מפעל להביא אותם!
7 – כשאנחנו מדברים על בידוד, מהי השיטה לבדוק את רמת הבידוד ?
לבלוק יש r שמשמעותו התנגדות תרמית של החומר .ככל שהr גבוה יותר כך החומר מבודד יותר. וכשהחומר הומוגני כמו קלקר , בטון ,איטונג וחומרים אחרים אז קל מאוד לבדוק את הr. לכל חומר יש גם ערך שנקרא מוליכות תרמית (למדה)(כאן אנו שואפים לערך קטן ככל הניתן בניגוד לr) ואם בטון המוליכות שלו הוא 2.1 (מוליכות גבוה ולכן גרועה עבורנו ) ככל שהוא מוליך יותר הוא מבודד פחות . למשל . מטר יבודד פי 2 מחצי מטר . בחומרים לא הומוגניים כמו בלוק בטון שיש שם חללי אויר קשה מאוד לבדוק את זה בנוסחה פשוטה . בטכניון ניתן לבדוק ערכים ל מוליכות והתנגדות בצורה מאוד פשוטה .
כאן נכנסים לשילוב של בדיקות וחישובים מורכבים יותר. כרגע אין במכון התקנים בישראל אפשרות לבדוק התנגדות תרמית של קיר שלם.בידוד הבית צריך להתאים להתקן לבידוד תרמי (ת”י 1045 חלק 1) המחלק את ישראל לארבעה אזורי אקלים שבכל אחד מהם דרישות שונות.תקן 5282 הוא תקן בניה ירוקה.
מפת אזורי האקלים של ישראל . אם אתה בונים באזורים ג וד אתם חייבים טבל חייבים להשקיע בנושא של הבידוד התרמי!
8 – מהם המשתנים המשפיעים על רמת הבידוד של הבלוק?
עובי הבלוק , המסה וסוג החומר. שילוב של כולם בצורה נכונה נותנים ערכי בידוד אופטמליים.מסה נמדדת ב TTC (קבוע זמן תרמי), כלומר כמה זמן לוקח לחום לעבור מצד אחד של הקיר לצד השני. חשוב מאוד לבדוק שלחומר יהיה TTC של 12 שעות לפחות. לאיטונג לבניה לדוגמא יש TTC של 24 שעות.
9 – בלוק האיטונג הוא קל – מה זה אומר לגבי המסה התרמית שלו ואיך היא משפיעה על הבידוד ?
הוא קל אבל עדיין יש לו מסה כזו בשילוב של סוג החומר שנותן ערכי בידוד מצוינים .
10 – מהי הנוסחה לבדיקת הבידוד של בלוק ?
הנוסחה לבידוד תרמי מופיעה בתקן 1045 לבידוד תרמי, והיא די חלקי למדה d/λ עובי החומר במטר חלקי המוליכות (תכונה מולדת של החומר). נוסחה זו מתיחסת אך ורק לחומרים הומוגניים, כמו איטונג, בטון וכד’. בפתרונות בניה כמו בלוקים חלולים (שילוב של חומר ואוויר) ניתן לקבל ערכי בידוד תרמי רק בביצוע ניסויים בפועל. נוסחאות אחרות שמסתובבות ברשת כגון מסה x התנגדות תרמית אינן מבוססות על שום אמת פיסיקלית.
11 – בבית שאני בונה יש חלונות, דלתות, עמודים. עד כמה חשובה רמת הבידוד של הבלוק לעומת שאר המעטפת?
חשובה מאוד כיוון שאם לא מטפלים בכל האלמנטים כאילו לא עשינו כלום ! הבונים חייבים להשקיע בכל האלמנטים בלי יוצא מהכלל ובמיוחד בגגות.
12 – איטונג טק. מה זה ?
לוח איטונג משוריין נקרא גם בטרום . בתהליך היציקה מכניסים רשת פלדה לתבניות ועליהן יוצקים את האיטונג כך שמתקבלים לוחות איטונג עם פלדה בתוכם. בלוחות אלו משתמשים למגוון רחב של שיטות בנייה, ממבני מסחר ותעשייה ומחסנים עצומים, ועד לחיפוי שלד פלדה בלוחות (בניה קלה). כך משיגים בניה קלה עם קיר אמיתי וחזק שאפשר לתלו עליו וגם מקנה לבית בידוד תרמי. אז בבנייה קלה משתמשים בו המון כי גם זה חומר מבודד ואם אתם מבצעים 10 ס״מ של לוח כזה זה נותן כבר 0.6 מבחינת ערכי בידוד אך אל תשכחו שניתן להכניס באמצע גם צמר סלעים או חומר מבודד אחר שמקפיץ את ערכי הבידוד של הקיר. 5 ס״מ עולה בערך 60 שקלים למטר . וניתן לשלב כל עובי וגמישות בבניה.
קצת תמונות של הבטרום ותהליך הבניה כדי שתבינו .`
13 – האם קיים בלוק לכל אזור בניה מבחינת בידוד ?
כן. יש ערכי בידוד מומלצים לכל אזור ועל פי זה מתאימים את הבלוק . ראו טבלה בהמשך
14 – קיימת תופעה של חלק מהבתים שהם בני כמה שנים המקבלים כתמים אפורים שניתן דרכם לראות את צורת הבלוקים. מה גורם לתופעה הזו ואיך ניתן להימנע ממנה?
אם רואים כתמים רואים אותם בעיקר או מעל הפנל או מתחת לחלון או בפינות הבית ובעצם אלו כל גשרי הקור שלא מטופלים ולכן הכתמים האלו הם עקב עיבוי ואי טיפול בגשרי הקור.
15 – ממה שאני מכיר בחלק מהבתים שיש לבצע אשפרה של יום שלם לקראת ביצוע טיח על בלוקי איטונג כי הוא סופח המון מים וזאת כדי למנוע ייבוש של הטיח לאחר מכן . האם זה נכון תמיד בכל סוגי האיטונג ? והאם בכלל צריך לבצע אשפרה כזו ?
אין שום הבדל בין יישום טיח על איטונג לבין כל בלוק אחר. בתקן 1920 מוגדר איך מבצעים טיח על קיר בלי שום קשר לסוג בלוק, ויש ליישם טיח על איטונג לפי תקן זה כמו בכל בלוק אחר.
התקן אומר שקודם לשטוף את הקירות מאבק וזה נכון לכל הבלוקים והחומרים וזהו השלב הראשון לקראת יישום טיח . אחר כך יש ליישם רשתות בין שני חומרים שונים (למשל איפה שיש קלקר על גשרי הקור) על כל חיבור או חציבה. ושוב זה נכון לכל סוג בלוק. אחרי הטיפול בכל החיבורים ומעבר לכך לא צריך כלום.מומלץ לעבוד אך ורק בטיח מוכן מהחברות המובילות ולא להכין בשטח!לפי התקן השכבה הראשונה צריכה להיות עד 8 מ״מ וחשוב שתהיה משוננת וזוהי בעצם ההרבצה ותפקידה למנוע מעבר של מים אל הבית. לאחר מכן יש לבצע אשפרה של ההרבצה עצמה במשך שלושה ימים. אז ליישם טיח מיישר של 3 ס״מ ואז שוב תהליך אשפרה .אלו המלצות התקן בלי שום קשר לסוג הבלוק וזה נכון לכל הסוגים.הרטבת האיטונג לפני טיח היה נכון לפני 30 שנה אך היום כל זה כבר לא קיים אז תהיו רגועים . יישום טיח הוא רגיל כמו בכל בלוק אחר.
17 – על בלוק שחור מסמנים את רמת החוזק שלהם. מה המשמעות של זה ואיך זה בא לידי ביטוי על בלוק איטונג ? ומה נחשב בלוק חזק?
לפי תקן 268 נדרש האיטונג לעמוד בחוזק של מעל 2 מגפ”ס. בפועל איטונג לבניה עומד מעל 3 מגפ”ס, בלוק מחיצה של איטונג מעל 4 מגפ”ס. חוזק הלחיצה של איטונג שווה מכל הצדדים (בניגוד לבלוקים חלולים שחוזק הלחיצה האופקי שלהם נמוך בהרבה). למעשה מכיוון ששלד הבית (הבטון והברזל) הוא הנושא במשקל העצמי של המבנה ולא הבלוקים שהם בסך הכל מילוי, אין חשיבות לחוזק הבלוק, מעבר לדרישת החוזק המצוינת בתקן. לאיטונג יתרון גדול במקרה של רעידות אדמה על פני בלוקים אחרים בשל משקלו הקל (ככל שהבניין כבד יותר הוא עמיד פחות ברעידות אדמה) ובשל יכולת הבלוקים לספוג תנודות וזעזועים.
18 – היום לא מעט בונים שמים דגש על בניה קלה/ירוקה. האם יש לכם סימון של תו ירוק? מה המשמעות של זה? באילו אופנים רכישת בלוק ירוק תורמת לבונה והן לסביבה?
איטונג הם הראשונים שקיבלו תו ירוק בארץ וכיוון שהבלוק מיוצר בכל העולם ולכן גם בארה״ב ובאירופה מותאמים גם לאזורים האלו ששם התקנים הם מחמירים הרבה יותר .
התקן הישראלי מורכב מתשעה קריטריונים בנושא הבלוק וצוברים נקודות בהתאם לערכי הבידוד והאנרגיה והבית מקבל דירוג אנרגטי בדיוק כמו מזגנים למשל .
בלוק איטונג 22 באזור החוף מקבל דירוג A לדוגמא .
ויש את הנושא של חומרים וצמצום ההשפעה על הסביבה . פחות פסולת פחות ביזבוז אנרגיה . כיוון שאיטונג אינם משתמשים כלל במחצבים שבאים מעומק האדמה ולכן אנו מקבלים דירוג גבוה בנושא זה .ובתהליך הייצור משתמשים בחומר ממוחזר של בערך 17% שחוזר . וכיוון שהבלוק מלא ניתן לפרוס אותו ולכן יש פחת קטן מאוד .
בקיצור צריך לשמור כמה שיותר על הטבע והחומר של איטונג אינו פולט חומרים מזהמים לסביבה ואנו משתדלים לשמור ולהשתפר תמיד בנושא הזה כי הסביבה חשובה לכולנו .
כל הלוקים שלנו ובכלל בכל העולם בעל תו תקן ירוק.
19 – כשאני מתכנן את בנית הבית איך אני יכול להעריך את כמות ועלות הבלוקים מתוך כלל עלויות הבניה?
לכל 100 מטר בנוי באזור 11-12 קוב לאיטונג 22 ס״מ . כלל אצבע בלבד.
20 – קבלנים המון פעמים ממליצים לבונה על בלוק שנוח להם לעבוד איתו בלי שום קשר לאיכותו .אני כבונה רוצה לבחור בלוק שטוב לי בלי שום קשר לכמה ״נוח״ לקבלן לעבוד עם הבלוק. עד כמה איטונג ״נוח״ לקבלנים מהניסיון שלכם ? ועד כמה חשוב לסגור את סוג הבלוק כבר בסגירת החוזה עם קבלן השלד ?
תבחרו בלוק על ערכי הבידוד שלהם ובהתאם לאזור האקלים של הבונים . הקבלנים צריכים לדעת לעבוד עם כל סוגי הבלוק וההמלצה שלהם היא לא תמיד תואמת את האינטרס של הבונה .
תשאירו את בחירת הבלוק בצורה פתוחה בחוזה כדי שהקבלן לא יוסיף לכם כסף בזמן בחירת הבלוק . שהבונים יחליטו ולא הקבלן.
21 – יש לכם טיפים נוספים בנושא של יישום של בלוקי איטונג שהם חשובים שנדע אותם?
לטפל בגשרי הקור בצורה תקינה ולא לוותר על כך . לבצע שטארבות ותעלות בצורה נכונה .
בנוסף ממליץ בזמן סגירת החוזה מול קבלן השלד לשמור על כל האופציות פתוחות מבחינת הבלוק שהבונים הולכים להשתמש בו ולא משנה אם איטונג או כל בלוק אחר. חשוב שהקבלן לא יוסיף להם להצעת מחיר כשהבונה יגיד להם שהוא רוצה להתשמש עם בלוק מסוים אז חלשוב לשמור על כל האופציות פתוחות.
22 – האם יוצאות הנחיות לקבלנים או שהבונה אמור להנחות מבחינת צורת העבודה ?האם יש דרך “נכונה” לעבוד עם איטונג ? ואיך הבונה הפרטי מנחה את הקבלנים לגבי אופן העבודה איתו ? מה בשום פנים ואופן לא לתת לקבלן לבצע על בלוק האיטונג?
בוודאי , יש הנחיות יישום לקבלנים . בדומה ליישום טיח אין יישום מיוחד בבניה באיטונג אין דרך נכונה והיישום הוא רגיל.אך יש צורך להשתמש בחומרים של איטונג . דבק איטונג או טיט איטונג. מעבר לכך היישום הוא אותו יישום.
בנוסף בשלב החשמל והאינסטלציה איטונג משכירים ללא עלות מחרצת שבה העבודה היא מאוד מאוד נקיה וטובה , פשוט דברו עם הנציג האזורי של איטונג והעבודה שלכם תהיה נקיה ומקצועית , תקפידו שיבצעו עם המחרצת של איטונג וכך תקבלו עבודה סופר מקצועית ונכונה .
מצ״ב דוגמא שצילמתי מהשטח של עבודה עם מחרצת
23 – מה חשוב שבונים יידעו בזמן התכנון של הבית שלהם כדי שהוא יהיה אפקטיבי מבחינה תרמית ? איך הניסיון שלכם יכול לעזור לנו לתכנן ״נכון״ כי גם אם בחרתי באיטונג מבודד אני חייב לבודד את הגג ושאר המעטפת כדי שנוכל לגור בבית נעים תרמית.
אחריות התיכנון היא על האדריכל ויש כמה אלמנטים של כיווני אויר וחימום פסיבי ואיוורור אקטיבי ויש את נושא בידוד המבנה וחייבים לבודד את כל המבנה !
צריך לדאוג להצללות על החלונות ובידוד לגגות לפחות בעובי של 5 ס״מ לפחות של חומר מבודד כגון קלקר F30 או רנדופן וכ״ו…. .
24 – האם קיימים בלוקי איטונג שמיוצרים על ידי מפעלים עלומי שם ? ואיך הבונה מוודא שהוא אכן מקבל איטונג?
יש מפעל נוסף שמייצר בלוק תאי מאושפר באוטוקלאב (שמו המקצועי של האיטונג) אבל הוא אינו קשור לאיטונג הבינ”ל ולמיטב ידיעתנו הבלוקים שם אינם מיוצרים באותה נוסחה כמו באיטונג. חשוב לשים לב שבלוקי איטונג מגיעים תמיד באריזה צהובה וממותגת.
25 – אם בונה רוצה עובי קיר חיצוני של 30 ס”מ או יותר איך יישום כזה אמור להתבצע בשטח ? איזה סוגי בלוקים מיוחדים קיימים לכם ?
כפי שראיתם בתחילת המאמר בתמונות של הבלוקים שצילמתי , איטונג גם יכולים לייצר בלוקים בכל עובי עקב גמישות הייצור ולכן יש גם בלוק 30 אם אתם צריכים עובי של קיר כזה ואף יותר…
26 – מה קורה אם רוצים לחפות את הבית באבן או חיפוי אחר , איך היישום במקרה כזה אמור להתבצע על הבלוק ? האם הבלוקים יכולים לשאת את משקל האבנים על פי התקן ?
אין בעיה לבצע חיפוי אבן על איטונג, בירושלים למשל יש המון בניה באיטונג שמחופה ע”פ תקנים של חיפוי וכל מה שצריך לדעת זה לפי דיבלים מתאימים ומסמר מתפצל שהוא לא דורש קידוח והוא ננעץ בבלוק ויכול לעגן משקלים גדולים. השיטה הנפוצה ביותר לעיגון היא לעגן לקיר רשת עם ספייסר בעזרת מסמר מתפצל, כאשר האבן מקבלת עוגנים בכמה פינות והיא נתלית על הרשת ומודבקת עם טיט על מערכת ההרבצה. המספר המתפצל מחזיק כ- 170 קילו בשליפה ואת זה מיישמים כל 60 ס״מ וניתן גם עם דיבלים רגילים .
היום יש שיטה נוספת של הדבקת האבן לקיר בשילוב עיגון מכני של האבן שמיושם במרכז האבן וסוגרים אחר כך עם ״כפתור״ שמעלים את העיגון.
27 – האם אתם מוכרים ישירות ללקוח או רק דרך חנויות חומרי הבנין ? האם יש ״מחירון״ לבלוקים וכל כמה זמן הוא מתעדכן ?
לא מוכרים ישירות ללקוח כדי לשפר זמינות ושירות ללקוח בכל רחבי הארץ.
בכל מקרה אנו נותנים אחריות מלאה על כל משטח שמגיע ללקוח ! יש נציג אזורי בכל מקום של איטונג לגבי כל דבר ודבר שהבונים צריכים הן ממחרצת לחשמלאי או לאינסטלטור או כל ייעוץ אחר שהבונים הפרטיים יצטרכו הן באופן ייר לנציג או כמובן דרך אתר ״בונים בית״המחיר משתנה בהתאם לאזור ההובלה של ספק חומרי הבניין . רוב המחירים הם זהים ברובם בכל רחבי הארץ לכל ספקי חומרי הבניין.
28 – איזה יכולת יש לבלוק האיטונג לשחרר את המים ואת הלחות שיש באוויר?
הבלוק כמעט ולא סופח מים והוא בלוק ״נושם״ ולכן יש לו יכולת לאדים לצאת מהבלוק . העניין הוא איך בלוק מתנהג לאחר שהוא מתייבש לחזור למצב הטבעי שלו . יש חומרים שלא חוזרים למצב הקודם שלהם אחרי הרטבה ולחות . האיטונג הוא מאוד יציב הן לאחר הרטבה ואף באש.
29 – מהם הלינטלים והאם כדאי להשתמש בהם להחלפת ארגזי התריס הסטנדרטיים ? ומי אמור להתקין אותם ומהם עלותם ?
לינטלים בהגדרה זוהי קורת איטונג משוריינת (בטרום) אשר יודעת לשאת משקלים של מה שבא מעליה. אפשר ליישם לינטלים בקירות חיצוניים שם הם מחליפים את היציקה מעל הפתח. הלינטל מתאים במיוחד למפתחים גדולים מאוד והוא מהווה גם תחליף לחגורה מעל הדלתות. שימוש נוסף הוא גם לתריס גלילה ושם יש לינטל איטונג אשר מיושם בתהליך הבנייה עם חיבור לתקרה ויש אפשרות נוספת של לינטל טרומי המיוצר מתערובת בטון עם קלקר. יישום לינטל תריס גלילה נעשה במהלך הבניה ע”י קבלן השלד ולכן יש לסגור את זה בשלב החוזה .
30 – אם ככה , אם האיטונג הוא טוב מדוע הוא לא תופס 99% מהשוק ויש קבלנים שלא אוהבים אותו ?
טעויות עבר והתנהלות לא נכונה של איטונג בשנות ה-90 מול קבלני הבניה הפרטית גרמו לנזק רב. באותן שנים איטונג היתה בשנות שיא והתמקדה בקבלנים הגדולים, במסות, חטאה בהתנהלות ״מזלזלת״ כלפי הקבלנים הקטנים שגרמה לשנאה אמוציונלית מצידם. הם נעלבו מכך שאיטונג פנתה לקבלנים הגדלים ובוואקום הזה נכנסו יצרנים אחרים וידעו לתת להם את היחס הנכון ובדרך גם פיזרו הרבה סטיגמות לא נכונות לגבי האיטונג, שנתפסו. לפני 10 שנים הגיע מנכ״ל חדש שפעל רבות לשינוי החשיבה וההתנהלות מול קבלנים קטנים, מתוך הבנה שהם פלח שוק חשוב מאוד עבור החברה. בשנים האחרונות פועלים רבות באיטונג לטיפול בסטיגמות בימי עיון הדרכות בשטח וגם פתרון של בעיות שהיו צריכות לקבל מענה. היום אנחנו עושים מאמץ גדול לטפל בשוק הפרטי בצורה הכי נכונה ואמיתית שיש אך עדיין אנו נתקלים בקבלנים שזוכרים לנו את חטאי העבר. אנחנו מאמינים שבסוף גם את אותם קבלנים נחזיר כי המון קבלנים ביום שחוזרים לאיטונג מחזירים בפידבקים מאוד חיוביים כלפי המוצר והבלוק כי באמת הבלוק מצוין וכל החסרונות שהיו בו נפתרו לחלוטין.
31 – האם בבלוק האיטונג קיים החומר שנקרא ״סליקה גבישית״. מהו החומר הזה והאם הוא מסוכן ?
סליקה גבישית זהו חול גרוס למעשה, והוא קיים בכל הבלוקים וזאת על פי מכון התקנים, למעשה הוא נמצא באיטונג הרבה פחות מאשר בבלוקים אחרים. זה לא חומר מזיק או מסרטן, אבל לא בריא לנשום אותו כאשר מנסרים חומר (כל אחד מהבלוקים) כמו שכל אבק לא בריא לנשימה.בכל מקרה לדייר אין שום סכנה בריאותי כיוון שהוא לא מנסר או חוצב את הקיר כשהוא חי בבית.
32 – מה קורה כשרוצים לתלות תמונה כבדה,מזגן או טלוייזיה כבדה על הבלוקים? כמה צריך לקדוח בתוך הקיר כדי שיהיה אפשר לתלות מוצרים כבדים?
ניתן לעגן על איטונג משקלים כבדים ביותר ללא חשש, חשוב רק להשתמש בעוגנים המתאימים לאיטונג. למעשה יש דיבלים המאפשרים לעגן עד חצי טון בנקודה אחת! בניגוד לבלוקים חלולים האיטונג הוא בלוק מלא שאוחז בדיבל לכל אורכו. בשנים האחרונות עשו באיטונג בדיקות לכל סוגי הדיבלים המתאימים לאיטונג מיצרנים כמו פישר והילתי ויש בשוק מגוון רחב של דיבלים מתאימים שניתן להשיג בחנויות חומרי בניה.
דוגמאות לעוגנים
דיבלים של פישר מתאימים לאיטונג
דיבלים של הילתי מתאימים לאיטונג
33 – שאלת הבהרה בהמשך לשאלה הקודמת . מדוע בדף הנחיות לבטיחות בגני ילדים של משרד החינוך בלינק הזה יש את ההנחיה הזו ״לוודא שהקיר שהמעבה מותקן עליו הוא בעובי מינימלי של 200 מ”מ והוא בעל כושר לשאת את משקל היחידה (יש להימנע מהתקנה על מבנה קל, כגון איטונג, שעלולות להיווצר בו רעידות או תהודה)״
בדקנו את הנושא לעומק,מדובר בחוזר ישן מ 2003 אשר נמצא באתר שלהם כיוון שהם מאכסנים שם את כל החוזרים הישנים, אך הוא אינו בתוקף.
החוזר המעודכן שלפיו נבנים מוסדות חינוך בארץ משנת ה2013כאן
ואין בו כל איזכור של איטונג (לטוב ולרע), כיוון שמלכתחילה היה מדובר בטעות לא ברורה שמעולם אף אחד לא התייחס אליה.למעשה כבר מ- 2008 הנושא תוקן וההערה הושמטה מהחוזר.
זהו , סיימנו …. מקווה שכעת הידע שלכם הרבה יותר טוב כי רק עם ידע כזה נוכל לעבור את תהליך הבניה בהצלחה !
תודה לאיטונג על האירוח והסיור . היה נפלא !